Μόνο «υπηρεσιακές» θα είναι οι ευθύνες που θα καταλογίσει το «πόρισμα» για την πτώση του «Σινούκ», προεξόφλησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας τα όρια των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εμμένοντας στην αρχική της θέση, ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα να διαχωρίσει την κυβέρνηση από ...τον κρατικό μηχανισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τον ελέγχει (ακόμα), ενώ προσφεύγει και στην τεχνητή δικομματική πόλωση για να διευκολύνει τη διάχυση ευθυνών και τη συσκότιση της υπόθεσης.
Ο Θ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε πως τα πορίσματα που θα βγουν θα αποδίδουν ευθύνες σε πρόσωπα που βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό, ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση ότι θα πρόκειται για πορίσματα που θα κουκουλώνουν τις ευθύνες και θα αφήνουν στο απυρόβλητο τα αίτια που προκαλούν τα πολύνεκρα δυστυχήματα. «Μιλάμε για υπηρεσιακό επίπεδο», απάντησε όταν ρωτήθηκε πού θα αποδίδονται οι ευθύνες από τα πορίσματα.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το «βασικό ζήτημα» είναι «η έλλειψη της σωστής λειτουργίας ενός ολόκληρου μηχανισμού στην Πολεμική Αεροπορία», δίχως όμως να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα ποιος προΐσταται και «κινεί» αυτόν το μηχανισμό. Αφήνοντας να διαφανεί η τυπολατρία που διαπνέει την κυβέρνηση στην αναζήτηση ευθυνών συμπλήρωσε ότι «κάθε μηχανισμός, και ιδιαίτερα οι μηχανισμοί των Σωμάτων Ασφαλείας, των στρατών ανά τον κόσμο, λειτουργούν με βάση οδηγίες και κανονισμούς που είναι σαφείς». Παρ' όλα αυτά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσο θα διαρκέσει η έρευνα που έχει ξεκινήσει για τα αίτια της πτώσης του «Σινούκ».
Σε αντιπαράθεση με τον προβληματικό κομματικό μηχανισμό παρουσίασε την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «όταν ενημερώθηκε - και δυστυχώς ενημερώθηκε αργά - έδρασε πάρα πολύ γρήγορα για τα περαιτέρω»! Και σε άλλο σημείο: «Οταν η κυβέρνηση ενημερώθηκε και πήρε την κατάσταση στα χέρια της, τότε όλα λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λες και δεν είχε ευθύς εξαρχής την κατάσταση στα χέρια της όσον αφορά στην επίσκεψη του πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Αγιο Ορος...
Παράλληλα, πρόσφερε κάλυψη στον υπουργό Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «ούτε δεύτερες ούτε τρίτες» σκέψεις για αποδοχή της παραίτησής του.
Σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Θεσσαλονίκης, Δ. Σταμάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πτώση του ελικοπτέρου νωρίτερα από το χρόνο που έχει δηλωθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε «ανυπόστατο και φαντασιόπληκτο σενάριο» και παρέπεμψε σε δηλώσεις του ίδιου του Δ. Σταμάτη.
Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Ορους, Αρ. Κασμίρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η έκθεση έχει χαρακτηριστεί από το συντάκτη της «άκρως απόρρητη» και άρα μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αν αποχαρακτηριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Εσπευσε όμως να «αποκαλύψει» ότι δεν υπάρχει «κανένα χρονολόγιο» όσον αφορά στην ενημέρωση υπουργών, προφανώς γιατί αυτό βολεύει την κυβέρνηση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι εμπλεκόμενοι υπουργοί ενημερώθηκαν όλοι περίπου την ίδια ώρα», επιχειρώντας να ξεμπερδέψει με την ενοχλητική εικόνα της έλλειψης συντονισμού και των ευθυνών της μη ενημέρωσης του πρωθυπουργού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδραξε την ευκαιρία για να οξύνει τη δικομματική πόλωση και χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.
«Η πολιτική θρασύτης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια. Κομματικοποίησαν το κράτος, διέλυσαν τους μηχανισμούς, επέτρεψαν, επί χρόνια, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αλωνίζουν παντού και τώρα τυμβωρυχούν. Ντροπή πια», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.