Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στον Εβρο

Ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη του νερού

Motion Team

Ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη του νερού
Δύσκολη νύχτα πέρασαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Νομού Εβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Εβρου και Αρδα συνεχώς ανέβαινε χτες, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έρχονταν από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Σύμφωνα με μέτρηση που έγινε μετά το μεσημέρι, στο σταθμό του Πυθίου η στάθμη των νερών ήταν 6,70μ. από 6,55μ. που ήταν το πρωί, με όριο επικινδυνότητας 5,70μ.

Από το 1950 είχε να ανέβει το νερό τόσο ψηλά, όπως δήλωσε ο έπαρχος του Β. Εβρου, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στην περιοχή. Επίσης, στον Κυπρίνο η μέτρηση έδειξε 4,90 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 5,20 μ., στους Κήπους 4 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 4 μ. και στο Πέταλο 6 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 6 μ. Προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, έγινε το απόγευμα τεχνητή ρήξη αναχώματος στα Λάβαρα. Μετά την εξέλιξη αυτή, το βράδυ άρχισε να πέφτει ελαφρά η στάθμη του νερού στην περιοχή αυτή (στο Πύθιο έδειξε 6,44 μ.).

Ολη τη μέρα το Πύθιο και τα χωριά Λάβαρα και Αμόριο αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες. Ακόμη σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονταν το βράδυ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και της Νομαρχίας Εβρου στην περιοχή του Σουφλίου, καθώς αναμενόταν άνοδος της στάθμης των υδάτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής Σουφλί - Διδυμότειχο στη θέση Μάνδρα, ενώ οι οικισμοί του Δήμου Διδυμοτείχου (Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες) συνεχίζουν να προμηθεύονται πόσιμο νερό από υδροφόρες του Στρατού και της Πυροσβεστικής και με εμφιαλωμένο νερό. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι μετά από εργαστηριακούς ελέγχους βρέθηκε ότι το νερό στις παραπάνω περιοχές ήταν ακατάλληλο για χρήση.

Στο μεταξύ, κύμα κακοκαιρίας έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες τη Βόρεια Ελλάδα, με χιόνια και ισχυρούς ανέμους. Πυκνό χιόνι έπεσε στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τα σχολεία δε λειτούργησαν στην Κοζάνη. Στη Φλώρινα ο υδράργυρος άγγιξε τους -13 βαθμούς. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στους δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου και Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ