Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ
Η αιματοχυσία είναι η κυρίαρχη ιδεολογία τους

Αρθρο του Βίκτορ Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ)

Ο τρόμος ίσως δεν ξεχαστεί ποτέ...

Associated Press

Ο τρόμος ίσως δεν ξεχαστεί ποτέ...
Η τραγωδία, που έκοψε το νήμα της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιών, στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας δεν μπορεί να μην προκαλεί οργή, αγανάκτηση, πόνο σ' όλους τους ανθρώπους όλων των εθνοτήτων. Ομως, ο πόνος δεν πρέπει να εμποδίζει να σκεφτούμε τις κινητήριες δυνάμεις, τόσο αυτής της τραγωδίας, όσο και των μικρότερων σε μέγεθος, μα όχι λιγότερο αιματηρών, όπως ήταν οι ανατινάξεις των αεροπλάνων, οι εκρήξεις σε μέσα μεταφοράς κ.ά.

Σημάδια της εποχής

Ο Πρόεδρος Πούτιν στο διάγγελμά του προς τους πολίτες, σωστά σημείωσε πως όλα τούτα τα φαινόμενα εμφανίστηκαν στη Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Την ίδια ώρα, στήριξε την έλλειψη αιματηρών συγκρούσεων στη σοβιετική περίοδο με το ότι η κυρίαρχη ιδεολογία, δήθεν, τότε κατέστελλε τις συγκρούσεις και τις διαφορές.

Η κυρίαρχη ιδεολογία της Σοβιετικής Ενωσης ήταν η ιδεολογία της φιλίας των λαών και της αλληλεγγύης των εργαζομένων όλων των εθνοτήτων. Γι' αυτό το λόγο πραγματικά δεν επέτρεπε στην Ενωση των αδελφών λαών καμία αντιπαράθεση, για να μην αναφέρω αιματηρές συγκρούσεις. Η κυρίαρχη ιδεολογία έχει αλλάξει! Η ιδεολογία της καινούριας κοινωνίας, του ρωσικού καπιταλισμού, είναι η ιδεολογία του ψέματος, της τοκογλυφίας, της λαφυραγωγίας. Μιλώντας με τα λόγια του Μαρξ, όλες οι ελευθερίες που είχαμε κατακτήσει πριν, αντικαταστάθηκαν από τους κύριους μεταρρυθμιστές, με την πιο πρόστυχη ελευθερία - την ελευθερία να πουλιούνται τα πάντα και παντού, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου της συνείδησης, των πεποιθήσεων, της ζωής των ανθρώπων. Ολα αυτά έγιναν απλό εμπόρευμα, η διαφορά βρίσκεται μόνο στην τιμή!

Η αρχή του «διαίρει και βασίλευε» είναι δοκιμασμένη και παλιά μέθοδος του καπιταλισμού, με την οποία εξοπλίστηκαν οι ιδεολόγοι του ρωσικού κεφαλαίου. Γι' αυτό ο Πούτιν μάταια προσπαθεί να εξηγήσει τη σημερινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ρωσία με κάποια «μεταβατική περίοδο», όπου ήδη υπάρχει η «νέα» (καπιταλιστική) οικονομία, ενώ η πολιτική δομή και η κατάσταση της κοινωνίας είναι ακόμη «παλιά». Αυτό είναι φανερή πανουργία ή πλήρης ακατανοησία της ουσίας του προβλήματος. Γιατί ακριβώς ο καπιταλισμός ήταν αυτός που έφερε την αιματοχυσία στους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης. Η Τσετσενία αποτελεί μόνο τη συνέχεια της αιματηρής αλυσίδας: Καραμπάχ, Σουμγκάιτ, Υπερδνειστερία, η σύγκρουση μεταξύ Γεωργίας και Οσετίας, το Τατζικιστάν κ.ά. Η αλυσίδα αυτή κάθε άλλο παρά λιγότερο αιματηρή είναι από το λεγόμενο «τσετσενικό σημάδι». Μόνο στο Τατζικιστάν, με πληθυσμό 5 εκατομμύρια κατοίκους, σκοτώθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο πάνω από 100.000 άνθρωποι. Η Τσετσενία απλώς βρίσκεται πιο κοντά σε μας, είναι πιο αντιληπτή απ' όλους τους Ρώσους πολίτες, επειδή σκοτώνονται άνθρωποι διάφορων εθνικοτήτων της Ρωσίας από στρατιώτες μέχρι παιδιά, καθώς επίσης επειδή πρόκειται για προσπάθεια απόσπασης από τη Ρωσία ενός από τους λαούς της και μεταφοράς στο εσωτερικό της των αιματηρών επιχειρήσεων. Επομένως, τον πόλεμο και το αίμα στο έδαφος της Ρωσίας τα έφερε ο καπιταλισμός! Για να μην αναφέρω ότι οι πυροβολισμοί, οι εκρήξεις κι οι συγκρούσεις που έγιναν και γίνονται συνεχώς στη Ρωσία, όπως και οι σιδερένιες πόρτες, οι ανιχνευτές μετάλλων και τα κάγκελα στα παράθυρα, οι πολυάριθμες και διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας, με τα θωρακισμένα γιλέκα και τα αυτόματα όπλα, είναι σημάδια της εποχής που λέγεται καπιταλισμός.

Ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές

Εκατοντάδες τα νεκρά παιδιά

Associated Press

Εκατοντάδες τα νεκρά παιδιά
Γι' αυτό οι απολογητές της λεγόμενης «ελεύθερης οικονομίας της αγοράς» θα έπρεπε, με την ευκαιρία της τελευταίας τραγωδίας στο Μπεσλάν να φωνάξουν με όλη τους τη δύναμη: Ναι! Αυτό το κάναμε εμείς! Αυτή είναι πλέον η κυρίαρχη ιδεολογία!.

Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε, στο διάγγελμά του, στην ανάλυση των αιτιών όσων συνέβησαν, να πει πως η τρομοκρατία είναι μόνο το εργαλείο, κι όχι η αιτία. Είπε πως στον κόσμο υπάρχει πολιτική «των δύο μέτρων και σταθμών» και πως υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αποκόψουν από τη Ρωσία ένα κομμάτι και μάλιστα παχύ, όπως και κάποιοι που τους υποστηρίζουν. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν είδε μεταξύ αυτών που στηρίζουν τους άλλους, εκείνους που εξακολουθούν να φοβούνται τη Ρωσία, ως ισχυρή πυρηνική δύναμη. Βγαίνει δηλαδή ότι ο Πούτιν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσίασε τους παραπάνω ως θύματα του «ψυχρού πολέμου», ως «αγωνιστές της ειρήνης, που σφάλλουν».

Κι όμως, επί της ουσίας, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν από θέσεις υλιστικές τον κόσμο, γνωρίζουν πολύ καλά πως στο σύστημα του καπιταλισμού, που έχει διαμορφωθεί, στον κόσμο των αντιθέσεων και της αντιπαράθεσης των συμφερόντων, κανείς δε χρειάζεται μια δυνατή, έστω καπιταλιστική, Ρωσία. Δεν είναι μυστικό πως στα σχέδια του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, όπως με ειλικρίνεια δήλωσε ο Μπζεζίνσκι, υπάρχει η επιδίωξη της διάσπασης της Ρωσίας, όπως της ΕΣΣΔ, σε μικρότερα κομμάτια, με την πιθανή χρησιμοποίηση των εσωτερικών διοικητικο - εθνικών συνόρων. Προβλέπεται η υποδαύλιση του μίσους γύρω από αυτά τα σύνορα των εθνικών, οικονομικών, εδαφικών συγκρούσεων. Κι αυτό, γιατί κανείς δε θέλει έναν ακόμη ισχυρό ανταγωνιστή στις διεθνείς αγορές.

Από την εποχή ακόμη που στη Σοβιετική Ενωση η κυρίαρχη ιδεολογία σφυρηλατούσε την αλληλεγγύη των λαών, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τάιζαν τον Μπιν Λάντεν, τον Σαντάμ Χουσεΐν, τους Ταλιμπάν, και τους άλλους «αγωνιστές», που μάχονταν ενάντια στον κομμουνισμό και στην «αυτοκρατορία του κακού». Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς πως, στο διάστημα που πέρασε, άλλαξαν τα κρατικά συμφέροντα και η ιδεολογία του ιμπεριαλισμού. Απλώς αυτές τις δυνάμεις ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει στον αγώνα για τις αγορές, προς όφελος των μονοπωλίων του. Τα οικονομικά συμφέροντα παραμένουν σταθερά, ενώ η όρεξή τους συνεχώς αυξάνεται!

Μεταφορά στόχου

Αλλαγές στις θέσεις των ΗΠΑ, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, παρατηρούνται μόνο σε ένα. Στις επιδέξιες προσπάθειες να μεταφερθεί το μίσος και η οργή των λαών των χωρών του Τρίτου Κόσμου, και πρώτα απ' όλα του μαχητικού ισλαμισμού, από το στόχο Νο1 - από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό - κατά της Ρωσίας. Και ακριβώς με αυτό εξηγείται η υποστήριξη δυτικών οργανώσεων προς τους Τσετσένους μαχητές «για εθνική απελευθέρωση». Ακριβώς γι' αυτό και τα δυτικά και τα ρωσικά ΜΜΕ με επιμέλεια προσπαθούν να ταυτίσουν τους συμμορίτες που πολεμάνε στην Τσετσενία με τους αγωνιστές της Παλαιστινιακής Απελευθέρωσης.

Καπιταλισμός σημαίνει πόλεμος! Αυτός ο κλασικός τύπος του μαρξισμού ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται με τη σημερινή πραγματικότητα, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα, όσο και στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Τελικά, στη βάση όλων των συγκρούσεων και των αιματηρών τραγωδιών βρίσκονται τεράστια χρηματικά συμφέροντα. Από τον πόλεμο στην Τσετσενία, όσο και από την «ανοικοδόμησή της» δημιουργούνται τεράστιες περιουσίες δισεκατομμυρίων. Ενώ άλλα δισεκατομμύρια σπρώχνουν σκοτεινούς και φανατικούς ανθρώπους να υποδαυλίζουν τον πόλεμο, κι ύστερα απ' αυτό, με παρόμοιο σκοτεινό και φανατικό πατριωτισμό, ξεσηκώνουν το ρώσικο λαό για την υπεράσπιση «της πίστης και της πατρίδας», καλώντας να συσπειρωθεί όλο το έθνος στην υπόθεση αυτού του «ιερού αγώνα».

Ξεκινήστε απ' τον εαυτό σας!

Αν πραγματικά η πολιτική «των δύο μέτρων και σταθμών» προκαλεί αποστροφή στις ρωσικές αρχές, τότε κατηγορώντας δίκαια γι' αυτό τη Δύση, θα έπρεπε να αρχίσουν από τον εαυτό τους. Θα έπρεπε να καταργήσουν την ισόβια ασυλία του Γιέλτσιν και να τον δικάσουν για το ότι διαμοίρασε την κυριαρχία της χώρας και υποστήριξε τον Ντουντάεφ, καθώς και γιατί η κυβέρνηση Γκαϊντάρ εξόπλισε με όπλα τούς δήθεν «αγωνιστές για την ελευθερία της Τσετσενίας». Κι αυτό το βήμα είναι σήμερα απόλυτα αναγκαίο στις συνθήκες του αστικού καθεστώτος. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν γονείς, παιδιά, κοντινά τους πρόσωπα στους δύο πολέμους της Τσετσενίας και είναι έτοιμοι να εκδικηθούν για τη ζωή τους, σύμφωνα με τις συνήθειες των προγόνων τους. Αυτή την εικόνα δεν μπορεί να την καταργήσει κανένα ποσοστό, όσο υψηλό κι αν είναι, υπέρ του Πούτιν και της «Ενιαίας Ρωσίας», απ' αυτά που εκδίδει η τοπική εκλογική επιτροπή. Θα πρέπει λοιπόν να δείξουν σ' αυτούς τους ανθρώπους πως η Ρωσία είναι ικανή να τιμωρήσει τους παλιανθρώπους της.

Να σταματήσουμε να χορεύουμε στο σκοπό τους

Ο λαός δικαιούται να απαιτήσει από τις σημερινές αρχές να σταματήσουν να χορεύουν στο σκοπό του δυτικού ιμπεριαλισμού, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ και να συνειδητοποιηθεί πως δεν έχουμε να κάνουμε με διαδικασίες συσπείρωσης των χωρών και των λαών ενάντια δήθεν στον κοινό εχθρό, «τη διεθνή τρομοκρατία», αλλά, αντίθετα, πως υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά συμφέροντα, τα οποία συμπίπτουν με τους σκοπούς εκείνων των τρομοκρατών, που δρουν ενάντια στη Ρωσία. Οτι τους τρομοκράτες θα τους χρησιμοποιήσουν και στο μέλλον για την υλοποίηση της αρπακτικής τους πολιτικής, όπως έγινε στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν.

Οι προθέσεις της σημερινής εξουσίας

Ομως απ' ό,τι φαίνεται η σημερινή εξουσία δεν έχει σκοπό να τραβήξει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ολες οι επιδιώξεις της κινούνται στο πώς θα χρησιμοποιήσει την τραγικότητα της κατάστασης και την εντελώς φυσιολογική έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας, για να συσπειρώσει το λαό ενάντια σε κάποια απρόσωπη «διεθνή τρομοκρατία», η οποία δήθεν «κήρυξε τον πόλεμο στο ρωσικό έθνος». Το σημερινό τρίπτυχο σχέδιο όπως το εξάγγειλε ο Πούτιν: «1ο: Στο επόμενο διάστημα θα προετοιμαστεί ένα σύνολο μέτρων, που θα κατευθύνονται στην ενίσχυση της ενότητας της χώρας. 2o: Θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα σχέσης των δυνάμεων και των μέσων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο. 3ο: Θα δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης κατά των κρίσεων, εντάσσοντας νέες προσεγγίσεις στη δράση των οργάνων ασφαλείας», επί της ουσίας δε διαφέρει από τη στρατηγικής σημασίας δήλωσής του το 1999: «Εάν γίνει κάτι, θα τους ξεσκίσουμε».

Ετσι, λοιπόν, γίνεται προσπάθεια η προσοχή του λαού να τραβηχτεί από τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας, που δεν είναι άλλες από την επαναφορά της χώρας στον καπιταλισμό. Στο λαό προτείνεται να συσπειρωθεί γύρω από την πρόταση της ίδιας πολιτικής, κάτω από τη σημαία της ίδιας κυρίαρχης ιδεολογίας του ρωσικού καπιταλισμού, που ήδη έφερε τόσο αίμα και πίκρα στους λαούς μας και συνεχίζει τη σκοτεινή του υπόθεση.


Μετάφραση Ι.Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org