Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτάσεις για φορολογική μεταρρύθμιση

Κόντρα στις πολιτικές που διευρύνουν συνεχώς τα κονδύλια που κατακλέβονται από τους εργαζόμενους, ώστε να δοθούν με τη μορφή των επιχειρηματικών κινήτρων στους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, ο εισηγητής του Κόμματος παρουσίασε την πρόταση των κομμουνιστών για μια άλλη, ριζικά διαφορετική, φορολογική πολιτική.

«Το ΚΚΕ - τόνισε ο Αγγ. Τζέκης - έχει επανειλημμένα διακηρύξει την ανάγκη για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Προβάλλει σαν στόχους πάλης:

1. Για αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ετήσια αναπροσαρμογή τους με βάση την αύξηση του τιμαρίθμου.

2. Για αύξηση των κλιμακίων εισοδήματος και προοδευτική φορολόγηση ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα.

3. Για διατήρηση των εκπτώσεων από το εισόδημα, για

  • το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και των τέκνων που σπουδάζουν σε άλλους νομούς,
  • τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία,
  • τους τόκους των δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

4. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και ένταξή τους στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.

5. Καθορισμός σαν τεκμήρια διαβίωσης τις δαπάνες για

  • αγορά ομολόγων και εντόκων γραμματίων,
  • αγορά μετοχών,
  • το κεφάλαιο ίδρυσης ή αύξηση κεφαλαίου για ΑΕ και ΕΠΕ,
  • και καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης.

6. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των εξωλογιστικών συστημάτων προσδιορισμού των κερδών, ΦΠΑ. Φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

7. Φορολόγηση των κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ. Επανεξέταση και μείωση των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Ονομαστικοποίηση των μετοχών, φορολόγηση των διανεμημένων κερδών με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

8. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα των ναυτιλιακών εταιριών, των τεχνικών εταιριών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και των τραπεζών.

9. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

10. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Αύξηση του ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας.

11. Μείωση των δημοτικών τελών, αντίθεση στην επιβολή φόρων από την ΤΑ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ