Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιτροπή (εναντίον των) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η αστυνομία έχει ολοκληρώσει το έργο της πάνω σε μια διαδηλώτρια και συνεχίζει...

Associated Press

Η αστυνομία έχει ολοκληρώσει το έργο της πάνω σε μια διαδηλώτρια και συνεχίζει...
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τουρκικού Κοινοβουλίου παρενέβη στη συζήτηση για τις «πρόσφατες εξελίξεις», με το πλέον προβεβλημένο περιστατικό να είναι, φυσικά, η βάρβαρη επιχείρηση καταστολής εναντίον των γυναικών που διαδήλωναν για τη Μέρα της Γυναίκας στην Ισταμπούλ την 6η Μαρτίου. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεχμέτ Ελκατμίς -- στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) --, υιοθέτησε «πυροσβεστική» ρητορική, η οποία μοιάζει να απευθύνεται κύρια στις Βρυξέλλες και πολύ λιγότερο στο εσωτερικό ακροατήριο. Σύμφωνα με την Τούρκιγιε, μια «εθνικιστικής» κατεύθυνσης εφημερίδα, ο Ελκατμίς σχολίασε ότι «η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος των διαδηλωτών», πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι «εσφαλμένες» (προφανώς όταν γίνονται με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων --όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Ερντογάν) και διαμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν» (η εφημερίδα δε διευκρινίζει αν είπε ότι «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο», αλλά θα μπορούσε να το έχει πει).

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει, προς υπεράσπιση της δράσης των αρχών, ότι η διαδήλωση «ήταν παράνομη», και ότι η αστυνομία «εξαναγκάστηκε» (και δεν το είπε μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το είπαν και εκπρόσωποί της, και για να το λένε αυτοί που είναι και εκπρόσωποι, αλήθεια θα 'ναι, δεν μπορεί) να παρέμβει για να σταματήσει «ιδιαίτερα προβοκατόρικες» ενέργειες και συμπεριφορές (δηλαδή ότι οι γυναίκες διαδήλωσαν). Ενώ τόνισε ότι «είναι ενδεικτικό» το ότι η διαδήλωση έγινε «ενώ βρισκόταν στην Αγκυρα για συναντήσεις η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για να ολοκληρωθεί η ειρωνεία, ο Ελκατμίς τόνισε ότι σε «επιθεωρήσεις» που έκανε η επιτροπή στις φυλακές της χώρας δε διαπιστώθηκε ούτε μία σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!..


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ