Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ
«Ευχαριστίες» και «καλή διάθεση»

Την καλή διάθεσή του για συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αναδεικνύει ο Κ. Καραμανλής στην απαντητική επιστολή που έστειλε χτες στον Τζ. Μπους.

Η επιστολή δε δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αυτήν ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Αμερικανό Πρόεδρο για την επιστολή που του έστειλε πρόσφατα με την οποία δικαιολογούσε την απόφασή του για μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Στην επιστολή του ο Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει την καλή διάθεση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει ότι τους δύο λαούς συνδέει παλιά σχέση φιλίας και συνεργασίας. Τονίζει ότι η αναγνώριση των Σκοπίων δε βοηθά στην προσπάθεια για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας και σημειώνει τη διαβεβαίωση του Προέδρου Μπους ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η επιστολή στάλθηκε λίγες μέρες πριν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναληφθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα με το χάρτη του αμερικανικού Πενταγώνου που εμφανίζει την ελληνική Μακεδονία ως κατεχόμενο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο Ε. Αντώναρος παρέπεμψε χτες στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει προχτές ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ με την οποία διαβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν το χάρτη. Η κυβέρνηση άλλαξε μέσα σε λίγες βδομάδες «θέματα τα οποία εκκρεμούσαν για πέντε χρόνια και για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα - εκτός και αν δεν τα είχε δει, οπότε και αυτό είναι μεμπτό», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ