Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης

Ψηφίστηκε χτες η «Ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Εγκρίθηκε χτες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η «Ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας», με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου και την επιτάχυνση της υλοποίησης των αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών για την επίτευξη του ως άνω στόχου.

Το Ευρωκοινοβούλιο με 514 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 20 αποχές, σε σύνολο 644 παρόντων βουλευτών, ενέκρινε την περαιτέρω επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, την ελαστικοποίηση των σχέσεων και μορφών εργασίας, στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, που επιτυγχάνεται μόνο μέσω των επενδύσεων».

Με την απόφασή του το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά το ρόλο της ΕΕ, στο πλευρό των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας την αποτυχία των στόχων του Μαρτίου του 2000 και προσυπογράφοντας ότι ο στόχος της ΕΕ, την επόμενη πενταετία θα πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας.

Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της ΕΕ, μπορεί να πραγματωθεί μέσα από τη στρατηγική της Λισαβόνας και τους στόχους για την «απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος ως μέσα μίας αειφόρου οικονομίας με προσανατολισμό την ανάπτυξη».

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε κάνει λόγο για τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν «για την ολοκλήρωση της αγοράς», νομιμοποιώντας την πρόθεση για σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους... Γίνεται άλλωστε σαφές ότι οικονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν μόνο εάν «διατηρηθεί ο διεθνής ανταγωνισμός, η ευελιξία της οικονομίας και ιδιαίτερα της αγοράς εργασίας».

Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την έγκριση της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, υποστήριξε ότι η αναθεώρηση αυτή, στοχεύει σε καλύτερη ποιότητα ζωής, αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ποιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, ασφάλεια κατά τη συνταξιοδότηση, ή την ασθένεια, ευκαιρίες στην εργασία και αξιοπρεπές ξεκίνημα για τους νέους...

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, παραδέχτηκε την αποτυχία της επίτευξης των στόχων κατά την πρώτη πενταετία, κάνοντας - ουσιαστικά - σαφές, ότι αν μέχρι σήμερα μιλούσαμε για πολιτική ενάντια στα λαϊκά στρώματα και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αυτό που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, θα είναι ακόμα χειρότερο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μία ΕΕ «με ανταγωνιστική οικονομία» και πολίτες - σκλάβους στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Οπως δήλωσε άλλωστε ο Χ. Μ. Μπαρόσο, «χωρίς ανάπτυξη, χωρίς δυναμική οικονομία, δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη, δε θα επιτύχουμε σύγκλιση μεταξύ των περιοχών και οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί μας στόχοι, θα αποτύχουν». Ανάπτυξη και δυναμική οικονομία, για την ΕΕ μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε απεμπόληση των όποιων κατακτήσεών τους και σε δημιουργία εργασιακού μεσαίωνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ