Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Το φεστιβάλ της «Αβάντε»

Ο «Ριζοσπάστης» συμμετείχε στην τριήμερη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας

Αποψη από την κεντρική συγκέντρωση του ΚΚ Πορτογαλίας, στο Φεστιβάλ της Avante
Αποψη από την κεντρική συγκέντρωση του ΚΚ Πορτογαλίας, στο Φεστιβάλ της Avante
Ηταν πραγματικά μια γιορτή των Πορτογάλων κομμουνιστών, αλλά και του λαού της Πορτογαλίας. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει 30ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε το 28ο Φεστιβάλ, της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, και της εφημερίδας του «Avante». Ο «Ρ» και το ΚΚΕ συμμετείχαν στην Festa Avante 2004, μαζί με άλλους εκπροσώπους Κομμουνιστικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Στις 3,4 και 5 Σεπτέμβρη το πολιτικό μήνυμα, οι συζητήσεις, η διεθνιστική αλληλεγγύη, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός, το καλό φαγητό έγιναν ένα και συνέθεσαν ένα μεγάλο και εντυπωσιακό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Το φετινό Φεστιβάλ της Avante είχε τις ιδιαίτερες πτυχές του: Φέτος κλείνουν 30 χρόνια απ' την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων», που ξέσπασε τον Απρίλη του 1974 μετά την ανατροπή της δικτατορίας του Σαλαζάρ από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» και την κοινή του πάλη με τον πορτογαλικό λαό. Ηταν η πιο πρόσφατη επαναστατική διαδικασία στην Ευρώπη που ανακόπηκε τον Νοέμβρη του 1975. Δεύτερη ιδιαίτερη συγκυρία το Συνέδριο του ΚΚ Πορτογαλίας, που θα διεξαχθεί 26 - 28 Νοέμβρη 2004.

Κυρίαρχα στοιχεία του Φεστιβάλ ο αντιιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας και η αλληλεγγύη στους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης.

Το περίπτερο του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» στο Φεστιβάλ της Avante
Το περίπτερο του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» στο Φεστιβάλ της Avante
Το Φεστιβάλ της «Avante» γίνεται από το 1976 «και αυτό που θέλαμε και θέλουμε και σήμερα είναι να περάσει το κόμμα μας τα μηνύματα των ιδεών του», δήλωσε στο «Ρ» ο Ζόσιμο Αμάντ, απ' τη διεύθυνση του Φεστιβάλ. Από το 1990 «στεγάζεται» σε έναν τεράστιο χώρο (25 εκταρίων, δηλαδή 250 στρέμματα), ο οποίος ανήκει στο ΚΚ Πορτογαλίας. Η συγκεκριμένη απόφαση για την αγορά του λήφθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, γιατί το Κόμμα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εξεύρεση χώρου, ακόμη και αρνήσεις να του παραχωρείται κάθε χρόνο για τη διεξαγωγή της γιορτής του. Οργανώθηκε μια τεράστια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, από το 1988 έως το 1990, για να αγοραστεί ο συγκεκριμένος χώρος.

Μια πραγματική γιορτή

Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ, η κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας Κάρλος Καβάλιε, αλλά και του εκπροσώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας και του διευθυντή της «Avante». O K. Καβάλιε αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του πορτογαλικού λαού, στον εργασιακό και τον κοινωνικό τομέα γενικότερα. Μίλησε αναλυτικά για τα διεθνή θέματα, αναλύοντας πως οι ιμπεριαλιστές εξαπολύουν επίθεση στους λαούς. Οι λαοί δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, σημείωσε, και τόνισε την αναγκαιότητα αλληλεγγύης στους αντιστεκόμενους λαούς του Ιράκ, της Παλαιστίνης, αλλά και στον αγώνα των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.

Για τον επισκέπτη της «κόκκινης πολιτείας», η εμπειρία μένει αξέχαστη. Περπατώντας στους δρόμους του Φεστιβάλ ακούς τους ήχους από τις πολλές μεγάλες και μικρές μουσικές σκηνές. Συναντάς τα 137 μπαρ και εστιατόρια που έχουν στηθεί, όπου μπορείς να γευτείς φαγητά από περιοχές της Πορτογαλίας αλλά και αν προχωρήσεις λίγο παρακάτω, όπου βρίσκονται τα περίπτερα των ξένων αντιπροσωπειών, ήχους και κλίμα απ' όλο τον κόσμο.

Σχεδόν 20 περιοχές της Πορτογαλίας έχουν το δικό τους χώρο, όπου οι κομμουνιστές έχουν στήσει «μικρά Φεστιβάλ». Κάθε «μικρό Φεστιβάλ» είναι οργανωμένο με υλικά, ταμπλό, με πολιτικά μηνύματα, αλλά και φαγητά και ποτά. Το δικό της χώρο είχε και η ΚΝ Πορτογαλίας, αλλά και οι μετανάστες. Στο κέντρο του Φεστιβάλ υπήρχε το μεγάλο κατακόκκινο περίπτερο του ΚΚ Πορτογαλίας, όπου μέσα μπορούσες να «συναντήσεις» την ιστορία του.

Geia soy syntrofe!

Στη μεγάλη αυτή γιορτή συναντάς ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν, δείχνοντας τη φιλοξενία του λαού τους. Χαρακτηριστικό είναι πως παρ' όλο που αρκετοί είναι αυτοί που δε μιλούν ξένες γλώσσες χρησιμοποιούν τη ...νοηματική και καταλαβαίνουν σχεδόν πάντα τι ζητάς!

Στο περίπτερο του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», αλλά και στα λόγια των συντρόφων απ' τις ξένες αντιπροσωπείες, εκφράστηκε η εκτίμηση που έχει διεθνώς το Κόμμα μας. Οι Πορτογάλοι με το που καταλάβαιναν πως ήσουν Ελληνας δύο πράγματα σου έλεγαν: Συγχαρητήρια για την κίνηση με το πανό στην Ακρόπολη, που κήρυξε ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κ.Πάουελ, αλλά και γενικότερα για τη στάση του Κόμματος. Και ...συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου! Δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν geia soy syntrofe...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ