Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Αστυνομικοποιείται η κοινωνία»

Εγκρίθηκε η ίδρυση των Συμβουλίων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, παρά την αντίθεση της «Συμπαράταξης»

Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι και η βράβευση του καλύτερου... χαφιέ.(Φωτογραφία από την αστυνομική επιχείρηση «Πόλις»)

Eurokinissi

Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι και η βράβευση του καλύτερου... χαφιέ.(Φωτογραφία από την αστυνομική επιχείρηση «Πόλις»)
«Αστυνομικοποιείται η κοινωνία». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, την πρόταση της διοίκησης για τη δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας. Συμβούλια που, όπως αναφέρεται και στο εισηγητικό έγγραφο θα παίζουν το ρόλο των «αποκεντρωμένων δομών αντεγκληματικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο». Δηλαδή, οι πολίτες θα εμπλέκονται στην «αντεγκληματική πολιτική», ανάγοντας ιδίους σε...«αστυνομικούς»!

Τα συμβούλια, συνολικά εφτά, θα είναι ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του δήμου. Και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής δημάρχου Θ. Σκυλλακάκης, έχει προκύψει η ανάγκη η αστυνομική δράση να προχωρά «χέρι - χέρι με την κοινωνική δράση»! Επίσης, προσπάθησε να υπεραμυνθεί των συμβουλίων, λέγοντας ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «αστυνομικό εργαλείο, αλλά ως κοινωνικό».

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό από τη στιγμή που στο ίδιο το εισηγητικό αναφέρονται χαρακτηριστικά οι σκοποί και οι στόχοι των προγραμμάτων. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, τα Τοπικά Συμβούλια:

  • «Μεριμνούν για τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας»! Δηλαδή, βραβεύεται ο καλύτερος ...χαφιές.
  • «Συντάσσουν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης»!
  • Τέλος, «αναλαμβάνουν το συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας».

Αναφερόμενος στο τελευταίο σημείο, ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλος τέτοιος «θεσμός», που να είναι πάνω από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού θα εμπλέκεται στα πάντα!

Αντιδράσεις, πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχαν και από μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Δ. Αποστολάκου, ο οποίος διατύπωσε το φόβο του, μήπως τα εν λόγω συμβούλια φτάσουν «στο άλλο άκρο» και οδηγηθούν σε διοχέτευση «κουτσομπολιών και χαφιεδισμού». Ωστόσο και ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, υπερψήφισαν την εισήγηση. Το ίδιο έκανε και η παράταξη του Χρ. Παπουτσή - στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ - εκπρόσωποι της οποίας θεώρησαν ιδιαίτερα θετική ενέργεια τη δημιουργία αυτών των συμβουλίων, αλλά και του Γ. Δημαρά. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με την αντίθεση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ενώ απών ήταν ο Φ. Κουβέλης.

3.000 ευρώ για ...συμβουλές!

Μυθικά ποσά, που θα φτάνουν μέχρι και 3.000 ευρώ μηνιαίως, θα πληρώνονται σύμβουλοι της δημάρχου για την παροχή συμβουλών και την υποβολή προτάσεων στην Ντ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η διοίκηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην απόφαση συναίνεσαν όλες οι παρατάξεις με μόνη καταψήφιση από τον Σπ. Χαλβατζή, ενώ απουσίαζε ο Φ. Κουβέλης.

Το θέμα ήταν ο «ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού» και όπως προκύπτει για το προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου, προσλαμβάνονται 20 φυσικά πρόσωπα «με έργο την παροχή συμβουλών και υποβολή προτάσεων» προς την δήμαρχο. Ενδεικτικά, στον τομέα επικοινωνίας προσλαμβάνονται πέντε άτομα με μισθό 2.800 ευρώ, στον τομέα δημοσίων σχέσεων άλλα τρία με 2.800 ευρώ το μήνα και στον τομέα διεθνών σχέσεων άλλα δύο άτομα με μισθό 3.000 ευρώ.

Ο Σπ. Χαλβατζής καταψήφισε την εισήγηση και τόνισε πως δε γίνεται την περίοδο που διανύουμε, και όταν οι συντάξεις και οι μισθοί αυξάνονται κατά 1 μόλις ευρώ, να υπάρχουν μισθοί 3.000 ευρώ για ανθρώπους που στην ουσία θα προβάλλουν το έργο της δημάρχου. Συμπλήρωσε, δε, ότι την ίδια στιγμή, υπάρχουν ανάγκες για μόνιμο προσωπικό, που όμως δεν προσλαμβάνεται. Και τόνισε: «Δεν είναι ανάγκη να προσλαμβάνονται τόσοι άνθρωποι που δε θα προσφέρουν κανένα, επί της ουσίας, κοινωνικό έργο».

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι για τα προγράμματα κοινωνική μέριμνας προσλαμβάνονται μόλις τρεις κοινωνικοί λειτουργοί και ένας ψυχολόγος, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στα ΚΑΠΗ του δήμου ή στο ίδρυμα αστέγων.

Ο Θ. Σκυλλακάκης, αναπληρωτής δημάρχου και αρμόδιος για αυτά τα θέματα αντιδήμαρχος, ισχυρίστηκε πως οι ανάγκες που καλύπτουν οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν είναι καινούριες και πως οι αντίστοιχες περίπου δαπάνες υπήρχαν στον περσινό και προπέρσινο προϋπολογισμό. Δηλαδή, ότι οι σύμβουλοι αυτοί υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια της δημαρχιακής θητείας. Επίσης, είπε ότι οι αμοιβές αυτές, θα είναι περιορισμένες στο μισό απ' ό,τι φαίνεται στο εισηγητικό έγγραφο, αφού δεν υπολογίζονται οι κρατήσεις μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ