Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πρώτη του «Κοινοβουλίου» υπό τον αχό επιθέσεων

Απόσυρση των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ «αρχής γενομένης από το Σεπτέμβρη» ανακοινώνει ο Μπερλουσκόνι

Κατοχικοί βγάζουν τη σορό συναδέλφου τους μετά από επίθεση της αντίστασης σε αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Κατοχικοί βγάζουν τη σορό συναδέλφου τους μετά από επίθεση της αντίστασης σε αυτοκινητοπομπή
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Υπό τον ήχο εκρήξεων πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνεδρίαση του ιρακινού «Κοινοβουλίου» που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Γενάρη. Η συνεδρίαση είχε περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα και στόχευε στο να δημιουργήσει την εντύπωση προόδου σε μια ιρακινή κοινή γνώμη που βλέπει την κατάσταση να έχει βαλτώσει καθώς οι νικητές των εκλογών (σιίτες και κούρδοι) δεν έχουν, ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να υποβαθμίσει τη γνωστοποίηση των προθέσεων απόσυρσης των στρατευμάτων ενός από τους στενότερους συμμάχους της, της Ιταλίας.

Με στίχους από το Κοράνι, άρχισε η πρώτη συνεδρίαση της 275μελούς ιρακινής «Βουλής» στο Μέγαρο Συνεδριάσεων εντός της, ασφυκτικά φρουρούμενης, «Πράσινης Ζώνης» της Βαγδάτης. Οι βουλευτές ορκίστηκαν στο νέο τους αξίωμα και μετά από 90 λεπτά η τελετή είχε λήξει, χωρίς να προσδιοριστεί ημερομηνία νέας συνεδρίασης, αφού δεν έχει ακόμη επέλθει συμφωνία μεταξύ των νικητών των εκλογών έτσι ώστε η Βουλή να προχωρήσει σε εκλογή Προέδρου και 2 αντιπροέδρων της χώρας, που θα επιφορτιστούν με το διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, δύο διαδοχικές ομοβροντίες όλμων έπλητταν θέσεις πολύ κοντά στο Μέγαρο, χωρίς να ανακοινωθεί αν υπάρχουν θύματα. Σε άλλο σημείο της Βαγδάτης, στόχος επίθεσης έγιναν τα γραφεία της αγγλόφωνης εφημερίδας «Μίρορ», χωρίς, όμως, ούτε εκεί να αναφερθούν θύματα. Στη Μπαακούμπα, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά φυλακίου ελέγχου του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 15 στρατιώτες και 3 πολίτες. Τέλος, στο Κιρκούκ αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα ανταρτών. Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν έκανε σχετικές ανακοινώσεις.

Τριγμοί...

Την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε «απόσυρση των στρατευμάτων της από το Ιράκ το συντομότερο δυνατό» κατέστησε σαφή ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόσο με δηλώσεις του όσο και με άρθρο του στην εφημερίδα «Ιλ Φόλιο». Ο Μπερλουσκόνι, αν και επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους συμμάχους και υπό την προϋπόθεση ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, τονίζει ότι η «αποστολή των ιταλικών στρατευμάτων και της συμμαχίας ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των εκλογών».

Μάλιστα, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει συγκεκριμένα ότι η αποχώρηση «θα μπορούσε να αρχίσει από το Σεπτέμβρη». Επίσης, κάνει ειδική μνεία στην ανάγκη «να εισακουστεί η πλειοψηφία της ιταλικής κοινής γνώμης, η οποία αντιτίθεται στη συνεχιζόμενη παραμονή των ιταλικών στρατευμάτων στο Ιράκ».

Η ανακοίνωση Μπερλουσκόνι ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία από αμερικανικά πυρά του Ιταλού πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι, που συμμετείχε στην απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, μια εξέλιξη που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης τής, ούτως ή άλλως, αρνητικής ιταλικής κοινής γνώμης. Εντούτοις, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα. Οι δηλώσεις του, πάντως, προκάλεσαν ελαφρά σύγχυση στο Λονδίνο, καθώς έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τόνι Μπλερ, του οποίου εκπρόσωπος είχε σπεύσει να μιλήσει για «ταύτιση απόψεων» και χαρακτήρισε, αρχικώς, «παρεξήγηση» τις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το ζήτημα. Ο Πρόεδρος Μπους επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος του γνωστοποίησε τις προθέσεις του αλλά και τη μη αλλαγή στην πολιτική της Ιταλίας απέναντι στη «συμμαχία των προθύμων». «Οποιαδήποτε αποχώρηση θα γίνει μέσα από διαβουλεύσεις και συνεννόηση» υπογράμμισε ο Μπους, όπως και η Κοντολίζα Ράις.

Γεγονός, όμως, είναι ότι «η συμμαχία» φυλλορροεί. Και εκτός αυτού, η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται αρνητικότερη περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράκ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 53% των Αμερικανών εκτιμά ότι ο «πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο», το 70% ότι «οι αμερικανικές απώλειες είναι απαράδεκτα υψηλές», μόλις το 39% θεωρεί «σωστές τις κινήσεις Μπους για το θέμα», ενώ το 64% εκτιμά ότι «δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης των δυνάμεων». Επίσης, το 75% τάσσεται κατά του ενδεχομένου στρατιωτικής σύρραξης είτε με το Ιράν είτε με τη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ