Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
«Εδειξε» τρεις η Κυριακίδου

Τον πρώην σύζυγό της Αγγελέτο Κανά και την Ειρήνη Αθανασάκη και με επιφυλάξεις τον Κώστα Αγαπίου «έδειξε» χτες ως μέλη του «ΕΛΑ» η Σοφία Κυριακίδου, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η μάρτυρας που χαρακτήρισε τον εαυτό της «περιφερειακό μέλος της οργάνωσης», είπε ότι στον «ΕΛΑ» τη μύησε ο Αγγ. Κανάς από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους, δίνοντάς της να διαβάζει διάφορα βιβλία και το περιοδικό «Αντιπληροφόρηση». Σε χώρους που την πήγαινε γνώρισε και τους Χρήστο Κασίμη και Χρήστο Τσουτσουβή. Η κύρια δουλιά που είχε χρεωθεί ήταν να συρράπτει τις σελίδες του περιοδικού και να βοηθά στη διακίνηση.

Σύμφωνα με την Κυριακίδου, όταν σκοτώθηκε ο Χρ. Κασίμης ο Κανάς της είπε ότι ήταν μεγάλο χτύπημα για την οργάνωση. Μετά τη δίκη του Γιάννη Σερίφη, η Κυριακίδου κατέθεσε ότι ο Κανάς της είπε ότι θα εξαφανιστεί για ένα διάστημα επειδή φοβόταν μήπως έχει εντοπιστεί λόγω της παρουσίας τους στη δικαστική αίθουσα.

Οπως είπε, με υπόδειξη του Κανά και με πλαστή ταυτότητα που της έδωσε στο όνομα Στυλιανή Σκουτουδάκη, η Κυριακίδου νοίκιασε το 1980 σπίτι στην οδό Πολέμωνος 13. Εκεί γνώρισε την Αθανασάκη σαν Μυρτώ, ενώ μια μέρα είδε εκεί και κάποιον που μαζί με τον άντρα της και την Αθανασάκη ήταν σε ένα τραπέζι όπου υπήρχαν καλώδια, κατσαβίδια και ρολόγια. Τον άντρα αυτόν της τον σύστησαν σαν Γιάννη. Οταν αργότερα ο εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφίες αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον Κώστα Αγαπίου, αλλά τώρα που τον βλέπει από κοντά έχει κάποιες αμφιβολίες ότι είναι το ίδιο πρόσωπο. Αλλα σπίτια που είχε νοικιάσει ο Κανάς ήταν στις οδούς Αμοργού, Πάτμου 51 και Τενέδου 18.

Το σπίτι στην Πάτμου η Κυριακίδου το έμαθε όταν είδε ένα λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ στην τσέπη του άντρα της. Πήγε εκεί και τυχαία τον είδε να βγαίνει με τη νυν σύζυγό του. Οταν η Κυριακίδου απαντώντας σε ερώτηση αν ο Κανάς έγραφε τις προκηρύξεις του ΕΛΑ είπε ότι αυτός είναι «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι», ο Κανάς οργισμένος είπε ότι αυτή είναι έκφραση του Χρήστου Τσιγαρίδα και κατηγόρησε την πρώην γυναίκα του ότι έχει συνεννοηθεί με τον συγκατηγορούμενό του για να τον ενοχοποιήσουν. Σύμφωνα με την Κυριακίδου, ο «ΕΛΑ» διαλύθηκε το 1995.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ