Κυριακή 20 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προεκλογικά παιχνίδια εντυπώσεων μέχρι την τελευταία ώρα

Από την «οικουμενική» στην «κυβέρνηση προσωπικοτήτων» και από εκεί στην υπηρεσιακή, για εκλογές στις 17 Ιούνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκηνικό για ένα προεκλογικό σόου διαρκείας αποτέλεσε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πριν φτάσουμε την Τετάρτη στην προκήρυξη νέων εκλογών για τις 17 Ιούνη. Η διαδικασία μεταφέρθηκε την περασμένη βδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου την Κυριακή έγινε η κοινή σύσκεψη με τους προέδρους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό «οικουμενικής» κυβέρνησης και το βράδυ της ίδιας μέρας ξεχωριστές συναντήσεις του Κ. Παπούλια με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε πως όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει πριν ή μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να καταργήσει ούτε τη δανειακή σύμβαση, ούτε το μνημόνιο και πολύ περισσότερο δεν θα καταργήσει τις συνέπειές τους.

Εκανε γνωστό πως στην επόμενη Βουλή το ΚΚΕ θα φέρει «σχέδιο νόμου που θα βάζει πολύ συγκεκριμένα την κατάργηση, την ανατροπή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου κι ας τοποθετηθούν τα κόμματα». Τόνισε επίσης πως η χρησιμοποίηση των διερευνητικών εντολών ήταν ένα σόου κοροϊδίας του λαού και πως πέρα από αυτό, οι εντολές έδειξαν την ανευθυνότητα των άλλων κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό.

Στις συναντήσεις του Κ. Παπούλια με τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς εμφανίστηκε με τη θέση για συγκρότηση «οικουμενικής» κυβέρνησης συνεργασίας, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος, επιλέγοντας για βολικό εκλογικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε πως στρατηγική επιλογή του συστήματος πριν και μετά τις επόμενες εκλογές, είναι ο εγκλωβισμός του λαού στο νέο δίπολο «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προέτρεψε για «οικουμενική» κυβέρνηση τους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ και πλειοδότησε σε φραστικούς λεονταρισμούς, φτιάχνοντας κλίμα για τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Απαντώντας στο επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε: «πάντοτε μιλούσα και μιλούσαμε όλοι, για νομιμοποίηση, για κοινωνική συναίνεση, για εθνική συστράτευση», φανερώνοντας ότι η πραγματική επιδίωξη των κομμάτων της ΕΕ αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης, είναι να υπηρετήσει την ταξική συνεργασία και να βάλει το κίνημα στον πάγο.

Πρόθυμος να συμβάλει σε μια «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» δήλωσε ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, με τη σειρά του, επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση από τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και της αποδέσμευσης της χώρας από το μνημόνιο. Συγκεκριμενοποιώντας την πρότασή του, μίλησε για συγκυβέρνηση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και όποια άλλη πολιτική δύναμη συμφωνεί με αυτές τις δύο βασικές προϋποθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε τέλος και με τον επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκο.

«Κυβέρνηση προσωπικοτήτων» στο τραπέζι

Τη Δευτέρα 14 Μάη, στη νέα συνάντηση με τους Αντ. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ο Κ. Παπούλιας πρότεινε τη συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων», στελεχωμένης από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών και η θητεία της θα είναι τουλάχιστον 18 μήνες. Η πρόταση παραπέμφθηκε για συζήτηση την Τρίτη 15 Μάη το μεσημέρι, σε διευρυμένη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας.

Στη σύσκεψη της Τρίτης δε συμμετείχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με δεδομένη τη θέση του Κόμματος να μη συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Την πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων αποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επανέλαβε ότι ο στόχος κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να μην υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση σε βάρος των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και των πολιτών».

Πρόθυμος να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο Α. Σαμαράς, διεκδικώντας για το κόμμα του πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε να εξεταστεί από τον Κ. Παπούλια η γραπτή πρόταση του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Π. Καμμένου, για την οποία, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Π. Καμμένος εμφανιζόταν σ' αυτή τη φάση έτοιμος να στηρίξει μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο του ως εφεδρεία του αστικού συστήματος. Προηγουμένως, είχε διαρρεύσει ένα άτυπο έγγραφο του κόμματός του, που διένειμε η Προεδρία της Δημοκρατίας και στο οποίο εκφραζόταν η προθυμία του Π. Καμμένου να στηρίξει μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, παρά τις υποκριτικές και κούφιες αντιμνημονιακές κορόνες, πάνω στις οποίες στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη της Τρίτης, είπε ότι μία κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες, αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικής, καταθέτοντας την αντίθεσή του.

Νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση

Η χωρίς αποτέλεσμα σύσκεψη της Τρίτης 15 Μάη, για τη συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, οδήγησε στην τελευταία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σ' αυτή αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, στις 17 Ιούνη.

Την Τετάρτη 16 Μάη συνεδρίασε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην της «Χρυσής Αυγής», που κλήθηκε αλλά δεν προσήλθε. Αποφασίστηκε η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές και στη θέση του πρωθυπουργού ορίστηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος. Στο συμβούλιο των αρχηγών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, επανέλαβε την πρόταση του Κόμματος για κυβέρνηση με καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα, που δε θα πάρει καμία πρωτοβουλία σε κανέναν διεθνή Οργανισμό.

Αποκαλυπτική για τα πολιτικά προεκλογικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διαδικασία της συζήτησης για τον επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη, επειδή - όπως είπε - «στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, έπρεπε να αντανακλώνται και οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στην κάλπη στις 6 του Μάη»!

Μια μέρα πριν τη σύσκεψη, η Λ. Κατσέλη είχε ταχθεί με ανακοίνωσή της υπέρ της «ύπαρξης μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, αριστερής παράταξης», ορολογία με την οποία ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στο χώρο που εκφράζει και αποτελεί τη «μαγιά» για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς. Η ίδια, σε παλιότερη δήλωσή της μετά τις εκλογές, είχε αναφωνήσει ότι «είμαστε στη διάθεση του Αλ. Τσίπρα». Με την πρόταση για Αρσένη διαφώνησαν η Αλέκα Παπαρήγα και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τον Π. Πικραμμένο.

Μετά την απόρριψη της πρότασης Αρσένη, ο Αλ. Τσίπρας έκανε δεκτή την πρόταση για τον Λ. Παπαδήμο, τον οποίο είχε στοχοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σαν «πρωθυπουργό των τραπεζών, του μνημονίου» και άλλα παρόμοια! Αρνήθηκαν την πρόταση ξανά το ΚΚΕ, ο Φ. Κουβέλης και ο Π. Καμμένος. Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση Καμμένου για υπουργό Εξωτερικών τον Π. Ηφαιστο και Αμυνας τον Δ. Γράψα. Στη συνέχεια ο Κ. Παπούλιας πρότεινε να αναλάβει ο αρχαιότερος δικαστικός, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, από την στιγμή που δεν υπήρχε ομοφωνία στις διάφορες προτάσεις. Ο Φ. Κουβέλης ζήτησε στη σύσκεψη αμιγώς υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε να παραστεί ο επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής».

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ήθελα να θέσω είναι ότι το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο για τον εξής λόγο: Προτείνουνε για να υπηρετήσουν στενούς εκλογικούς σκοπούς. Εμείς όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων από τα πάνω, δεν προτείνουμε και δεν ρίχνουμε γέφυρες σε πρόσωπα μπροστά στις εκλογές».


Κ.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους(2015-08-28 00:00:00.0)
Τώρα λέει ότι ο λαός ψήφισε για «διαπραγμάτευση»(2014-06-03 00:00:00.0)
Παιχνίδια εντυπώσεων στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων(2013-06-16 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί για κυβέρνηση εδώ και τώρα(2012-06-19 00:00:00.0)
Η στάση των κομμάτων στη σύσκεψη(2012-05-17 00:00:00.0)
Στα σκαριά «οικουμενική κυβέρνηση» με κόμματα του ευρωμονόδρομου(2012-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ