Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν φοβούνται την αλήθεια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επάξια συνεχίζει την παράδοση του Ε. Αντώναρου η αντικαταστάτριά του στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέλαβε να «προστατεύσει» τον πρωθυπουργό από «ενοχλητικές» ερωτήσεις και πράγματι τα πήγε πολύ καλά. Απέκλεισε τους μισούς σχεδόν δημοσιογράφους που είχαν ζητήσει να κάνουν ερώτηση, φροντίζοντας βέβαια, πρώτα απ' όλα, να «κόψει» τον δημοσιογράφο του «Ρ».

Τυπικά, την ευθύνη φαίνεται να την έχει η πρόεδρος της Ενωσης των ξένων ανταποκριτών που συντόνιζε τη συζήτηση. Οι πάντες, όμως, γνωρίζουν ότι τα ονόματα των δημοσιογράφων που θα ρωτήσουν -και μερικές φορές και οι ερωτήσεις- «μοιράζονται» από τα πριν από τους παρατρεχάμενους του πρωθυπουργού επί του Τύπου. Αμέτοχος των ευθυνών για τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό δημοσιογράφων δεν είναι ούτε ο Κ. Καραμανλής, που «δεν ίδρωσε το αυτί του» στις αντιδράσεις των δημοσιογράφων στο τέλος της συνέντευξης... Αλλά, αν πράγματι, όπως διατείνεται, λέει την αλήθεια, γιατί φοβάται το «Ρ»;

Το «σύστημα ΝΔ» είναι εδώ

Ενα χρόνο στην κυβέρνηση και η γαλάζια διαπλοκή κάνει θριαμβευτικά την εμφάνισή της. Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, τα πρώτα τραπέζια - οι δημοσιογράφοι είχαν απωθηθεί στα δύο άκρα της αίθουσας ως ανεπιθύμητοι φτωχοσυγγενείς - τα είχαν καταλάβει οι «ημέτεροι» μεγαλοεπιχειρηματίες. Διακρίναμε τους Εμφιετζόγλου («Μηχανική»), Κ. Αγγελόπουλο («Χαλυβουργική»), Φέσσα («Ινφοκουέστ»), Νανόπουλο («Γιούρομπανκ» - Λάτσης), Κωστόπουλο («Αλφα Μπανκ») κ.ά. Το διαπλεκόμενο «σύστημα ΝΔ» έχει αρχίσει να συγκροτείται και δε διαφέρει πουθενά από το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που κατήγγειλε μετά βδελυγμίας κάποτε ο νυν πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι από κοινού καταδυναστεύουν τις λαϊκές μάζες και γι' αυτό οι τελευταίες πρέπει να απαλλαγούν συνολικά από τους δύο.

Τα... πράσινα άλογα της οικολογίας

Να, λοιπόν, που οι δυνάμεις της ...«οικολογίας» έχουν τη δική τους αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

Η «ΑΥΓΗ» σε χτεσινό της ρεπορτάζ με τίτλο: «Σε εγκατάλειψη το Τατόι» αναφέρεται στις προτάσεις περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει χορηγούς, μεταξύ άλλων, την «Κόκα Κόλα» και την ξενοδοχειακή εταιρία «Γκρεκοτέλ», αναφέροντας: «Την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του κτήματος Τατοΐου, περίπου τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων, όπως και των εντός αυτού κτισμάτων, το συντομότερο δυνατόν, ανέδειξε χτες, σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Εταιρία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διατυπώνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις».

Από το ρεπορτάζ λείπουν βασικές πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η περιβαλλοντική οργάνωση «ανέδειξε» μεταξύ άλλων: την περίφραξη του χώρου και τη θέσπιση εισιτηρίου για να μπορεί κάποιος να μπαίνει σ' αυτόν, όπως και την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Και, βέβαια, τη συμμετοχή επιχειρηματιών στην υλοποίηση των σχεδίων.

Λεπτομέρειες, θα πείτε. Ετσι πρέπει να 'ναι για την «ΑΥΓΗ», αφού, μάλλον, όσα επαγγέλλεται ο ΣΥΝ περί οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι «πράσινα άλογα»...

Οι ραφτάδες της «αυτονομίας»...

«Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι αυτόνομο, σε όλα τα επίπεδα, από τα κόμματα», διακηρύσσουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εδώ και χρόνια, τα στελέχη του ΣΥΝ. Στην πράξη, όμως, κόβουν και ράβουν την αυτονομία κατά πώς βολεύει τις κάθε φορά επιδιώξεις τους.

Σε αφίσα για την προπαγάνδιση προχτεσινής συγκέντρωσης για τη Μέρα της Γυναίκας, για παράδειγμα, είδαμε να υπογράφει μεταξύ άλλων ο ΣΥΝ και η Γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ. Κι απ' ό,τι μάθαμε, η υπογραφή της συγκεκριμένης Γραμματείας μπήκε ύστερα από μεθόδευση των συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΝ στην ΑΔΕΔΥ, χωρίς να έχει ρωτηθεί και να πάρει απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Προφανώς, στα πλαίσια της... αυτονομίας.

Στα καρνάγια της οργής

Το προχτεσινό αντικομμουνιστικό ντελίριο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης από τον κλιμακούμενο ταξικό αγώνα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Με τους εφοπλιστές να πιέζουν, από τη μία, για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και παροχές και, από την άλλη, τους εργαζόμενους να βγαίνουν στην αντεπίθεση με αιτήματα ικανοποίησης των πραγματικών τους αναγκών, ο υπουργός Ναυτιλίας δυσκολεύεται να πείσει ότι είναι ο καταλληλότερος και ικανότερος να «συμμορφώσει» τους εργαζόμενους με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Καταφεύγει έτσι στη γνωστή μέθοδο πλαγιοκόπησης των εργατικών αγώνων, εξαπολύοντας μύδρους ενάντια στη δράση των κομμουνιστών.

Η παρέμβασή του υπουργού κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους συνδικαλιστές της Ζώνης, έδειξε ξεκάθαρα σε ποια όχθη πατάει και με τα δυο της πόδια η κυβέρνηση. Ενώ το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σωτηρία και η ανάπτυξη της Ζώνης, ο Μ. Κεφαλογιάννης εμφανίστηκε ως εντεταλμένος εκπρόσωπος της εργοδοσίας και, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε να προωθήσει τις κατάπτυστες προτάσεις των εφοπλιστών μπροστά στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Λειτουργώντας σαν αναλώσιμος εντολοδόχος του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έχασε την ψυχραιμία του όταν αντιλήφθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να ακούνε φαμφάρες και διεκδικούν το δίκιο τους στη βάση των πραγματικών τους αναγκών και όχι στα όρια των «αντοχών της οικονομίας».

Για το πάνω από 80% της ανεργίας στη Ζώνη αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Οπως και για το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής που θα μπορούσε να προσελκύσει δουλιά στη Ζώνη. Αυτή η πολιτική ευθύνεται, επίσης, για τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα κάθε χρόνο στα καρνάγια και στα αμπάρια των πλοίων, για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι για τα μεροκάματα των 55 ευρώ, τα οποία ο κ. Κεφαλογιάννης δολερά μεταφράζει σε 75.000 δραχμές. Εφοπλιστές και κυβέρνηση γίνονται ολοένα πιο επιθετικοί και στη βάση όσων συναποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ζητάνε τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και τη μετατροπή της Ζώνης σε «Καρ Τέρμιναλ» και προβλήτες φόρτωσης κοντέινερ, προς όφελος του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΠ και των πολυεθνικών. Ζητάνε εκμετάλλευση με αντίτιμο ψίχουλα, δουλιά χωρίς ασφάλιση, γεράματα δίχως σύνταξη.

Απέναντί τους, το μόνο όπλο των εργαζομένων είναι ο συνεπής ταξικός αγώνας τους. Η συσπείρωση γύρω από το συνδικάτο και τα αιτήματά του. Για ικανοποιητικά μεροκάματα, με πλήρη ασφάλιση και σύνταξη στα 55, για ουσιαστική στήριξη των ανέργων. Αιτήματα που πρέπει να δένονται καθημερινά με τον αγώνα για έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, με τη συμμετοχή εργαζομένων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος που συνδέεται άμεσα με την ανάγκη της ανατροπής της εξουσίας των εφοπλιστών και την αντικατάστασή της με τη λαϊκή εξουσία των εργατών και των συμμάχων τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα... νηφάλια

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ...ΚΑΛΥΤΕΡΟ πάει η χώρα, σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του πρωθυπουργού στο πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας! Προφανώς, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, αφού σκέφτηκαν νηφάλια και προπάντων με σεμνότητα...

Να, λοιπόν, και ένα μέρος όπου κάποιοι περνάνε καλά και είναι αισιόδοξοι: Τα γραφεία της Ρηγίλλης. Γιατί όπου αλλού κι αν κοιτάξει κανείς - με εξαίρεση ίσως τα γραφεία του ΣΕΒ, της Ενωσης Εφοπλιστών, της αντίστοιχης των Τραπεζιτών, κλπ. - δεν υφίσταται το ίδιο κλίμα.

Εμείς τι να πούμε; «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε»...

ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ιδιαίτερες αμφιβολίες, αλλά το επιβεβαίωσε κι ένα ...άτυπο γκάλοπ: Ελάχιστοι από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή για την κύρωση της συνθήκης του λεγόμενου ευρωσυντάγματος έχουν κάνει μια πρόχειρη ανάγνωση, έστω, των ντοκουμέντων, για τα οποία πρόκειται να ψηφίσουν.

Δεν είναι να τους αδικεί κανείς, βέβαια, μια και η εν λόγω συνθήκη μαζί με τα παρελκόμενά της (δηλαδή όλες τις προηγούμενες συνθήκες που ενσωματώνει) αποτελούν ένα «πόνημα» 70.000 σελίδων!

Από την άλλη, η προσήλωση στον λεγόμενο ευρωμονόδρομο από τη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Επομένως, ακόμη και αν διάβαζαν τη Συνταγματική Συνθήκη. Ακόμη κι αν κατάφερναν να ξεχωρίσουν ορισμένες από τις πάμπολλες «αλυσίδες», με τις οποίες αλυσοδένονται οι λαοί της ευρωένωσης, πάλι θα την υπερψήφιζαν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αυτό που οι νομικοί ονομάζουν «υπέρτερο συμφέρον» ή, για να το πούμε αλλιώς, το συμφέρον της άρχουσας τάξης είναι υπεράνω όλων.

Πού είναι σε όλα αυτά ο Ελληνας εργαζόμενος, του οποίου τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και η εθνική κυριαρχία πάνε περίπατο; Πουθενά. Οπως δεν ήταν πουθενά, όταν καταρτιζόταν το τελικό κείμενο, που κάποιοι θέλουν να αποκαλούν «ευρωσύνταγμα».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Προφανώς, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην Ελλάδα φαίνεται ...περιττή η γνώμη του. Και σε αυτό συνηγορούν με την πρακτική τους ακόμα και κάποιοι όψιμοι υποστηρικτές της διενέργειας δημοψηφίσματος...

Η λογοκοπία των συνθημάτων...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε δύο επίπεδα κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στις αποφάσεις του συνεδρίου. Το ένα αφορά στις λεγόμενες επικοινωνιακές ανάγκες και στη δημιουργία εντυπώσεων, με βασικό όπλο μια άνευ προηγουμένου λογοκοπία συνθημάτων, περί σοσιαλισμού, αλλαγής, κοινωνικής δικαιοσύνης, κλπ., κλπ. Το άλλο αφορά στη διατύπωση μιας σειράς θέσεων και προτάσεων, για την ουσία της πολιτικής του.

Δε γνωρίζουμε, το αν και πόσο οι χιλιάδες σύνεδροι κατάφεραν να ξεχωρίσουν το δεύτερο από το πρώτο. Οσοι, πάντως, δε βρίσκονταν στην αίθουσα του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο και θέλησαν να ενημερωθούν από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έμαθαν μόνο για τα συνθήματα, τις λιστομαχίες των τάσεων και των υποψηφίων, κάποιες εντυπωσιοθηρικές κυρίως κόντρες μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια σειρά άλλα, ανούσια παραλειπόμενα. Για τις πολιτικές θέσεις, που αποφάσισε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε ουσιαστικά τίποτε. Τακτική η οποία τηρήθηκε με αυστηρή ευλάβεια, ιδιαίτερα από τις φιλοΠΑΣΟΚικές εφημερίδες. Φαινόμενο, το οποίο δεν έγινε τυχαία, ούτε από σύμπτωση. Αυτή είναι η δική μας, τουλάχιστον, εκτίμηση...

... και η πολιτική ουσία

Αφήνοντας κατά μέρος τη συνθηματολογία, ας σταχυολογήσουμε ορισμένες αναφορές από τις πολιτικές παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο. Ποια είναι η άποψή του, για τα σοβαρότατα και οξυμένα προβλήματα της γεωργίας; Τα φωτεινά παραδείγματα -όπως είπε- των ελληνικών κρασιών και της ιχθυοκαλλιέργειας δείχνουν το δρόμο. Σημειώστε ότι οι δυο αυτοί κλάδοι είναι οι πλέον καπιταλιστικοποιημένοι και ελέγχονται από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

Ποια είναι η άποψή του, για την ανεργία, τη βιομηχανία, κλπ.; Πρέπει -όπως είπε- να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Και μπορεί να μην ανέλυσε τις σημαντικές αυτές αλλαγές, αλλά συμπεριέλαβε σ' αυτές την ανάγκη απαλλαγή της κοινωνίας από «έναν ιδιότυπο κρατισμό», την προσφορά κινήτρων για την αποτελεσματική παραγωγή πλούτου, την ευελιξία της αγοράς εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την απελευθέρωση των αγορών. Προχώρησε, μάλιστα, ακόμη περισσότερο, υποσχόμενος την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία, τη μείωση των «υψηλών ασφαλιστικών εισφορών», τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και της κατανάλωσης (δηλαδή, των μισθών και συντάξεων) και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Κι όλ' αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο της αδιαμφισβήτητης προσήλωσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στο «ευρωσύνταγμα», κλπ., κλπ.

Δικομματική κοροϊδία

Τι οικονομική πολιτική εφάρμοζαν δέκα και πλέον χρόνια οι κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη; Πολιτική «δημοσιονομικής αυστηρότητας» και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, πολύμορφων παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο, «απελευθέρωσης» των αγορών, αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό κλπ.) και αποκρατικοποιήσεων. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι γνωστά σε όλους. Αλλωστε, η πολιτική αυτή, πρωτίστως, καταψηφίστηκε πέρυσι τέτοιο καιρό από το λαό και η ΝΔ έγινε κυβέρνηση της χώρας. Ενα χρόνο μετά, ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, έχοντας στόχο την ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, όπως ο ίδιος εξάγγειλε στην προχτεσινή του συνέντευξη Τύπου. Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου πρεσβεύει κι αυτός την ίδια πολιτική - όπως έγινε φανερό στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - αλλά, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Καραμανλή, σημείωσε, ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης...

Οι εργαζόμενοι, όμως, μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να δώσουν τη δική τους απάντηση, τόσο στις κοροϊδίες της κυβέρνησης, για... καλύτερες μέρες στο μέλλον, όσο και σ' αυτές του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία δεν αντέχει, επανέλαβε χτες ο Ν. Γκαργκάνας. Ναι, οι εργαζόμενοι πρέπει, επιτέλους, να προσαρμοστούν και να χωνέψουν πως η οικονομία δεν αντέχει την παραμικρή βελτίωση των αποδοχών τους. Αντέχει μόνο τον πολλαπλασιασμό των κερδών της πλουτοκρατίας και, βέβαια, το διπλασιασμό των αποδοχών του ίδιου του κ. Γκαργκάνα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Καθαρή» ταξική πολιτική

Μοναδική χρησιμότητα που είχε η τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Καραμανλή ήταν ότι βοήθησε να διαλυθούν οι αυταπάτες σε τμήματα των λαϊκών μαζών που είχαν πέσει θύματα της προεκλογικής αχαλίνωτης δημαγωγίας του. Ο πρωθυπουργός είχε μόνο μαύρα μαντάτα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες: Αγρια λιτότητα διαρκείας και τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες από τη μια, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, «εξυγίανση» και ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας, απελευθερώσεις αγορών, ανατροπές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις από την άλλη, στο όνομα της «ανάπτυξης»...

Για όποιον δεν εθελοτυφλεί ο Κ. Καραμανλής δεν άφησε περιθώρια ψευδαισθήσεων. Τα επόμενα χρόνια θα είναι εφιαλτικά για τα λαϊκά στρώματα, καθώς η επίθεση θα είναι έντονη και συνεχής σε όλα τα μέτωπα, ενώ δεν υπάρχει βέβαια ημερομηνία λήξης. Δεν υπάρχει τίποτα «ήπιο» στην πολιτική και τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρά μόνο ένα ανελέητο και συνεχές σφυροκόπημα και κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων...

Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής είχε μόνο χαρμόσυνα νέα για την πλουτοκρατία. Κάτω από την κωδική ονομασία «διαρθρωτικές αλλαγές», εκχωρούνται τα πάντα στο κεφάλαιο: Φοροαπαλλαγές και δωρεάν «κίνητρα», νέες ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, μεγάλες «επενδύσεις» με αποικιοκρατικούς όρους, εργαζόμενοι με ελάχιστα δικαιώματα, χωρίς ωράριο και ασφάλιση, με μισθούς πείνας... Με άλλα λόγια, η εφαρμοζόμενη πολιτική θα αποκτήσει πιο σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά, εννοείται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ακριβώς εδώ προσπάθησε, ως άξιος διαχειριστής, να δημιουργήσει σύγχυση στις λαϊκές μάζες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να παρατείνει την ανοχή των λαϊκών μαζών στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Προσπάθησε να πείσει, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του, ότι η πολιτική του είναι μονόδρομος και νομοτελειακή αναγκαιότητα, επικαλούμενος την ανάγκη «να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί», μιλώντας προφανώς εξ ονόματος του μεγάλου κεφαλαίου. Η γλώσσα της αλήθειας που καυχιέται ότι χρησιμοποίησε, είναι η γλώσσα της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου αλήθειας. Το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δεν άσκησε ούτε μια φορά κριτική στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ασφαλώς τυχαίο. Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου είναι ο καλύτερος σύμμαχός του. Τρανή απόδειξη η πρόταση Πάγκαλου για κατάργηση του εφάπαξ!

Το συμπέρασμα είναι ένα και το συνοψίζει εύστοχα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Καμία συναίνεση, καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική». Η απάντηση πρέπει δοθεί στους δρόμους του αγώνα. Η επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της 17ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκάθαρο πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους: Μόνιμη σταθερή δουλιά με καθολικό 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με κατώτερο όριο τα 1.200 ευρώ και 960 ευρώ, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Αλλά δε φτάνει. Η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική. Καμιά ανοχή στη ΝΔ, καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, συσπείρωση στην πολιτική του ΚΚΕ, για την προοπτική του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ