Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί «συναίνεσης» και άλλα «τινά»

Πίσω από τους όρκους πίστης στη «συναίνεση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, κρύβεται η συναίνεση στη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολικής

Η καραμέλα της «συναίνεσης» και του «γόνιμου διαλόγου», που «πιπιλάνε» οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί «κακό προάγγελο» για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Στους αγώνες η λύση, για να σταματήσουμε τα αντιλαϊκά σχέδιά τους
Η καραμέλα της «συναίνεσης» και του «γόνιμου διαλόγου», που «πιπιλάνε» οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί «κακό προάγγελο» για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Στους αγώνες η λύση, για να σταματήσουμε τα αντιλαϊκά σχέδιά τους
Πολύς θόρυβος γίνεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τη «συναίνεση». Οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων κοντεύουν να μας τρελάνουν με τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ζητήματα. Με την τακτική αυτή, έντεχνα αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα που «καίνε» τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια, η κοινωνική εξαθλίωση, η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας - Παιδείας - Εκπαίδευσης κλπ.

Αδιάψευστος μάρτυρας, η περίφημη «δημοσιονομική απογραφή» και η συγκρότηση της «εξεταστικής επιτροπής» για τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, που «εστίασαν» το περασμένο εννιάμηνο τα «πυρά» τους οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Επιφανειακή ήταν στην ουσία η αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων, για μεγάλα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Αιγαίο, ανθελληνική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ κλπ.) όπως και οι «ανησυχίες» (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) για τις σκοπιμότητες που κρύβει η κωλυσιεργία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να ανακοινώσει ποιον θα προτείνει η ΝΔ για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το τελευταίο βγήκε από την «ημερήσια διάταξη» των θεμάτων αντιπαράθεσης των μονομάχων του «δικομματισμού», όταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ την απόφαση της κυβέρνησης, να προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα (του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο) για «συναινετικό» υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσφέροντας δείγματα γραφής για την προσήλωσή του στη «συναίνεση», ο Κ. Καραμανλής προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Παπούλια (ο οποίος ως γνωστόν διατέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ). Με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός έκλεισε ένα ακόμη «μέτωπο», ώστε να μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστος την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συναίνεση και «σύγκλιση» πολιτικών

Την επομένη της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, ότι η ΝΔ προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Παπούλια - η πρόταση αυτή επικροτήθηκε δημόσια από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - οι μονομάχοι του δικομματισμού άρχισαν τους ύμνους στη συναίνεση. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, διατύπωσε την άποψη πως «η επιλογή του Καρ. Παπούλια δείχνει ότι η ΝΔ επιδιώκει τη συναίνεση στα προβλήματα του ελληνικού λαού»!

Η συναίνεση των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, στο θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας - παραμονές της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και με ανοιχτά μια σειρά άλλα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και του λαού - θέτει επί τάπητος ορισμένα ερωτήματα, όπως:

  • Ποιος καλείται να συναινέσει, με ποιον και σε τι;
  • Συναίνεση με ποιο στόχο;
  • Συναίνεση, σε ποια θέματα και ποιες πολιτικές;
  • Συναίνεση σε βάρος ποιων και προς όφελος ποιων;

Η αναζήτηση απαντήσεων στα παραπάνω ερωτήματα θα πείσουν και τον πιο αδαή, για τη «σύγκλιση» των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με το μεγάλο κεφάλαιο. Σαν κόμματα εξουσίας, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν δώσει απτά δείγματα γραφής ότι «συναινούν» στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών, που οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε τη συναίνεση που έδειξαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:

  • Στις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τους νόμους που έφεραν στη Βουλή τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (μέχρι τις 8 Μάρτη 2004) όσο και της ΝΔ (με το νόμο που ψηφίστηκε πριν μερικές βδομάδες, κάνοντας έτσι πιο αντιλαϊκό το φορομπηχτικό σε βάρος του λαού φορολογικό σύστημα).
  • Στη γενναιόδωρη πριμοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών (με ζεστό χρήμα από τα - κατά τα άλλα - «άδεια ταμεία» του κράτους) με τη μορφή επενδυτικών και άλλων κινήτρων που υποτίθεται θα συμβάλουν στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, των εξαγωγών κλπ.
  • Στα αυταρχικά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την επιτυχή τέλεση των «Ολυμπιακών Αγώνων» της Αθήνας (χαφιεδοκάμερες, πληρωμή στις κατασκευαστικές εταιρίες των υπερτιμολογημένων αθλητικών και άλλων έργων υποδομής κλπ.).
  • Στην εφαρμογή των γαλαζοπράσινων εισοδηματικών πολιτικών που περιορίζουν τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων γύρω από τον άξονα του πληθωρισμού καθώς και τις αυξήσεις... «φιλοδώρημα» στα επιδόματα ανεργίας και του ΕΚΑΣ με πρόσχημα την «αντοχή της οικονομίας».

Ποτέ τους, όμως, δε συναίνεσαν στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα μπορούσαν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό, καθώς αυτό απαιτεί ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Σαν καλοί υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου επιμένουν στην εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων (εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, συνταξιούχων, ανέργων κλπ.) τα οποία ο πρωθυπουργός αρέσκεται να αποκαλεί και «προβλήματα της καθημερινότητας»!

Συγκλίνουν στη «σκληρότερη λιτότητα»

Και όλα δείχνουν, πως έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί ήταν αυτοί που σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «συναινεί» στην υποψηφιότητα, διατύπωσαν την άποψη πως ήταν μια κίνηση «σωτήρια» για την οικονομία που στενάζει από τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και άλλα μεγάλα προβλήματα. Ο «Ελεύθερος Τύπος» της 14ης Δεκέμβρη, ο οποίος κάνει λόγο για «νέα εποχή μετά την υπέρβαση Καραμανλή», προαναγγέλλει πως οι επόμενες κινήσεις θα είναι ο ανασχηματισμός και η λήψη νέων μέτρων για την «καθημερινότητα». Στα πλαίσια αυτά, η - φιλικά προσκείμενη στην κυβέρνηση - εφημερίδα επικαλείται «πληροφορίες» από Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Οι «σχεδιασμοί που θα ξεκινήσουν από την 1η Γενάρη 2005... «αφορούν αποκλειστικά την ποιότητα της ζωής των πολιτών» και πως «οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς το τελευταίο διάστημα, αφορούν αποκλειστικά τα νέα πακέτα μέτρων».
  • Η ομιλία του πρωθυπουργού πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2005 από τη Βουλή, «σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, θα περιλαμβάνει την αναγγελία μιας σειράς παρεμβάσεων» και ότι σ' αυτά τα θέματα «που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου "αλλά σύντομου διαλόγου"» (!)

Η καραμέλα της «συναίνεσης» και του «γόνιμου διαλόγου», που «πιπιλάνε» οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί «κακό προάγγελο» για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Πολύ περισσότερο που από διάφορα κέντρα εντείνονται οι υποδείξεις και αξιώσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα στο ασφαλιστικό (με αφορμή τους τραπεζοϋπαλλήλους), το δημοσιονομικό, τα εργασιακά κλπ. Ολα αυτά, θυμίζουν τις ημέρες που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προετοίμασαν το έδαφος για να προωθήσουν μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα και ρυθμίσεις στην οικονομία (φορολογία, ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, εργασιακές σχέσεις κλπ.). Οι πολιτικές αυτές, εφαρμόστηκαν όχι μόνο με τη «συναίνεση» της ΝΔ αλλά και μετά από... «γόνιμο κοινωνικό διάλογο» με τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων συνδικαλιστικών φορέων που έχουν απορρίψει την ταξική πάλη και έχουν υιοθετήσει την ταξική συνεργασία.

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, οι άνεργοι, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από παχιά λόγια. Στο χέρι τους είναι, να αποτρέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ετοιμαστεί - με πρόσχημα και τις πιέσεις από την ΕΕ - και θα λανσαριστούν με το περιτύλιγμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ