Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Σε ρόλο γελωτοποιού με αντικομμουνιστικές χυδαιότητες

Ως τον πιο κατάλληλο χώρο για να δώσει διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη, επέλεξε το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, από το οποίο εξαπέλυσε μια άθλια επίθεση κατά του ΚΚΕ και των Κομμουνιστών. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του γελωτοποιού των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να απολογηθεί για το παρελθόν του και συγχρόνως να αποκηρύξει οποιαδήποτε σχέση με το ΚΚΕ και την ιστορία του, που του καταμαρτυρούν από διάφορες πλευρές. Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσιο το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ, για να μη λέει πως τον αδικούμε.

«Θα ήθελα να κλείσω με ένα περιστατικό. Την περασμένη Κυριακή το πρωί, διάβασα τη συνέντευξη ενός από τα ηγετικά σας στελέχη σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Συνασπισμού στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο, απάντησε: "Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού δεν έχει ξεπεράσει την παλιά κομμουνιστική αναφορά του και ο σκοπός του είναι να παρασύρει τον ΣΥΝ όσο πιο κοντά στο ΚΚΕ. Θεωρώ ότι ο ΣΥΝ οδεύει ταχύτατα προς την περιθωριοποίησή του. Αν ο Πρόεδρός του συνεχίσει να κάνει αυτά που κάνει, δε θα υπάρχει ΣΥΝ στην επόμενη Βουλή".

Με ενόχλησε. Οπως ενοχλούν τον καθένα οι απειλές. Μέχρι το βράδυ, που πήγα να φάω στο σπίτι ενός συντρόφου του Συνασπισμού, που είχε παράλληλη εξέλιξη με εμένα μέσα στην Αριστερά και ήμασταν πρόσφατα μαζί στο Πόρτο Αλέγκρε. Μέσα στο σαλόνι του είχε ένα τεράστιο παπαγάλο, που είχε φέρει νεοσσό από την Αργεντινή το 1980. Μου είπε να τον ρωτήσω τι κόμμα είναι. "Πεπίτο, τι κόμμα είσαι;", ρώτησα. "ΚΚΕ", απαντάει. Κοίταξα τον σύντροφό μου με απορία. "Πρώτον", μου λέει, "κανείς παπαγάλος δεν μπορεί να απαντήσει: Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Δεύτερο και κυριότερο, όταν μάθει κάτι ένας παπαγάλος μέχρι δύο ετών, δεν το αλλάζει στα 120 χρόνια που ζει"...

Ολοι εμείς δεν είμαστε παπαγάλοι. Είμαστε άνθρωποι.

Ας κρατήσουμε ζωντανές τις μεγάλες αξίες του σοσιαλισμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας. Και ας ρίξουμε τα στερεότυπα και τις δεσμεύσεις σε μια εποχή που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα».

Πριν μετατραπεί σε διασκεδαστής του συνεδρίου, ο Αλ. Αλαβάνος επιχείρησε να... αποδείξει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι δεκανίκι του συστήματος. «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε, είπε, ως συμπληρωματική δύναμη κανενός. Αν κατά καιρούς είχε δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, δε ζητάμε ευθύνες από κανένα, μόνο από τον εαυτό μας. Είναι πια όμως η στιγμή αυτή η εντύπωση να διαλυθεί». Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ έθεσε τους άξονες για μια συνεργασία όπου «θα υπάρξει ένα πιο υγιές πλαίσιο και στις μεταξύ μας σχέσεις. Με μεγαλύτερο βάθος και απαλλαγή από εφήμερες εκλογικές σκοπιμότητες».

Απαντώντας στη διατυπωθείσα πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημιουργία ενός φόρουμ «προβληματισμού και διαλόγου σε μόνιμη βάση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό και άλλες ενδιαφερόμενες δυνάμεις», είπε ότι «κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε βήματα προς μια συνολική πολιτική σύγκλιση» και υποστήριξε ότι αυτά δεν υπάρχουν», για να προσθέσει με νόημα ότι «αυτό δε σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κτίσουν γύρω τους υψηλά τείχη, να κλειστεί η καθεμία μέσα στο δικό της κάστρο», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτες τις πόρτες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ