Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Αναζητούν τον Βαβύλη

Τον φυγόδικο Απ. Βαβύλη αναζητούν οι διωκτικές αρχές, ενώ επιζητούν και τη νομική φόρμουλα για να είναι ατράνταχτες οι κατηγορίες που θα απαγγείλουν εναντίον του, προκειμένου να «δέσει» η υπόθεση με το διαβόητο καταζητούμενο.

Ωστόσο, τα πράγματα μάλλον δεν είναι και τόσο ευνοϊκά για τις ελληνικές αρχές, καθώς το ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών εις βάρος του Απ. Βαβύλη μπορεί να προσβληθεί και να καταστεί ανενεργό, ενώ σε έξι μήνες λήγει η σκανδαλώδης αναστολή της ποινής των 13 χρόνων κάθειρξης που του επιβλήθηκε από δικαστήριο της Λάρισας, για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, το ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών με ημερομηνία 8/10/2004, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της 4ης ανακρίτριας, αφορά την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών το 1987 με συγκατηγορούμενο Ιταλό πολίτη. Τα ιταλικά δικαστήρια επέβαλαν ερήμην του Βαβύλη ποινή κάθειρξης επτά χρόνων. Ομως, ο καταζητούμενος Βαβύλης προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον αυτής της απόφασης, γιατί, όπως ισχυρίζεται, για την ίδια υπόθεση δικάστηκε δύο φορές, καθώς έχει και την 13ετή με αναστολή κάθειρξη από την ελληνική δικαιοσύνη. Για την υπόθεση αυτή έχει παραμείνει μοναχά τρεις μήνες περίπου στη φυλακή και μετά αποφυλακίστηκε με αναστολή, αφού βοήθησαν και οι επιστολές του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου...

Ετσι, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι ο φυγόδικος Βαβύλης, σε περίπτωση που εμφανιστεί στη χώρα μας, θα υποστηρίξει ότι το ιταλικό ένταλμα σύλληψης δεν ισχύει, λόγω της καταδίκης του για το ίδιο αδίκημα από την Ελλάδα.

Τα νέα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Απ. Βαβύλης σχετικά με την ενοικίαση του διαμερίσματος στο Χολαργό και την κλοπή αστυνομικής ταυτότητας από το μοναχό Νείλο (νόθευση εγγράφων, πλαστογραφία, κλοπή, αντιποίηση κλπ) είναι πολύ μικρά μπροστά στην πολυσχιδή δράση του καταζητούμενου. Παράλληλα, δε στοιχειοθετούνται μέχρι στιγμής οι βαριές κατηγορίες κατασκοπίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αιωρούνται εις βάρος του.

Στο μεταξύ οι ελληνικές αρχές αρνούνται ότι υπάρχει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Βαβύλη για να παραδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς του έχουν επαφή μαζί του και τον παροτρύνουν να παραδοθεί.

Η Ζωή Παπαδήμα

Το πρόσωπο που έκανε γνωστή τη δράση του Απ. Βαβύλη στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Ζωή Παπαδήμα, μίλησε αποκλειστικά στο ΣΚΑΪ. Η Ζ. Παπαδήμα αποκάλυψε ότι στα Ιεροσόλυμα μετέβη ανώτατος δικαστικός εν ενεργεία, το όνομα του οποίου είναι γνωστό στις εισαγγελικές αρχές. Υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με το διαχειριστή της περιουσίας του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νίκο Παπαδήμα, κάνοντας λόγο για απλή συνωνυμία.

Αναφορικά με το έγγραφο από το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης του Απ. Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα και συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής Ειρηναίου, η Ζ. Παπαδήμα, είπε πως σ' αυτό αναφέρονται οι ευχαριστίες του Πατριαρχείου προς την εκκλησία της Ελλάδας για τη βοήθεια που προσέφερε η ομάδα του Απ. Βαβύλη στην εκλογή του πατριάρχη.

Σχέσεις δικαστών - επιχειρηματιών

Από τις εισαγγελικές αρχές ερευνώνται και οι σχέσεις του επιχειρηματία Σ. Κρητικού με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ε. Καλούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το κότερο του Σ. Κρητικού, εκτός από τους Ε. Καλούση και Κων. Μπουρμπούλια, έκανε διακοπές και άλλος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική απόλυση. Μάλιστα, από δικαστικές πηγές υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ε. Καλούσης και η Κων. Μπουρμπούλια έκαναν και δεύτερο ταξίδι με το κότερο του Σ. Κρητικού. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δικαστές είχαν χειριστεί υποθέσεις του επιχειρηματία Σ. Κρητικού.

Τέλος στην πρωτοδίκη Π. Τσέβη επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μετά την απολογία της, για τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες. Σήμερα, επίσης, θα απολογηθούν ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ν. Ποταμιάνος και η εισαγγελέας Β. Βλάχου για μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ