Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενα «γεράκι» στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εναν από τους πολέμαρχους του Πενταγώνου και πρωτεργάτη του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, τον έως σήμερα υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους για διάδοχο του Τζέιμς Γούλφενσον, στη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας!

Αφότου ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρώην αντιπρόσωπος για το Εμπόριο, τοποθετήθηκε πολύ κοντά στην ιεραρχία στην Κοντολίζα Ράις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γούλφοβιτς πρόβαλλε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το αξίωμα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, θέση που είχε προταθεί και στον τραγουδιστή των «U2», ο οποίος όμως αρνούμενος δήλωσε ότι ο Γούλφοβιτς είναι ο καταλληλότερος για τη θέση. Ενθερμός οπαδός του πολέμαρχου και ο πρώην «αγωνιστής» Μπόνο!

Ηδη, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις με τα 24 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και θα εκδοθεί ανακοίνωση μόλις θα έχει ληφθεί η απόφαση». Εθιμικά, οι εταίροι των ΗΠΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας «ακολουθούν» την επίσημη αμερικανική πρόταση για το αξίωμα του προέδρου της. Επίσης, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο, υποδέχτηκε πολύ θετικά την αναγγελία της πρότασης για τον Πολ Γούλφοβιτς.

Απάτες και σκάνδαλα

Μπορεί ο Γούλφοβιτς να ηγηθεί της ΠΤ, αλλά τα σκάνδαλα εξακολουθούν να κλονίζουν τις ΗΠΑ. Ο πρώην επικεφαλής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών, Μπέρνι Εμπερς, κρίθηκε ένοχος απάτης και συνωμοσίας για την κατάρρευσή της αλλά βρέθηκε επίσης ένοχος για άλλες επτά περιπτώσεις υποβολής πλαστών εγγράφων. Ο Εμπερς αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 85 ετών, όταν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου στις 13 Ιούνη.

Αυτή είναι η δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο της εταιρίας «Worldcom», που έλαβε χώρα το 2002 και όπου οι μέτοχοί της έχασαν περίπου 180 δισεκατομμύρια δολ. μετά την κήρυξη πτώχευσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «κανόνι του είδους» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου 20 χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι. Η «Worldcom» επαναλειτουργεί από το 2004 ως MCI... Εννοείται ότι οι άνεργοι παρέμειναν... άνεργοι.

Επίσης, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη γνωστή αμερικανική εταιρία «Halliburton» και κυρίως τη δράση της στο Ιράκ. Η ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρίας λόγω της «ιδιαίτερης» σχέσης της με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένεϊ, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Κανείς όμως δε γνώριζε μέχρι στιγμής τις πραγματικές διαστάσεις της μεταχείρισης αυτής.

Οι συντάκτες εσωτερικής έκθεσης του Πενταγώνου για τη δράση της εταιρίας στο Ιράκ έτριβαν κυριολεκτικά τα μάτια τους όταν έπεσε στην αντίληψή τους ότι η «Halliburton» είχε αγοράσει για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού καύσιμα από το Κουβέιτ αξίας 82.000 δολαρίων. Ωστόσο η μεταφορά των καυσίμων από το Κουβέιτ στο Ιράκ κόστισε 27 εκατομμύρια δολάρια. «Δεν είναι λογικό», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι ελεγκτές του Πενταγώνου, εκφράζοντας μάλλον με τον πιο ήπιο τρόπο τις υπερτιμολογήσεις αυτές.

Υπερτιμολογήσεις που ξεπερνούν τα 108 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αφορά μόνον την προμήθεια καυσίμων. Επίσης σύμφωνα με τον Χένρι Γουάξμαν, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, υπάρχει η εντολή προς τους οδηγούς της «Halliburton» που εργάζονται στο Ιράκ, όταν παθαίνουν λάστιχο, να καίνε τα βυτιοφόρα. Η εταιρία αγοράζει αμέσως καινούρια και τα χρεώνει στο Πεντάγωνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ