Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιμένει την... ελληνική κυβέρνηση ο Ερντογάν

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό περιμένει ο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος εμμένει στη θέση ότι η υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας δε σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι όσον αφορά το Κυπριακό το πρώτο βήμα θα πρέπει να το πραγματοποιήσουν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ειδικότερα ανέφερε ότι κατά τις επαφές που πραγματοποίησε στη Μαδρίτη συζητήθηκαν το θέμα της τρομοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το Κυπριακό.

Ο Ερντογάν, τονίζοντας πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν έχει τη βούληση για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 3η Οκτώβρη, είπε: «Συνεχίζονται οι προσπάθειες του κ. Ανάν για την επίλυση του προβλήματος, αλλά κατά την περίοδο αυτή δεν είναι τόσο βιαστικός όπως κατά την προηγούμενη περίοδο. Ομως, έχει νόημα το γεγονός ότι διατύπωσε τη σκέψη πως θα πρέπει να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε το θέμα αυτό να φθάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο πριν από την 3η Οκτώβρη». Ο Ερντογάν αφού υπενθύμισε πως η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έκαναν τα όσα αναλογούσαν σ' αυτές όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, είπε: «Σ' αυτή τη φάση η πλευρά η οποία θα πρέπει να κάνει κάποιο βήμα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Στο προσεχές χρονοδιάγραμμα, τόσο ο κ. Παπαδόπουλος, όσο και ο αξιότιμος φίλος μου κ. Καραμανλής, θα πρέπει να παρουσιάσουν μία κοινή εργασία. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να περιμένουμε τα βήματα εκείνων. Εμείς συμμεριζόμαστε ήδη τις ίδιες απόψεις με την ΤΔΒΚ».

Ο Ερντογάν συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στην παρούσα φάση η πλευρά η οποία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα του Ανάν για το τι ακριβώς θέλει, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, διατύπωσε τις απόψεις της. Θα θέλαμε να διασαφηνίσει ακόμη περισσότερο τη στάση της και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα».

Ο Ερντογάν, ακόμη, επανέλαβε πως η υπογραφή του Πρωτοκόλλου προσαρμογής με την ΕΕ δε θα έχει την έννοια της αυτόματης αναγνώρισης του «Ε/Κ τομέα».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Ερντογάν στα τέλη Μάη θα μεταβεί στην Καλιφόρνια, φιλοξενούμενος του κυβερνήτη Αρλ. Σβάρτσενεγκερ. Εχει ζητήσει ραντεβού και από τον Πρόεδρο Μπους, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ