Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς κυβέρνηση συνεργασίας στα Κατεχόμενα

Το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς αναμένεται να οριστικοποιήσουν αύριο σε κοινή συνεδρία των αρμοδίων οργάνων τους τη συνεργασία τους για το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης στα Κατεχόμενα.

Προχτές, τα δύο κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία κατανομής των «υπουργείων» σε αναλογία επτά προς τρία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μιλώντας ύστερα από την προχτεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ είπε ότι είναι απαραίτητο να σχηματιστεί «κυβέρνηση» το συντομότερο για να χειριστεί το Κυπριακό και τα εσωτερικά προβλήματα του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «εκλεγεί» στη λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους, τότε «πρωθυπουργός» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

Αυτή η εκκρεμότητα επηρεάζει και τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο διάφοροι παράγοντες που κινούνται για μια ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία αναμένουν να οριστικοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στις κατεχόμενες περιοχές. Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι δεν είναι σε θέση να πείσει τον κ. Ταλάτ να μη διεκδικήσει τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

Είπε δε ότι αν ο κ. Ταλάτ κερδίσει τις «εκλογές» και γίνει «πρωθυπουργός» ο κ. Σογιέρ, τότε θα σχηματιστεί «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα μετά τις 17 Απρίλη υπό τον κ. Σογιέρ.

Πρόσθεσε ότι έχει εισηγηθεί όπως το νυν «υπουργικό συμβούλιο» παραμείνει μέχρι τα μέσα Απρίλη, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την αλλαγή του «πρωθυπουργού».

Σε μια άλλη εξέλιξη που δημιουργεί ένα πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κινείται για να υπάρξει ανθυποψήφιος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τον ίδιο και αποτελεί εκφραστή της πολιτικής του.

Πρόκειται για τον «υφυπουργό παρά τω προέδρω» Εργκούν Ολγκιούν, τον οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς προωθεί ως υποψήφιο για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι «υπάρχει ένα άτομο που γνωρίζει όλα τα θέματα, είναι έμπειρο, εργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια, δεν είναι πολιτικός και δε σχετίζεται με οποιοδήποτε κόμμα».

Απάντηση στις δηλώσεις Ταλάτ

Στο μεταξύ έντονα αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση στις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή», ότι δεν εμπιστεύεται τους Ελληνοκύπριους και ότι ο τουρκικός στρατός δε θα αποχωρήσει χωρίς λύση του Κυπριακού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τη συνέντευξή του αυτή αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο και προκαλεί έκπληξη και απογοήτευση σε όλους εκείνους που πίστευαν ότι ο Τουρκοκύπριος πολιτικός μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τις δηλώσεις του επαναλαμβάνει και θυμίζει τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς για πολιτική ισότητα.

Αναφορικά με τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην ίδια συνέντευξη, εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητες και δε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Η θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού είναι εντελώς ανεδαφική. Η ελληνική κυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση και για να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ώστε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες», είπε ο εκπρόσωπος.

Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται σήμερα στα Κατεχόμενα με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στις 4 μ.μ.

Τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν ο βουλευτής και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Γιαννάκης Κολοκασίδης και η Ελένη Μαύρου, μέλη της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό το πρίσμα της έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες συνεχείς επικρίσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εναντίον τόσο του Προέδρου Παπαδόπουλου, όσο και του κ. Χριστόφια προσωπικά, τον οποίο ο Τουρκοκύπριος πολιτικός κατηγόρησε ότι τον «ξεγέλασε» στο Μπούργκενστογκ, με υπόσχεση ότι το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Τον ισχυρισμό αυτό απέρριψε με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, στην οποία επέκρινε επίσης τον Ταλάτ γιατί με τις συνεχείς δηλώσεις του δε συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος για πραγματοποίηση επαφών μεταξύ των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων (2005-04-21 00:00:00.0)
Είναι δυνατή η ανάληψη νέας προσπάθειας (2005-03-10 00:00:00.0)
Αναμενόμενη εικόνα (2005-02-22 00:00:00.0)
Προς «εκλογές» στα Κατεχόμενα (2004-10-21 00:00:00.0)
Διχασμένοι οι Τουρκοκύπριοι (2004-04-14 00:00:00.0)
Διεργασίες σε Λευκωσία και κατεχόμενα (2003-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org