Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΒΑΒΥΛΗΣ
Τον πλαισίωνε διμοιρία αστυνομικών!

Ανθρώπους που τρέμουν τις αποκαλύψεις του Α. Βαβύλη, θεωρεί ως «προστάτες» του ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκης. Με χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα τόνισε πως «εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που θα τρέμουν πιθανότατα από τη σύλληψη Βαβύλη, ίσως τώρα τον διευκολύνουν στη μη σύλληψή του».

Υποστήριξε ότι από έγγραφα που έχει στα χέρια του προκύπτει πως «έχουν συμβεί πολλά περίεργα μια ολόκληρη οκταετία», ενώ έκανε λόγο για ολιγωρία -τουλάχιστον- των αρχών στη μη εκτέλεση ενταλμάτων και αποφάσεων εναντίον του Α. Βαβύλη, τη στιγμή που συναλλασσόταν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Διμοιρία αστυνομικών ειδικά εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων πλαισίωσε τον Α. Βαβύλη, όταν ο τελευταίος βρισκόταν το 2001 στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» στην ομάδα αυτή, εκτός των Τριανταφυλλάκη - Μαυροειδάκου - Παπαχρήστου, συμμετείχαν άλλοι 13 απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία αστυνομικοί.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, ένα από τα στελέχη της ΕΛΑΣ που μετά την αποστρατεία του τέθηκε στην υπηρεσία του Α. Βαβύλη, είχε υπηρετήσει επί μακρόν στην ΕΚΑΜ. Μάλιστα, αυτός στρατολόγησε έναντι αμοιβής την ομάδα των ΕΚΑΜιτών που αποτέλεσαν στην περίοδο της ενθρόνισης την προσωπική φρουρά του πατριάρχη Ειρηναίου. Ο ίδιος δημιούργησε μέσω τρίτων εταιρία σεκιούριτι και μέσω αυτής «μίσθωνε» συνταξιούχους Ισραηλινούς αξιωματικούς, για να εκπαιδεύουν ΕΚΑΜίτες.

Παράλληλα, δημοσίευμα της «Απογευματινής» παρουσιάζει έγγραφα που δείχνουν ότι οι ελληνικές και ιταλικές αρχές αναζητούσαν τον Α. Βαβύλη εδώ και χρόνια. Στο πρώτο με ημερομηνία 8/10/1999 αναφέρεται ότι ο Α. Βαβύλης είναι διεθνώς διωκόμενος, στο δεύτερο που είναι έγγραφο της ΕΛΑΣ, ζητείται η σύλληψή του. Στα άλλα δύο με ημερομηνίες 6/9/2000 και 6/7/2000 υποβάλλεται αίτηση παροχής δικαστικής συνδρομής.

Δικομματικός καυγάς

Πολιτική αντιπαράθεση των εκπροσώπων του δικομματισμού προκαλεί η υπόθεση Α. Βαβύλη. Μια υπόθεση που δημιουργήθηκε στους σκοτεινούς διαδρόμους των μυστικών υπηρεσιών, εξυπηρέτησε πολλούς και διάφορους, ενώ το καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΠ εξέθρεψε και συνεχίζει να εκτρέφει ανάλογα φαινόμενα. Για το πλαίσιο λειτουργίας της, που έχει δημιουργηθεί από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, οι δυο συνεταίροι του δεν είπαν κουβέντα.

Στα πλαίσια αυτά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος παρέπεμψε τους πολιτικούς συντάκτες σε ημερομηνίες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για ευθύνες της τότε κυβέρνησης για την καταστροφή των εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση Α.Βαβύλη, είπε «πως δεν μπορώ να αποδώσω σε κανέναν ευθύνες αν γνώριζε ή όχι. Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας... Από το σημείο αυτό ο εισαγγελέας θα κάνει περαιτέρω έρευνα». Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε πως θα περιμένουν τα αποτελέσματά της.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Α. Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις διαδικασίες κάθε έρευνας να προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι «με υπονοούμενα δε γίνεται πολιτική αντιπαράθεση και επειδή δε βρίσκω εύκολο επίθετο για τα υπονοούμενα, θα πάω κατ' ευθείαν στο επίθετο για τις συκοφαντίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ