Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση
  • Αυτοσυγκράτηση συνιστά ο Κ. Καραμανλής, χωρίς όμως να δείχνει ότι «ελέγχει» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί
  • Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε χτες να ρίξει «λάδι στη φωτιά»
  • Πονοκέφαλος η κατάσταση στο φιλικό Τύπο

Ολοένα και βαθύτερα στο τούνελ της εσωκομματικής κρίσης εισέρχεται η ΝΔ, ενώ οι όποιες πρωτοβουλίες για την εκτόνωσή της που αναλαμβάνονται θεωρούνται περιορισμένης εμβέλειας και πάντως ανίκανες να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί. Την ίδια στιγμή, όμως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν αναλαμβάνει καμία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, απορρίπτοντας μάλιστα σχετικές εισηγήσεις συνεργατών του. Η στάση αυτή του προέδρου της ΝΔ, που δημιουργεί σε ορισμένα στελέχη την εντύπωση ότι «ελάχιστα τον απασχολεί η άσχημη κατάσταση στο κόμμα», δημιουργεί σκέψεις και σενάρια για επικείμενη θεαματική πρωτοβουλία εκ μέρους του, που θα αντιστρέψει το κλίμα. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρεί πως η κρίση δεν έχει βάθος και σύντομα θα «μαζευτεί». Ο ίδιος στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών περιορίστηκε να συστήσει «αυτοσυγκράτηση» και να υποδείξει να σταματήσουν οι δηλώσεις βουλευτών στα κανάλια.

Αψευδής μάρτυρας για το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ αποτελεί η κόντρα που σημειώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης των τομεαρχών, όταν η Ντ. Μπακογιάννη έθεσε το ζήτημα της σύγκλησης των κομματικών οργάνων, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ενόψει του συνεδρίου, επικρίνοντας μάλιστα και όσους με δηλώσεις τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Την απάντηση έδωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός που όμως είχε γίνει με βάση τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό και δείχνοντας την ενόχλησή του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, με παραίτηση από πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου, λέγοντας ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω». Ομως την ίδια στιγμή, ο Β. Μεϊμαράκης, προφανώς σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή, προχώρησε σε αναγγελία πρωτοβουλίας με στόχο τη δημιουργία κλίματος «νηφαλιότητας και συναίνεσης» στην οργανωμένη βάση του κόμματος! Ο εκπρόσωπος Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών στελεχών που ζητούν την απομάκρυνσή του, απέφυγε να δώσει συνέχεια στην ηγετική εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, καθώς και να δώσει απαντήσεις για τα όσα είπε. Ανακοίνωσε όμως ότι υπάρχει πρόγραμμα ομιλιών του για το επόμενο διάστημα.

Παρέμβαση Μητσοτάκη


Την πεποίθησή του ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση «πολύ γρηγορότερα από ό,τι πολλοί πιστεύουν» εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης σε χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν φανερή η προσπάθειά του να μη «ρίξει λάδι στη φωτιά» και να συμβάλει στην αποφόρτιση της έντασης. Ξεκαθάρισε ότι το μόνο πράγμα που δε θα γίνει είναι η αμφισβήτηση του αρχηγού της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του ότι η δημοκρατική οργάνωση του κόμματος είναι προϋπόθεση για την πολυσυλλεκτικότητα, χωρίς την οποία ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να πάρει την εξουσία. Γι' αυτό ζήτησε να μπει το κόμμα σε ομαλή λειτουργία και να συζητήσει στα όργανα. Συμφώνησε με τις αναφορές του Κ. Καραμανλή στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και μάλιστα είπε ότι «στις εκλογές αυτές έπαιξαν τα ρέστα τους για να κρατήσουν τον Σημίτη στην εξουσία». Δήλωσε ανοιχτά ότι ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε ζημιά προεκλογικά στη ΝΔ αλλά, υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε προληφθεί ώστε να μη φθάσουν τα πράγματα στη διαγραφή. Απέφυγε όμως να απαντήσει στην ερώτηση αν θεωρεί αναγκαία την παραίτηση Σπηλιωτόπουλου.

Η εμπλοκή του φιλικού Τύπου

Σημαντική παράμετρος στην κρίση της ΝΔ είναι η εμπλοκή και η διαμάχη των φιλικά προσκείμενων εφημερίδων. Η διαμάχη δεν έχει σχέση μόνο τον ανταγωνισμό μεταξύ των εφημερίδων για το ποια θα εμφανιστεί ως αυθεντικός εκφραστής του κόμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κυκλοφορία, αλλά έχει άμεση διασύνδεση με την ίδια την εσωκομματική κρίση, καθώς καθημερινά τη συντηρούν και αναπαράγουν από συγκεκριμένες θέσεις και διαμορφώνουν το ανάλογο κλίμα. Ετσι, στο ένα «άκρο» βρίσκεται ο «Ελεύθερος Τύπος», που από τη μια στηρίζει τη στρατηγική Καραμανλή προς το «μεσαίο χώρο», αλλά ταυτόχρονα θέτει με έμφαση το θέμα της άμεσης απομάκρυνσης του Αρ. Σπηλιωτόπουλου από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Στο άλλο «άκρο» η «Χώρα» του Γ. Τράγκα, που διεκδικεί το ρόλο κομματικού οργάνου και είναι η εφημερίδα που προβάλει με ένταση το ζήτημα της υπονόμευσης της ΝΔ από τα διαπλεκόμενα, αναφέροντας σχεδόν καθημερινά το όνομα του Σ. Κόκκαλη. Κάπου ανάμεσα ο «Αδέσμευτος» του Δ. Ρίζου, ο οποίος παρουσιάζεται ψύχραιμος και με εποικοδομητικές προτάσεις για να βγει η ΝΔ από την κρίση. Από την πλευρά της η «Απογευματινή» παρεμβαίνει κατευναστικά και στρογγυλεύει τις αντιθέσεις, προβάλλοντας σε πρώτο πλάνο τη γραμμή της Ρηγίλλης.

  • Χτες, ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Ν. Μπερνς, στην οποία παρευρέθηκαν η Ντ. Μπακογιάννη και ο σύμβουλός του καθηγητής Βαληνάκης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος περιορίστηκε μετά να δηλώσει ότι η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Αμερικανού πρεσβευτή το οποίο εκκρεμούσε για κάποιο διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ