Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ωμή παρέμβαση σε αρχαιολογικό έργο

Πριν από μία βδομάδα ακριβώς ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, εισέβαλε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δηλώνοντας στα μέλη του ότι δε θα υποστούν κανενός είδους πολιτική πίεση και παρέμβαση, «καρφώνοντας» μάλιστα τους προκατόχους του για τέτοιες τακτικές. Την ίδια μέρα έλεγε πόσο τον ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος των αρχαιολογικών χώρων.

Μια βδομάδα αργότερα η πεπολιτισμένη εκδοχή της παρουσίας του στο υπουργείο Πολιτισμού δε χρειάζεται. Αλλά οι πολιτικές παρεμβάσεις είναι πάντα εδώ. Ο ιδιοκτήτης του «Ξενία» στο Λαγονήσι διαμαρτυρήθηκε (!) στον Θ. Πάγκαλο, επειδή η Εφορεία Αρχαιοτήτων του έστειλε σήμα διακοπής των παράνομων εκσκαφών που διενεργούσε. Οι αρχαιολόγοι καθυστέρησαν μία εβδομάδα να επισκεφθούν το χώρο των εκσκαφών και ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε στον υπουργό που τυχαίνει... να εκλέγεται στο υπόλοιπο Αττικής.

Και ο δεύτερος έπραξε τα δέοντα. Κάλεσε τους αρχαιολόγους, άστραψε και βρόντηξε, διότι δεν «πρόσεξαν» τον επιχειρηματία της περιοχής και δικαίωσε τον αδικημένο «πελάτη», παραβιάζοντας παράλληλα κάθε διοικητική ιεραρχία και δεοντολογία. Μάλιστα, κυκλοφορεί ευρέως η φήμη ότι ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε πως οι αρχαιολόγοι «χρηματίζονται»!

Αυτή είναι μόνο η αρχή στο υπουργείο Πολιτισμού. Πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις... Την ίδια στιγμή κι ενώ εκτοξεύει κατηγορίες και παρεμβαίνει όπου κρίνει ότι θίγεται η εκλογική πελατεία, δεν έχει καν συναντηθεί με τους συλλόγους των εργαζομένων στο υπουργείο και τους υπηρεσιακούς διευθυντές. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή και το παραπάνω συμβάν, ζήτησε άλλη μια φορά να γίνουν δεκτοί οι εκπρόσωποί του στο υπουργικό γραφείο και ανέμεναν μια συνάντηση χτες το μεσημέρι. Διότι εκτός των άλλων, τα πάγια και άλυτα θέματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που διαθέτει μόλις 350 αρχαιολόγους παραμένουν... Με αυτά θα ασχοληθεί ο Θ. Πάγκαλος;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ