Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Εκατομμύρια δολάρια ... κομπόδεμα

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Τα «παιδιά της σχολής του Σικάγο», δηλαδή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για τον άνθρωπο που έθεσε σε εφαρμογή τις εξαγγελίες τους, τον πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ. Οχι μόνο βύθισε τη χώρα στο απολυταρχικό σκοτάδι από το 1973, σκότωσε, εξόντωσε, εξαφάνισε, κατέστειλε ακόμη και τις μύγες που πετούσαν, διά ροπάλου διέλυσε την οικονομία της Χιλής, ώστε να την παραδώσει στο πολυεθνικό κεφάλαιο, αλλά και σε ατομικό επίπεδο εφήρμοσε ακριβώς τις ίδιες «συνταγές»...

Ο Πινοτσέτ κατόρθωσε μετά από τόσα χρόνια δουλιάς να δημιουργήσει κομπόδεμα τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Κογκρέσο. Το «κομπόδεμα» ήταν σε 125 τράπεζες, μεταξύ αυτών, η Riggs, η Bank of America, η Coutts, και το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η Citibank. Οι περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν ανοιχτεί σε ψεύτικα ονόματα ή στα ονόματα των μελών της οικογένειάς του. Μάλιστα, οι λογαριασμοί αυτοί άρχισαν να ανοίγονται πριν από 25 χρόνια. Ο ίδιος ο δικτάτορας διακινούσε μεγάλα ποσά, ενώ λειτουργούσε και εξωχώριες εταιρίες.

Το ανώτατο μέλος της επιτροπής, Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, δήλωσε ότι μεγάλος αριθμός τραπεζών, είτε λόγω χαλαρών ελέγχων είτε λόγω «σκοτεινών» προθέσεων επέτρεψαν στον πρώην δικτάτορα να δημιουργήσει έναν κρυφό ιστό αμερικανικών λογαριασμών, χρησιμοποιώντας λογαριασμούς υπεράκτιων εταιριών και παραποιημένα στοιχεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην περίπτωση της Riggs Bank, οι συναλλαγές διαρκούσαν τουλάχιστον 25 χρόνια και όχι οκτώ, περίοδος για την οποία ο Πινοτσέτ έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο.

Η Citibank, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι οι λογαριασμοί άνοιξαν με πλαστά έγγραφα και τη χρήση ψευδωνύμων.

Η Bank of America υποστηρίζει ότι συνεργάστηκε πλήρως με την επιτροπή της Γερουσίας, έκανε και η ίδια τις δικές της έρευνες και παρέδωσε τα σχετικά στοιχεία, όπως ακριβώς της ζητήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ