Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το κόστος της περίθαλψης

Τα συστήματα Υγείας δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις δαπάνες, ακόμη και στις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, γιατί τα κόστη της περίθαλψης και των συντάξεων είναι υψηλά.

Αυτή ήταν μια από τις διαπιστώσεις σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημονικού Εξοπλισμού που έγινε χτες στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων ανέφεραν ως αιτίες το χαμηλό ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης στην Ευρώπη και τις εκτεταμένες παροχές περίθαλψης στους πολίτες, παρότι -όπως ανέφεραν- θεωρούν απαραίτητο το τελευταίο.

Ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει πληρωμή από την τσέπη. Και μπορεί, στην Ελλάδα να μην είναι τόσο εκτεταμένη -ακόμα- η ιδιωτική ασφάλιση, αλλά η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία έχει φτάσει, ήδη, το 44% των συνολικών αντίστοιχων δαπανών. Και, βέβαια, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, όσο περισσότερο περπατά η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας -η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια από τις πολλές μορφές της- τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες.

Η ημερίδα, όμως, δεν ασχολήθηκε με κάποια άλλα κρίσιμα ερωτήματα. Οπως, για παράδειγμα, πόσο αυξάνουν το κόστος της περίθαλψης τα κέρδη των πολυεθνικών και των κάθε λογής προμηθευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ