Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ωράριο

Πολυκαταστήματα και πολυεθνικές απαιτούν και η κυβέρνηση σε διατεταγμένη υπηρεσία ικανοποιεί τις αξιώσεις τους. Αυτή τη φορά προωθεί την απαίτησή τους για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ολοκληρώνοντας το «έργο» που άρχισε το ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο νόμου προβλέπει διεύρυνση της λειτουργίας των μαγαζιών τις καθημερινές και δίνει τη δυνατότητα στους νομάρχες να καθορίζουν τι θα ισχύει την Κυριακή, χωρίς πλέον το πρόσχημα «τουριστική περιοχή».

Από τις κυβερνητικές επιλογές και στο βαθμό που πάρει σάρκα και οστά το συγκεκριμένο νομοθέτημα, είναι φανερό ότι οι μόνοι που εξυπηρετούνται είναι οι μεγαλοεργοδότες και το μεγάλο λιανεμπορικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Κι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Και επειδή στόχος είναι η εξυπηρέτηση αυτών, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι στέλνονται στον Καιάδα. Και μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους.

Για τους εμποροϋπαλλήλους οι ρυθμίσεις σημαίνουν ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με τα 340 ευρώ το μήνα, των ωρομίσθιων, των απλήρωτων υπερωριών, συνθηκών που οι εργοδότες έχουν καθιερώσει μέσα από τις αλλεπάλληλες ανατροπές στο ωράριο και τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί απ' όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Για τους ΕΒΕ η απελευθέρωση του ωραρίου ισοδυναμεί με επιδείνωση της θέσης τους και για χιλιάδες από αυτούς με τη χαριστική βολή. Είναι αυτονόητο ότι ένα ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ επτά ημέρες την εβδομάδα ισοδυναμεί με βιολογική εξόντωση. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι δυνατό να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες συνθήκες δουλιάς, στο λειτουργικό κόστος και στον άνισο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα. Οσο για τους εργαζόμενους, αυτό που τους λείπει για να κάνουν τις αγορές τους με ...«περισσότερη άνεση», όπως αρκούντως προκλητικά ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, δεν είναι παραπάνω ώρες λειτουργίας των μαγαζιών, αλλά μεγαλύτερο εισόδημα για να μπορέσουν να το διαθέσουν στα άδεια ταμεία των μαγαζιών. Η επικράτηση των μεγάλων αλυσίδων και των μονοπωλίων, δε, που φέρνουν από κοντά αυτές οι ρυθμίσεις, μόνο θετικές επιπτώσεις δεν κουβαλάει για την τσέπη των καταναλωτών και την ποιότητα των προϊόντων.

Το πρότυπο της αγοράς της Ιρλανδίας ή της Λετονίας, με τα ανοιχτά μαγαζιά μέρα - νύχτα όλη την εβδομάδα, που οραματίζεται η κυβέρνηση - όπως το παραδέχτηκε ουσιαστικά ο υφυπουργός - για τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους καταναλωτές θα αποδειχτεί εφιάλτης. Γι' αυτό και όλοι τους, από τη δική του σκοπιά ο καθένας και όλοι μαζί από κοινού έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν στη φρίκη που τους επιφυλάσσει το κυβερνητικό όραμα. Για τη διεκδίκηση του δικαιώματος για δουλιά, για ανθρώπινο ωράριο, για αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών τους, για αξιοπρεπή διαβίωση. Μπροστά στα νέα σχέδια κυβέρνησης και μονοπωλίων έχουν μόνο ένα δρόμο: να τα ανατρέψουν. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, 1.200 ευρώ μισθό, 960 ευρώ σύνταξη, ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα με την Κυριακή υποχρεωτική αργία, τρία απογεύματα κλειστά και όχι πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ