Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανοικτό το θέμα της «εγχώριας τρομοκρατίας»!

Ζήτημα «εσωτερικής τρομοκρατίας» θέτει, έμμεσα πλην σαφώς, ο Κ. Καραμανλής, προσχωρώντας έτσι στη θέση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης «εγχώριας τρομοκρατίας», παρά τη σύλληψη και καταδίκη των μελών της «17Ν». Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει εκλείψει η τρομοκρατία στην Ελλάδα με τις δίκες για την «17Ν» και τον ΕΛΑ, ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτή η επιτυχία έγινε δυνατή χάρις στη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αταλάντευτη πεποίθηση των πολιτών ότι στη φιλελεύθερη κοινωνία μας οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι ατομικές ελευθερίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι δυνατόν να στιγματίζονται από εγκληματικές πράξεις, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει με την επίκληση στο όνομα της πολιτικής και των ιδεών. Τα μέλη της "17Ν" δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της «εσωτερικής τρομοκρατίας» έθεσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η σύλληψη και η καταδίκη των μελών της «17Ν» «δε σημαίνει ότι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στην Ελλάδα βρίσκονται στη φυλακή». Οπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Ρ. Μπάουτσερ «υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με την παραπάνω τοποθέτησή του φαίνεται να «δικαιώνει» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα όσον αφορά στη σκοπιμότητα της συντήρησης του θέματος «εγχώριας τρομοκρατίας»...

Στην ίδια συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση «παραμένει ενεργά ενταγμένη στην προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στο διεθνές σύστημα».

Από την άλλη, προσπαθεί να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται αποτελεσματικά μεν, στο πλαίσιο του δικαίου δε, όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες. Υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο Κ. Καραμανλής υποστηρίζει την αυτοκάθαρση Χριστόδουλου, ενώ θεωρεί περίπου «γεγονός» την κάθαρση στη Δικαιοσύνη! «Στο χώρο της Δικαιοσύνης οι αλλαγές είναι ορατές. Με προσωπική μου δήλωση ζήτησα να δρομολογηθούν διαδικασίες αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία για την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού και της εμπιστοσύνης των πιστών. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναγορεύει ως κεντρικούς στόχους τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Το έργο μας είναι δύσκολο, κυρίως στα επόμενα δύο χρόνια. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε την Ελλάδα και αισιοδοξούμε ότι θα το καταφέρουμε», καταλήγει ο Κ. Καραμανλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ