Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Υποχρεούνται... »

Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ασφαλιστικά ταμεία «υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αλλοδαπούς», που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για ν' αποδείξουν ότι μένουν νόμιμα στην Ελλάδα, έλεγε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ κατ' εφαρμογή των αντιμεταναστατευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών εξαιρεί τα νοσοκομεία όταν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά και για παιδιά. Το υπουργείο Υγείας προώθησε ήδη την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στα νοσοκομεία, ενώ τώρα έφτασε και η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για την «υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών», που συμπληρώνει την προηγούμενη.

Στην εγκύκλιο του Ν. Κακλαμάνη αποτυπώνεται η ίδια βάρβαρη πολιτική με εκείνη που είχε εκπονήσει για τους μετανάστες ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος από το καλοκαίρι του 2000: Δε θα νοσηλεύονται - εκτός από τα παιδιά και τις επείγουσες περιπτώσεις - μετανάστες που δε μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Κατ' εφαρμογή των εγκυκλίων Παπαδόπουλου πετάχτηκε έξω από δημόσιο νοσοκομείο Βουλγάρα μετανάστρια με ενεργό φυματίωση, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει 20.000 δραχμές για νοσήλια, ενώ σε άλλο νοσοκομείο κλήθηκε η αστυνομία, όταν αλλοδαπός ασθενής που είχε εισαχθεί για αφαίρεση λάμας από το πόδι του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα νοσήλια και ότι δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά για την παραμονή του στη χώρα μας.

Η εγκύκλιος του Ν. Κακλαμάνη δεν προβλέπει την κλήση της αστυνομίας, αλλά διατηρεί το βασικό πυρήνα των εγκυκλίων του Αλ. Παπαδόπουλου για τη νοσηλεία των παράνομων μεταναστών, παρότι ο νυν υπουργός Υγείας, πριν τρεις μήνες, είχε πλειοδοτήσει σε δηλώσεις ότι θα καταργήσει τις εγκυκλίους του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ομως και ο υπουργός Υγείας... υποχρεούται να ενεργήσει ως μέλος της κυβέρνησης που εφαρμόζει μια συνολική αντιδραστική πολιτική απέναντι στους μετανάστες. Οπως όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης... υποχρεούνται να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική που ασκείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στους μετανάστες.

Νόμιμοι ή παράνομοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη για ν' αυξάνουν τα κέρδη, που είναι το ίδιο νόμιμα κι από τους παράνομους κι από τους νόμιμους μετανάστες. «Παράνομη» είναι η παροχή υπηρεσιών σε έναν άνθρωπο που έφτασε κυνηγημένος στη χώρα μας και δουλεύει παράνομα, ανασφάλιστος και για ένα ξεροκόμματο. Και στη δύσκολη ώρα του κλείνουν την πόρτα του νοσοκομείου. Δε νοιάζονται για τη ζωή του...

Πρόκειται για την ίδια πολιτική - και λογική - που αντικατέστησε την αποκλειστική υποχρέωση κράτους για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας με τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους μετανάστες εκτός από το αίτημα για άρση των εμποδίων στη νομιμοποίησή τους... υποχρεούνται να διεκδικήσουν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας και ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της χώρας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ