Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Η λύση δε βρίσκεται στην αναδιανομή της φτώχειας

Αρχίζει την Πέμπτη 4 Μάη το έκτακτο θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων με αντικείμενο συζήτησης τον τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και ζητήματα φορολογικής εξουσίας των ΟΤΑ. Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής έχει ζητήσει ήδη την αναβολή του συνεδρίου καθώς καμία συζήτηση δεν έχει γίνει στα δημοτικά συμβούλια. Αιρετοί που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη μετατροπή των ΟΤΑ σε επιχειρήσεις και πρόσθετους φορομπηχτικούς μηχανισμούς, καταθέτουν στο συνέδριο ένα πλαίσιο αιτημάτων σύμφωνο με τις πραγματικές διεκδικήσεις της ΤΑ και σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ηγετικής ομάδας της ΚΕΔΚΕ. Οπως σημειώνουν απαιτείται:

-Διπλασιασμός, τουλάχιστον, των σημερινών ΚΑΠ από περίπου 2,5 που είναι σήμερα, σε 5%, με σταθερό ποσοστό επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Με προοπτική ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος της ΤΑ για αύξηση του ποσοστού αυτού στο 8%.

-Απόδοση όλων των παρακρατημένων από την κεντρική διοίκηση πόρων (ανέρχονται ήδη στο 1,2 τρισ. σε ονομαστικές τιμές).

-Αμεση καταβολή της κρατικής συμμετοχής στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οχι αναδιανομή χρημάτων που προέρχονται μόνο από την ΤΑ.

-Ατοκα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μηδενισμό των επιτοκίων στα υπάρχοντα χρέη και όχι δανεισμό της ΤΑ από τα δικά της χρήματα και με επιτόκιο πολλαπλάσιο του πληθωρισμού.

- Καμία νέα αρμοδιότητα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΤΑ και χωρίς αύξηση των ΚΑΠ για την υλοποίησή της (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ.)

- Οχι χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ ζητημάτων γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και αναγκών (π.χ. πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»). Αυτά πρέπει να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδική μέριμνα για τις περιοχές με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα (π.χ. ανεργίας κλπ.).

-Κατανομή των ΚΑΠ με τρόπους που να εξασφαλίζουν πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των δήμων και με κριτήρια:Πληθυσμός, έκταση, διαμερίσματα. Ελάχιστες ανάγκες σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητισμός, πολιτισμός). Υλοποίηση αρμοδιοτήτων ΤΑ χωρίς ανταποδοτικότητα.

- Κατανομή των ΚΑΠ με τρόπο διαφανή και ελέγξιμο ανά πάσα στιγμή από κάθε δήμο.

H πρόταση, σημειώνουν, για φορολογική εξουσία στους ΟΤΑ, δημιουργεί αυταπάτες. Οδηγεί σε πρόσθετη φορολόγηση των ασθενέστερων στρωμάτων. Απαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο αφού αποτελεί έμμεση φορολογία που πληρώνουν τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Απαιτείται δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, πριν από οποιαδήποτε ανακατανομή των φόρων ανάμεσα στα επίπεδα της διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ