Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δικάζεται η πρακτική της Δημαρχίας Τράπαλη

Ανακοίνωση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» σχετικά με τη δίκη που γίνεται, μετά από αυτεπάγγελτη διαδικασία του ΑΣΕΠ, για τις πιθανές ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Τράπαλη σχετικά με τις επιλεκτικές μονιμοποιήσεις

Σήμερα στο Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάζεται υπόθεση, η οποία διερευνά τις πιθανές ποινικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Νίκαιας και ορισμένων δημοτικών συμβούλων για μονιμοποιήσεις εργαζομένων που έγιναν με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η «Δημοκρατική Ενότητα» και οι μάρτυρες - μέλη της που έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο υπενθυμίζουν τα εξής:

1. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/07/2001 οι τότε σύμβουλοι της «Δημοκρατικής Ενότητας» δεν ψήφισαν την εισήγηση της προηγούμενης διοίκησης που αφορούσε τη μονιμοποίηση ορισμένου αριθμού εργαζομένων του δήμου. Αυτό έγινε γιατί στην εισήγηση του τότε δημάρχου δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για όλους τους υπαλλήλους και όσα από αυτά υπήρχαν δεν είχαν υπογραφεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου. Επιπλέον, λόγω έλλειψης στοιχείων, η παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας» ζητούσε να έρθουν για μονιμοποίηση όλοι όσοι από τους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και όχι επιλεκτικά μόνο κάποιοι από αυτούς.

Θεωρούμε ότι η υπερψήφιση της εισήγησης από ένα μέρος της τότε αντιπολίτευσης έγινε για λόγους άγνοιας. Η «Δημοκρατική Ενότητα» δε θα είχε καμία αντίρρηση να υπερψηφίσει τη μονιμοποίηση αυτών και όσων άλλων είχαν δικαίωμα, αν πληρούνταν οι παραπάνω προϋποθέσεις, γι' αυτό άλλωστε ζητούσε την αναβολή της συζήτησης και την επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλα τα απαραίτητα εισηγητικά στοιχεία.

2. Θεωρώντας τις παρατυπίες που υπήρξαν αρκετά σοβαρές, όπως την άρνηση του δημάρχου να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της «Δημοκρατικής Ενότητας», αλλά και τον υποβιβασμό του Δημοτικού Συμβουλίου σε απλό όργανο διεκπεραίωσης των προσωπικών επιλογών του προηγούμενου δημάρχου, η «Δημοκρατική Ενότητα» συνέταξε αναφορά με όσα στοιχεία διέθετε, την οποία υπέβαλε στις 09/08/2001 στο ΑΣΕΠ και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Το ΑΣΕΠ διερεύνησε την υπόθεση και κινήθηκε αυτεπάγγελτα η δικαστική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, διαβίβασε την αναφορά στον επιθεωρητή - σύμβουλο κ. Αγησίλαο Μπακόπουλο, ο οποίος στις 22/05/2002 εξέδωσε πόρισμα - έκθεση προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος ύστερα από δική του έρευνα αποφάσισε να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία. Ακολούθησαν ανακρίσεις, εξέταση μαρτύρων και η υπόθεση έφτασε στη δικαστική διερεύνηση. Οπως είναι γνωστό, λοιπόν, από την αρχή, δεν έχει γίνει μήνυση από τη «Δημοκρατική Ενότητα» ούτε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε προς εργαζόμενους. Η δίκη που πραγματοποιείται είναι αποτέλεσμα αυτεπάγγελτης διαδικασίας, η οποία αφορά τις πιθανές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα.

3. Είναι αυτονόητο ότι οι μάρτυρες που ανήκουν στη «Δημοκρατική Ενότητα» και έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν παρά να περιοριστούν σε όσα ανέφεραν στο έγγραφο που συνέταξαν τότε προς το ΑΣΕΠ και σε όσα έχουν επικαλεστεί στις έγγραφες καταθέσεις που έχουν δώσει. Η σημερινή Δημοτική Αρχή και η «Δημοκρατική Ενότητα» δε στρέφονται με κανένα τρόπο κατά των εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν με εκείνη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι οι ίδιοι δε φέρουν καμία ευθύνη για το τυπικό ή παράτυπο της διαδικασίας.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη σταθερή δουλιά και θα επιδιώξουμε μέχρι τέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι από την προηγούμενη διοίκηση είχαν την πρόθεση και την πρακτική να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν πολιτικούς ομήρους. Διαχειρίστηκαν μια πολιτική προσλήψεων με τέτοιο τρόπο που στερούσε το δικαίωμα ισότιμης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλιά. Τις πιο πάνω θέσεις θα υπερασπιστούν οι μάρτυρες της «Δημοκρατικής Ενότητας» στο δικαστήριο της 02/03/2005, αφού η παρουσία τους είναι από το νόμο υποχρεωτική.

Θεωρούμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας είναι δικαιολογημένη στο βαθμό που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο η δικαστική διερεύνηση να φτάσει μέχρι το σημείο αμφισβήτησης ή αναίρεσης των μονιμοποιήσεων. Αυτή η προσπάθεια των εργαζομένων βρίσκει αλληλέγγυα και τη «Δημοκρατική Ενότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ