Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ενέσεις» αστυνομοκρατίας

105.869: Ο αριθμός αυτός είναι το σύνολο των πολιτών, Ελλήνων ή αλλοδαπών που τους τελευταίους μήνες υπέστησαν αστυνομικό έλεγχο.

Μαζικά και σωρηδόν, με μόνο στοιχείο τις υπόνοιες κάποιου αστυνομικού οργάνου, τους σταμάτησαν στο δρόμο και τους ζήτησαν τα στοιχεία τους. Κάποιοι από αυτούς ελέγχθηκαν σωματικά, ερευνήθηκαν τα αυτοκίνητά τους, οι «τυχεροί» προσήχθησαν και στα αστυνομικά τμήματα. Από τον περασμένο Μάη, η Αστυνομία με «στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις» έχει ξαμοληθεί ελέγχοντας πλατείες, δρόμους, σταθμούς, καταστήματα. Φανερός σκοπός είναι να επιδειχθεί έργο για την πάταξη της εγκληματικότητας. Κρυφός σκοπός είναι να συνηθίζουν οι πολίτες στην ιδέα πως με κατασταλτικά μέτρα και την αύξηση, ποιοτική και ποσοτική, των κατασταλτικών μηχανισμών, ενισχύεται η ασφάλειά τους και πατάσσεται η εγκληματικότητα.

Η πολιτική αυτή άρχισε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η προβολή της εξασφαλισμένη από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μια πολιτική που κρύβει τις πραγματικές αιτίες γέννησης του φαινομένου που είναι η οικονομική «ανάπτυξη», η οποία συνδέεται με την έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων, τις τρομακτικές αντιθέσεις συγκέντρωσης πλούτου για τους λίγους, φτώχειας και εξαθλίωσης για τους πολλούς, υποβάθμισης του περιβάλλοντος όπου ζει και δουλεύει ο εργαζόμενος, απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, καταβαράθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού.

Τα στοιχεία από τις δράσεις της ΕΛΑΣ με την κωδική ονομασία «Πόλις», αλλά και τις επιχειρήσεις - «σκούπα» σε πλατείες και ελεύθερους χώρους, όπως και αυτές που γίνονται με πρόσχημα την πάταξη του παρεμπορίου είναι χαρακτηριστικά. Η Αστυνομία είναι τόσο ...κοντά στον πολίτη, που, στα πλαίσια της πρώτης δράσης, ήρθε σε επαφή με 45.360 πολίτες το πρώτο δίμηνο του 2005. Μερικές εκατοντάδες βρέθηκαν φυγόδικοι ή φυγόποινοι. Οι περισσότερες παραβάσεις που καταγράφηκαν αφορούσαν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή της υγειονομικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο του ελέγχου πλατειών πραγματοποιήθηκαν 59.649 έλεγχοι γενικά (σ.σ. οχήματα, άτομα κ.ά.), από το Μάη του 2004 έως το Γενάρη του 2005. Εγιναν 7.594 προσαγωγές και 735 συλλήψεις.

Η ένταση της αστυνομικής δράσης έχει πολλές παρενέργειες. Η περσινή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την αστυνομική αυθαιρεσία επισημαίνει ότι και για το 2003 εξακολούθησαν αμείωτες οι καταγγελίες πολιτών για προσβολές της προσωπικής τους ασφάλειας και ελευθερίας ή της τιμής και της προσωπικότητάς τους στο πλαίσιο συνήθων ελέγχων ή της κράτησής τους. Σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που υποβλήθηκε από την βουλευτή Λιάνα Κανέλλη, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης θεώρησε σχεδόν ...φυσικά τέτοια φαινόμενα, αναφέροντας πως «κάποια μεμονωμένα περιστατικά πάντα θα υπάρχουν». Αναφέρθηκε στη διαδικασία αναθεώρησης του πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών, χωρίς να ανακοινώσει κανένα αποτέλεσμα από πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν σε πρόσφατες περιπτώσεις αυθαίρετης βίας αστυνομικών.

Οι «ενέσεις» αστυνομοκρατίας έχουν «ανάγκη» το έγκλημα. Το έγκλημα έχει «ανάγκη» τις «ενέσεις» αστυνομοκρατίας. Και τα δυο φυτεύονται στο σώμα της κοινωνίας, για να μεγαλώνει ο φόβος. Οσο μεγαλώνει ο φόβος θα προωθούνται κι άλλα μέτρα καταστολής.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ