Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της συριακής αναδίπλωσης

Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του ψηφίσματος 1559 του ΟΗΕ και πλήρους αποχώρησης των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο διατυπώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η αναδίπλωση του στρατού της Συρίας

Associated Press

Ολοκληρώθηκε η αναδίπλωση του στρατού της Συρίας
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολοκληρώθηκε, χτες, η αποχώρηση των ανδρών των συριακών μυστικών υπηρεσιών από τη λιβανική πρωτεύουσα. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα και αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν το μεσημέρι, οι τελευταίοι πράκτορες των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών και αξιωματικοί εγκατέλειψαν το κεντρικό κτίριο όπου βρίσκονταν εγκατεστημένοι, τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον εξοπλισμό τους. Κατέστρεψαν τα δύο βασικά φυλάκια και αποχώρησαν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα προς την κοιλάδα Μπεκάα. Η αποχώρηση των μυστικών υπηρεσιών ήταν, όπως εκτιμάται, ίσως η τελευταία πράξη αυτής της πρώτης φάσης της αναδίπλωσης των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της «Χεζμπολάχ» μετά από την αίσθηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, την Τρίτη. Ο Τζορτζ Μπους, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, είχε υποστηρίξει ότι η σιιτική φιλο-ιρανική οργάνωση καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση καταθέτοντας τα όπλα και εντασσόμενη στην πολιτική ζωή της χώρας κανονικά.

Τα λόγια αυτά ερμηνεύτηκαν από μερίδα αναλυτών και δημοσιογράφων ως προδιαγραφόμενη αλλαγή στάσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον απέναντι στη «Χεζμπολάχ» και έτσι ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε, χτες, στο ζήτημα για να ξεκαθαρίσει «την παρεξήγηση». «Η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι κατατάσσεται στη σχετική λίστα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι: έχει σκοτώσει κατά το παρελθόν Αμερικανούς και ενστερνίζεται τη βία. Κατά συνέπεια η θέση μας δεν έχει αλλάξει» τόνισε ο Μπους.

Επιμένει η ΕΕ

Την ανάγκη άμεσης και πλήρους αποχώρησης των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των συριακών μυστικών υπηρεσιών από το Λίβανο επαναδιατυπώνουν, σε νέα ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι αναμένεται η αποχώρηση αυτή να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο «συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» και να γίνει σεβαστή η απόφαση 1559 του ΟΗΕ.

Επίσης, καλείται η λιβανική ηγεσία να «διαλευκάνει τις συνθήκες δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι» ενώ επαναδιατυπώνεται η προσήλωση της ΕΕ «στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Λιβάνου». Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, αν και έσπευσαν να εισέλθουν και αυτοί στο χορό των πιέσεων που καθοδηγεί η Ουάσιγκτον, απέφυγαν επισταμένα να κάνουν την παραμικρή αναφορά στη «Χεζμπολάχ», παρά τις γνωστές αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να ενταχθεί η οργάνωση στην ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

... αλλά και η Αγκυρα

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αχμάντ Σεζέρ στη Δαμασκό, τον επόμενο μήνα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Αυτό καθίσταται σαφές, με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ενώ στον τουρκικό Τύπο συνεχίζεται ο θόρυβος σχετικά με τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον όσον αφορά στη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Ερικ Εντελμαν, ότι «όσον αφορά στην αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο υπάρχει διεθνής ομοφωνία, απομένει να δούμε αν η Τουρκία θα ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα», φιγούραραν και χτες στις τουρκικές εφημερίδες. Αναλυτικά ρεπορτάζ αναφέρονταν στις έντονες αμερικανικές πιέσεις προς την τουρκική ηγεσία να υιοθετήσει επισήμως το ψήφισμα 1559 του ΟΗΕ και να αναβληθεί η επίσκεψη Σεζέρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ