Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Λαϊκή Οικονομία για την πραγματική ευημερία του λαού

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για τη Λαϊκή Οικονομία, όπου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Για το ΚΚΕ το θέμα του προϋπολογισμού είναι κυρίως πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. Η τοποθέτηση, λοιπόν, γίνεται σύμφωνα με την πολιτική επιλογή του κάθε κόμματος, που πρέπει να απαντήσει: Προώθηση και εξασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων ή των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ έχοντας ξεκάθαρη πολιτική καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2005, επειδή αυτός είναι αντιλαϊκός, φοροεισπρακτικός, ταξικός και ενισχύει παραπέρα την έντονα αναδιανεμητική του λειτουργία υπέρ του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως χρειάζεται άλλος προϋπολογισμός, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής. Πρόκειται για αίτημα ρεαλιστικό που βασίζεται στην πραγματικότητα της χώρας μας. Το ΚΚΕ, με την πολιτική του πρόταση για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου καλεί τον ελληνικό λαό να βγει στον προσκήνιο, να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, το μέλλον των παιδιών του, την πορεία του τόπου.

Αυτή θα είναι διακυβέρνηση λαϊκή που θα εφαρμόζει οικονομική πολιτική, με στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Γιατί η λαϊκή οικονομία αποτελεί σήμερα αναγκαιότητα, ρεαλιστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα του λαού και της χώρας. Η σημερινή οικονομία έχει βάση, κίνητρο και σκοπό το μονοπωλιακό υπερκέρδος, τη διασφάλιση και αναπαραγωγή του. Από εδώ προκύπτουν τα καθημερινά πιεστικά, τραγικά προβλήματα που ζει ο λαός μας.

Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι τα προβλήματα των εργαζομένων, όλου του λαού και της νεολαίας, θα μπορούν να βρουν λύση στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος των εργαζομένων, του δρόμου της ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτής της λαϊκής οικονομίας:

  • Θα κοινωνικοποιηθούν οι στρατηγικοί τομείς και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, και δε θα είναι στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο της οικονομικής ολιγαρχίας. Ειδικά σε τομείς κρίσιμους για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής, για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας, όπως: Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυχεία, ύδρευση, μεταφορές. Στους βασικούς κλάδους μεταποίησης, παραγωγής μέσων παραγωγής και προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Στο τραπεζικό σύστημα, στο σύστημα συγκέντρωσης, διοχέτευσης και διαχείρισης οικονομικών και υλικών πόρων. Στο εξωτερικό εμπόριο, στο συγκεντρωμένο δίκτυο εσωτερικού εμπορίου. Στη βασική έρευνα.
  • Παράλληλα με τον κοινωνικοποιημένο τομέα της λαϊκής οικονομίας θα λειτουργούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων -ιδιαίτερα αυτών που είναι σε κλάδους μεταποίησης - όπου υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση.
  • Θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κεντρικός πανεθνικός μηχανισμός διεύθυνσης της οικονομίας, για να αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, με εργαλείο του τον κρατικό πανεθνικό σχεδιασμό, με προσαρμογή στο περιφερειακό, κλαδικό, διακλαδικό επίπεδο.
  • Θα υπάρχει κοινωνικός και εργατικός έλεγχος, ο οποίος θα υλοποιείται με ενεργό λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις του πανεθνικού μηχανισμού. Κοινωνικός και εργατικός έλεγχος θα υπάρχει και στη διεύθυνση, στη δράση, στα αποτελέσματα, όπως και πλήρη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς.
  • Θα διαμορφωθεί και θα ακολουθείται διαφορετικός διεθνής προσανατολισμός της χώρας: Απεξάρτηση από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ενεργητική συμμετοχή της στις διεθνείς εξελίξεις και συνεργασίες, με κριτήριο το συμφέρον των λαών, της ειρήνης. Συνεργασία με χώρες και λαούς με κριτήριο το αμοιβαίο όφελος, τη γεωγραφική εγγύτητα, το επίπεδο ανάπτυξης, την ασφάλεια.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως μόνο έτσι, με μια λαϊκή οικονομία που θα προωθείται στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας, το σοσιαλισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα, να ικανοποιηθούν με επάρκεια οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας, να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στην πολύμορφη λαϊκή δημιουργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ