Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ζωή σ' ένα μπαούλο

Ανθρωποι που κοιμούνται σε χαρτοκιβώτια. Πεταμένοι στην άκρη ενός πεζοδρομίου. Περιθωριακοί, εξαθλιωμένοι, απόκληροι. Κάποτε «η άπονη ζωή, τους πέταξε στου δρόμου την άκρη, τους αδίκησε...» Δεν κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους ποτέ και επιβιώνουν από τα σκουπίδια μας. Πολλές φορές κινδυνεύουν να γίνουν σκουπίδια οι ίδιοι. Από τη χωματερή της κοινωνίας να καταλήξουν σε κάποιο σκουπιδιάρικο και από εκεί σε μια πραγματική χωματερή.

Οπως ο γέροντας της φωτογραφίας. Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 2 Απρίλη, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και το έφερε στη δημοσιότητα ο φωτογράφος Μάκης Παπαϊωάννου αφιερώνοντας μάλιστα τη σχετική φωτογραφία στους κυρίους Σημίτη, Καραμανλή, Αβραμόπουλο. Αυτόπτης μάρτυρας και ο Φώτης Καρακωνσταντής, εργάτης του Δήμου Αθήνας.

«Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το απορριμματοφόρο διέσχιζε την οδό Χ. Τρικούπη. Φτάσαμε έξω από το Χημείο. Με τον Μήτσο τον Κουζούνη φορτώσαμε τα σκουπίδια. Τελευταίο έμεινε ένα μπαούλο. Το άνοιξα και έκπληκτος είδα έναν γέρο να κοιμάται κουλουριασμένος μέσα σε αυτό. Ο άνθρωπος ξύπνησε και έβγαλε έξω το κεφάλι του. Με κοίταξε χωρίς να δείχνει να καταλαβαίνει. Δεν ήταν σε θέση να μιλήσει. Φώναξε το συνάδελφό μου... Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάλουμε το μπαούλο στην άκρη και να του δώσουμε λίγα κατοστάρικα. Να φάει, τουλάχιστον, κάτι... Μετά συνεχίσαμε τη δουλιά μας».

Στο λεκανοπέδιο Αττικής οι άνθρωποι που είναι άστεγοι ή άποροι και ζουν στο περιθώριο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ημερήσια συσσίτια του Δήμου Αθήνας στο «Σεράφειο» κολυμβητήριο τρώνε περίπου 500 άτομα κάθε μέρα. Η κινητή μονάδα σίτισης εξυπηρετεί 800 άτομα.

«Είμαι 21 χρόνια σε αυτή τη δουλιά» συνεχίζει ο Φ. Καρακωνσταντής. «Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται αυτά τα περιστατικά. Σηκώνεις ένα χαρτοκιβώτιο και μέσα σε αυτό κοιμάται άνθρωπος. Αλλοι είναι τοξικομανείς, λαθρομετανάστες, άλλοι γέροι, άλλοι άρρωστοι ψυχικά. Ξεχασμένοι, από φίλους, συγγενείς, την κοινωνία... Για ασφάλεια επιλέγουν σημεία που υπάρχει κίνηση. Κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτούς τους συνανθρώπους μας. Κι όχι μόνο για να απαλυνθεί ο πόνος και να χορτάσουν την πείνα τους, αλλά να μην φτάνουν σε αυτό το σημείο. Να μην ξεπέφτουν... Ανθρώπινη κοινωνία είμαστε...».

Σύμφωνα με έρευνα του Δήμου Αθήνας που έχει πραγματοποιηθεί σε δείγμα 335 ατόμων που διαμένουν σε ξενώνες του δήμου και επισκέπτονται τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, το 56,7% είναι ηλικίας 19-50 χρόνων και το 43,3% είναι 51-84 χρόνων. Από αυτούς 78% είναι άνδρες και 22% γυναίκες.

Το 72,8% βρίσκεται εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ενώ μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα πάνω από ένα έτος) δήλωσαν το 44,3%. Κινούμενοι στο πλαίσιο της περιστασιακής ή άτυπης εργασίας είναι το 24%. Ως προς το είδος της προηγούμενης απασχόλησης οι άστεγοι δήλωσαν σε ποσοστό 51,9% ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, 13,9% υπαίθριοι πωλητές.

Η έρευνα δείχνει την εγκατάλειψη από την οικογένεια, αφού στήριξη από συγγενικά πρόσωπα έχει μόνο το 6,9%, ενώ το 88,7% των αστέγων ζουν μόνοι και ξεχασμένοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ