Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Εις υγείαν...

Θα κάνουμε έναν νοερό περίπατο στους αμπελώνες της Γαλλίας και θα γευτούμε τα κρασιά που θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο, αφού γνωρίσουμε και πρέπει να γνωρίζουμε τις περιοχές που τα «γεννούν». Και όταν τελειώσουμε θα αποφασίσουμε ποιο κρασί θα αγοράσουμε - μην ανησυχείτε, δεν είναι πιο ακριβά από τα καλά ελληνικά - και θα το πιούμε «εις υγείαν» των αναγνωστών μας...

Οι αμπελώνες της Αλσατίας καταλαμβάνουν τη βορειοανατολική γωνιά της Γαλλίας ανάμεσα στα Βόσγια Ορη και στην κοιλάδα του Ρήνου. Το έδαφος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία των συστατικών του, που είναι ένα μείγμα ασβεστόλιθου, αργίλου παχιάς λάσπης, άμμου χαλικιών, ψαμμίτη και γρανιτικών πετρωμάτων με διαφορετικές αναλογίες από περιοχή σε περιοχή. Οι ποικιλίες των σταφυλιών που καλλιεργούνται είναι Chasselas (μόνο για επιτραπέζια κρασιά), Sylvaner, Pinot blanc, Muscat, και Pinot Noir. Τέλος, η Αλσατία είναι η μόνη γαλλική περιοχή όπου τα κρασιά δεν αναγνωρίζονται από τη γεωγραφική τους προέλευση αλλά από την ποικιλία του σταφυλιού.

Η οινοπαραγωγική περιοχή της Βουργουνδίας εκτείνεται σε μήκος 259 χιλιομέτρων στο κεντροανατολικό τμήμα της Γαλλίας και χωρίζεται σε έξι υποπεριοχές (Chablis, Cote de Nouit, Cote de Beaune, Cote Chalonnais, Maconnais, Beaujolais).

H περιοχή «Bordeaux» βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και οι αμπελώνες της καταλαμβάνουν τις όχθες των ποταμών Ζιρόντ, Γκαρόν και Ντοργκόν σε μια συνολική έκταση 1.000.000 στρεμμάτων. Με ετήσια παραγωγή περίπου 500 εκατομμυρίων φιαλών, όλες ονομασίες προέλευσης, το Μπορντό είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ποιότητας στον κόσμο... Εις υγείαν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ