Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξυφαίνονται σχέδια διάλυσης των Βαλκανίων

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη διεθνής συνάντηση εργασίας με θέμα το Κόσσοβο

Νέα σχέδια διάλυσης των Βαλκανίων εξυφαίνονται μέσα από διαβούλια που γίνονται στα κρυφά, υπό την υψηλή εποπτεία του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, εκπροσώπων της ΕΕ, βαλκανικών χωρών και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από τα όσα ειπώθηκαν ανοιχτά, αλλά και τα άλλα που ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας, με θέμα το Κόσσοβο, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια εξετάζονται σχετικά με το μέλλον του Κοσσόβου, που και τα δύο ουσιαστικά δείχνουν τη λύση προς την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Το ένα σενάριο προτείνει την υπαγωγή του Κοσσόβου κάτω από τη «σκέπη» μιας ηγέτιδας δύναμης, ώστε πιο αποτελεσματικά να προχωρήσει η διαδικασία ομαλοποίησης. Το άλλο σενάριο «προνοεί» για την προστασία των περιοχών όπου υπάρχουν Σέρβοι και χριστιανικά μοναστήρια με την επιβολή καθεστώτος όμοιου με αυτό του Αγίου Ορους.

Ενεργό ρόλο σ' αυτές τις διαβουλεύσεις παίζει η ελληνική κυβέρνηση και οι οργανισμοί της. Επίσημα δε δηλώνει τη στήριξή της στα σενάρια ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, διατείνεται στα λόγια πως πασχίζει για την ειρήνη, καθώς και για τη διασφάλιση πως η επίλυση του θέματος του Κοσσόβου ή οποιουδήποτε άλλου εκκρεμούς ζητήματος δε θα δημιουργεί προβλήματα σε άλλο σημείο της περιοχής. Στην πραγματικότητα εργάζεται εντατικά γι' αυτή την υπόθεση και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τα όσα σχεδιάζονται για νέες αλλαγές των συνόρων στην περιοχή.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε στη διάρκεια των εργασιών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης - ήταν το μόνο σημείο των εργασιών που επιτράπηκε η είσοδος των δημοσιογράφων. Αρνούμενος να πάρει αποστάσεις από το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου, δηλαδή της ανεξαρτησίας, είπε πως «εάν δε δούμε πρώτα πώς εφαρμόζονται οι κανόνες και οι όροι που έχει βάλει η Διεθνής Κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο, θεωρούμε ότι είναι πρόωρο ακόμη να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Ετοιμαζόμαστε φυσικά για κάθε ενδεχόμενο».

Επίσης σημείωσε πως η χρονιά που διανύουμε «θα είναι η χρονιά του προβλήματος». «Είναι κρίσιμη χρονιά για την περιοχή, έχουμε εξελίξεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, έχουμε την προσπάθεια της Κροατίας να προχωρήσει προς την ΕΕ, όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό εξαιρετικά ενδιαφέρον», τόνισε, προσθέτοντας πως και γι' αυτούς τους λόγους η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει με σαφήνεια και ταυτόχρονα με μια συνολική εικόνα της περιοχής τα επόμενα βήματα για το Κόσσοβο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ελληνικό σχέδιο για την περιοχή, με δεδομένο πως η κυβέρνηση διεκδικεί συμμετοχή στην ομάδα επαφής για το θέμα του Κοσσόβου - πληροφορία που δε διέψευσε - ο Γ. Βαληνάκης είπε: «Προσπαθούμε να δούμε με τους άλλους εταίρους μας, με την ΕΕ κυρίως, και με όλους όσοι εμπλέκονται, τις ΗΠΑ που έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά και τη Ρωσία, ποιες είναι οι απόψεις που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι στο δεύτερο μισό της χρονιάς το νωρίτερο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ