Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Είναι δυνατή η ανάληψη νέας προσπάθειας

Δηλώσεις Χριστόφια για τη συνάντησή του με τον Ταλάτ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι είναι δυνατή η ανάληψη κάποιας σοβαρής προσπάθειας στο Κυπριακό, σύντομα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της προχτεσινής συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αφού προηγηθεί βολιδοσκόπηση των δύο πλευρών και συζήτηση των εκατέρωθεν θέσεων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η βολιδοσκόπηση αυτή πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο.

Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου με την ενίσχυση των επαφών με τα τουρκοκυπριακά κόμματα. Είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν ότι πρέπει να τερματιστεί η δημόσια αντιπαράθεση και οι χαρακτηρισμοί, που δε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι πρέπει να συζητηθούν και θέματα της καθημερινότητας, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας για να συζητούνται και να επιλύονται τα διάφορα προβλήματα, χωρίς η μία ή η άλλη πλευρά να αναιρεί βασικές της θέσεις.

Στο μεταξύ, τουρκοκυπριακές εφημερίδες επισήμαναν χτες το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας μετέβη στα κατεχόμενα «κατά παραβίαση των κανονισμών εισόδου» στο ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας πέρασε στα Κατεχόμενα χωρίς διατυπώσεις και η «Βολκάν» ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έπεισε τον Δημήτρη Χριστόφια να περάσει στα Κατεχόμενα καταπατώντας τους νόμους και κανονισμούς» που αφορούν την είσοδο στο ψευδοκράτος. Κατά τη «Βολκάν», ο κ. Χριστόφιας και η συνοδεία του, μέσω του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, απέδειξαν ότι οι νόμοι των Κατεχομένων είναι ψευδονόμοι.

Η «Κίπρισλι» γράφει ότι η αναφορά του κ. Χριστόφια σε κλάδο ελαίας ήταν ηθοποιία και έπρεπε να του υποβληθεί η ερώτηση «Σύντροφε, τι έχεις να πεις για την απομόνωση;»...

Δεν αποκλείεται συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για δικοινοτικά θέματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αυτό δεν αποκλείεται, αλλά πρέπει να γίνει «στα πλαίσια έναρξης διεργασιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει πως οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την προχτεσινή συνάντησή του στα Κατεχόμενα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σημείωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων είναι ένα θετικό σημείο, το οποίο συμβάλλει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης, το οποίο κλίμα αναμένεται να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διεργασιών για την τελική λύση του προβλήματος και την επανένωση της χώρας μας».

Ερωτηθείς γιατί επικρίθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ότι στις επαφές του με τον κ. Ταλάτ και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να διαπραγματευόταν το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο επίσημης διαπραγμάτευσης». «Δεν υπήρχε καμία εκπροσώπηση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε και επανέλαβε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνονται από τον αρχηγό της κοινότητας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Συνάντηση Ερντογάν - Ανάν

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα έχει σήμερα στη Μαδρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Αγκυρα υποδέχεται θετικά κάθε προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, αλλά επιμένει ότι το βασικό θέμα σήμερα είναι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Γνωρίζουμε πως η ΕΕ θα στηρίξει τυχόν νέα διαδικασία συνομιλιών και το αντιμετωπίζουμε θετικά», είπε ο κ. Ναμίκ Ταν και τόνισε ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη μιας νέας διαδικασίας για τη λύση του Κυπριακού θα είναι ωστόσο η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και η ελληνοκυπριακή πλευρά». «Το βασικό θέμα ωστόσο είναι οι εργασίες που συνεχίζονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Ταν.

Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί επίσης με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ταξιδεύσει στην Ισπανία για να λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

Διαμαρτυρία δημάρχου

Ο δήμαρχος της γειτονικής προς τη Λευκωσία κωμόπολης Ιδαλίου, Νίκος Νικολάου, αλυσοδέθηκε για εννιά συνολικά ώρες έξω από το υπουργείο Γεωργίας, διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια λειτουργίας αποτεφρωτήρα ζωικών αποβλήτων κοντά στις οικιστικές περιοχές Ιδαλίου, Λατσιών και Γερίου.

Ο Ν. Νικολάου, που παρέμεινε αλυσοδεμένος προχθές από το μεσημέρι έως τις εννέα το βράδυ, υποστηρίζει ότι δεν προηγήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες για τη δημιουργία του αποτεφρωτήρα πτωμάτων ζώων και προειδοποίησε ότι η χτεσινή ήταν η πρώτη προειδοποιητική του αντίδραση.

Τα σχέδια για τη δημιουργία του αποτεφρωτήρα έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των τριών κοινοτήτων.

Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος συνάντησε το δήμαρχο Ιδαλίου εξερχόμενος από το υπουργείο, δήλωσε ότι για τη δημιουργία του αποτεφρωτήρα τηρούνται όλες οι διαδικασίες.

Ανέφερε επίσης ότι έχει υποβληθεί αίτηση για δημιουργία κέντρου περισυλλογής των ζώων ύστερα από περιβαλλοντικές μελέτες και σχετικές διαδικασίες. Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής.

«Μεταβατική» κυβέρνηση στα Κατεχόμενα

«Μεταβατική κυβέρνηση», που θα παραμείνει μέχρι τις παράνομες προεδρικές εκλογές στις 17 Απρίλη, σχημάτισαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο κ. Ταλάτ παραμένει «πρωθυπουργός» και ο Σερντάρ Ντενκτάς λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Μετά τις «προεδρικές» εκλογές θα ανακοινωθεί η σύνθεση νέας ψευδοκυβέρνησης, με επτά μέλη από το κόμμα του Ταλάτ και τρία από το κόμμα του υιού Ντενκτάς. Η λύση αυτή προκρίθηκε ενόψει του ενδεχομένου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αναλάβει την «προεδρία» του ψευδοκράτους, οπότε θα εγερθεί το ζήτημα του «πρωθυπουργού». Πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι για τη θέση προορίζεται ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ