Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και «εκκαθαρίσεις»

Εννιάχρονος νεκρός από ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Εννιάχρονος νεκρός από ισραηλινές σφαίρες
Ασφυκτικά αποκλεισμένα θα μείνουν τα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι τα τέλη του μήνα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η ισραηλινή ηγεσία για τους γιορτασμούς του Γιομ Κιπούρ, της εβραϊκής πρωτοχρονιάς. Η γιορταστική ατμόσφαιρα, πάντως, δε φαίνεται να αγγίζει τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν επιδοθεί από τις αρχές της βδομάδας σε ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκονται η πόλη Μπέιτ Λαχίγια και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, που είναι ο πλέον πυκνοκατοικημένος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μετά από τη «δολοφονία ακριβείας», τουλάχιστον 14 μελών της «Χαμάς» σε γήπεδο της πόλης της Γάζας, ισραηλινά στρατεύματα με άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και την κάλυψη ελικοπτέρων προχώρησαν στις παρυφές του καταυλισμού και φαίνεται ότι μέσα από αδιάκοπες καθημερινές μάχες πραγματοποιούν μια σταδιακή εισβολή από παράγκα σε παράγκα, αποφεύγοντας, έτσι, και κάποιο εντυπωσιακό πλην άκρως πολύνεκρο πλήγμα που θα έστρεφε το ενδιαφέρον της «διεθνούς κοινότητας» στην περιοχή.

Οι 2 - 4 νεκροί και οι μερικές δεκάδες τραυματίες που καταμετρούνται κάθε μέρα στο Τζαμπαλίγια, τα τελευταία 24ωρα, είναι ξεκάθαρο ότι «περνούν» απαρατήρητοι από τα μεγάλα ΜΜΕ. Είναι μια συνταγή που έχει δοκιμαστεί καλά τα τελευταία χρόνια. Ετσι, η κυβέρνηση Σαρόν διακηρύσσει την αποφασιστικότητά της να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας (παρά τις έντονες αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών του Λικούντ και των εποίκων που απειλούν με εμφύλια σύρραξη) ενώ ταυτόχρονα «εκκαθαρίζει» την περιοχή, ρίχνοντας «λάδι» σε μια φωτιά που, μάλλον, φουντώνει ώρα με την ώρα, 4 χρόνια μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, παρά το αντίθετο.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org