Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Σε «κλοιό» η κυβέρνηση
  • Σε αδιέξοδο η τακτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και των ικεσιών προς την Κομισιόν
  • Αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη οι προσπάθειες να πάρει «παράταση ζωής» ο νόμος περί βασικού μετόχου

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για το ζήτημα του βασικού μετόχου, ενώ δεν προβάλλει την παραμικρή αντίσταση στις πιέσεις των Βρυξελλών για συμμόρφωση προς το κοινοτικό Δίκαιο.

Οι προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για την εφαρμογή του νόμου, αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη, απόρροια και της αδιέξοδης τακτικής των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και των ικεσιών προς την Κομισιόν.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ότι δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση του ελληνικού Συντάγματος - («εκτελεστικός νόμος» του είναι ο νόμος για το βασικό μέτοχο) - στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να ζητάει διαρκώς αναβολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προσαρμόσει το νόμο στο κοινοτικό Δίκαιο. Καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να την παραπέμψει στο ευρωδικαστήριο στο όνομα του ότι ο «βασικός μέτοχος» δεν είναι συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία, η κυβέρνηση δίνει μάχες μάλλον οπισθοφυλακών, με τον Κ. Καραμανλή να φέρεται να παζαρεύει το θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο στη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Χθες η ολομέλεια της Κομισιόν έδωσε προθεσμία μόνο μιας βδομάδας στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το νόμο περί «βασικού μετόχου». Η ελληνική κυβέρνηση είχε «διαρρεύσει» νωρίτερα ότι η συζήτηση για το νόμο αναβλήθηκε για τις 6 Απρίλη, μετά την επιστολή που έστειλε εσπευσμένα αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, προκειμένου «να υπάρξει ο χρόνος για περαιτέρω συζήτηση του θέματος, σχετικά με το άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς αυτού νόμους (3021/02 - 3110/05)».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουάζ Λε Μπάιγ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι στη χθεσινή ολομέλεια της Κομισιόν δε συζητήθηκε το θέμα που αφορά στη συμβατότητα του «βασικού μετόχου» με το κοινοτικό Δίκαιο.

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Ζοζέ Μπαρόζο, η ελληνική πλευρά έχει παράσχει σειρά από πρόσθετα στοιχεία πληροφόρησης, τα οποία το Κολέγιο των Επιτρόπων θα πρέπει να εξετάσει. Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε η εκπρόσωπος, η σχετική προς το θέμα συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Τσαρλς Μακ Κρίβι είναι να ενεργοποιηθεί η προδικαστική διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο επίτροπος θα εισηγούνταν την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, αλλά η πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης οδήγησε σ' αυτήν τη μικρή αναβολή.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει αναβολή της συζήτησης για το βασικό μέτοχο στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η Κομισιόν έκρινε ότι «χρειάζονται συζητήσεις»(!). Ο Ε. Αντώναρος επέμεινε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα σε τι χρησιμεύουν οι συνεχείς αναβολές στην υπεράσπιση του Συντάγματος. Ταυτόχρονα, άφησε να διαφανεί το αδιέξοδο της τακτικής της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε κινούμενη εποικοδομητικά στο πλαίσιο της ΕΕ επιδιώκει «και να εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να προχωράει συνεχώς όλο και περισσότερο»(!).

Στην «ατζέντα» Καραμανλή - Μπαρόζο

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το θέμα του βασικού μετόχου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, διαψεύδοντας έτσι τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο που μέχρι προχθές επέμενε ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη στο συγκεκριμένο θέμα»(!).

Στη δήλωση που έκανε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι έγινε «μια σύντομη αναφορά» στο ζήτημα που αφορά το άρθρο 14 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς νόμους, αποφεύγοντας να μιλήσει ευθέως περί βασικού μετόχου. Επιχειρώντας να βγει «εκτός» του προβλήματος, είπε ότι απλά «ενημέρωσε τον κύριο πρόεδρο ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παραμένουν πάντα στη διάθεση της Επιτροπής για περαιτέρω διευκρινίσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ