Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δούλευε για τη Μοσάντ ο Βαβύλης;

Στον καταζητούμενο Α. Βαβύλη αναφέρονται χτεσινά δημοσιεύματα της «Απογευματινής». Στο ένα δημοσίευμα υποστηρίζεται πως ο καταζητούμενος κυκλοφορούσε και με πλαστή ταυτότητα ως αρχιμανδρίτης και επίτροπος Καλαβρίας - Σικελίας Νείλος Βατοπεδινός, αλλά και ως Βιτόριο Μπαρόνε.

Αλλο δημοσίευμα κάνει αναφορά στον Πέτρο Παναγιωτόπουλο που είχε διατελέσει πρόξενος της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ την περίοδο που διεξαγόταν εκλογές για την εκλογή Πατριάρχη. Αφηγείται πως ο Α. Βαβύλης μετά από ένα περιστατικό με τον οδηγό του μητροπολίτη - τότε - Ειρηναίου, είχε πει σε αξιωματικό της Αστυνομίας του Ισραήλ πως έχει έρθει από την Ελλάδα από κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ο Π. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Ειρηναίο για το ρόλο του Α. Βαβύλη, πήρε την απάντηση: «Μα αυτός είναι το πνευματικό παιδί του αρχιεπισκόπου».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Α. Παπαχελά, «Φάκελοι», ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ, Γιώργος Χριστοφαρεΐζης, ισχυρίστηκε ότι ο Α. Βαβύλης δούλευε για τη Μοσάντ. Ο πρώην αξιωματικός είχε συντάξει, σύμφωνα με «Το Βήμα», υπόμνημα για τη δράση του, το οποίο είχε σταλεί στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλο, ενώ σε αυτό γινόταν η επισήμανση να ενημερωθεί ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος. Το έγγραφο αυτό βρέθηκε τελικά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σε ερώτηση για το πόσο σίγουρος ήταν πως ο Α. Βαβύλης δούλευε για τη Μοσάντ, δήλωσε πως «μου το έλεγε ο ίδιος. Και άλλωστε βλέπαμε τις επαφές του». Επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές στην Αθήνα με Ισραηλινούς πράκτορες. Σε ερώτηση αν ο Α. Βαβύλης είχε επαφές και με ανθρώπους άλλων χωρών απάντησε: «Να μην αναφέρω τίποτε άλλο». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν τον είχαμε δει με ιερείς ή πολιτικούς. Το 1996 είχε επαφές με 2-3 αστυνομικούς», ενώ κάποια διείσδυση της υπηρεσίας είχε δώσει την πληροφορία ότι πιθανόν να έκανε χρήση κοκαΐνης».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ προερχόταν από τις τάξεις της ΕΛΑΣ, όπου είχε κατηγορηθεί για σειρά περιστατικών, μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε μεταφυσικές τελετουργίες, ενώ συνεργάστηκε με πρώην μέλος των ΟΥΚ, το οποίο, όταν φυλακίστηκε, γνώρισε στη φυλακή άτομο ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ