Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση της Συλλογής Μητσοτάκη

Πίθος δαιδαλικού ρυθμού (7ος αι. π.Χ.) της Συλλογής Μητσοτάκη
Πίθος δαιδαλικού ρυθμού (7ος αι. π.Χ.) της Συλλογής Μητσοτάκη
Εκλεισε και τυπικά προχτές η υπόθεση της αρχαιολογικής συλλογής Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίνει τη μουσειολογική μελέτη για την προσωρινή έκθεση των αντικειμένων.

Η συλλογή αριθμεί 1.062 αντικείμενα, αλλά θα εκτεθεί μόνο ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα σε τρεις αίθουσες στο ναό Αγίου Φραγκίσκου, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Η επιλογή του χώρου έγινε ύστερα από τον όρο του Κ. Μητσοτάκη όταν δώρισε τη συλλογή, να εκτεθεί σε αίθουσα χωριστή που θα φέρει το όνομά του. Δεδομένου ότι το Μουσείο είναι μικρό, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες του διπλανού ναού. Η διαμόρφωση της νέας πτέρυγας έγινε με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού και κόστισε περίπου 40 εκατ.

Θυμίζουμε ότι 400 αντικείμενα παρουσιάστηκαν πρώτη φορά το 1992 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει αρχαιότητες που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας ανάμεσα στις οποίες είναι πολλά αυτά που ανήκουν στους Μινωικούς Χρόνους, όπως χρυσά κοσμήματα, όπλα, αγγεία, ειδώλια και άλλα μικροαντικείμενα ενώ οι μινωικοί σφραγιδόλιθοι έχουν μελετηθεί και δημοσιευτεί. Τα περισσότερα ευρήματα προερχόμενα από την Κρήτη και είναι προϊόντα λαθρανασκαφών. Η πιο σημαντική από τις λαθρανασκαφές ήταν εκείνη που έγινε στο πρωτομινωικό νεκροταφείο, κοντά στη Μονή Οδηγήτριας, την περίοδο 1979 - 1980.

Η οριστική έκθεση ολόκληρης της συλλογής θα γίνει στο Νέο Μουσείο Χανίων για το οποίο έχει βρεθεί θέση στη Χαλέπα Χανίων και αναμένεται να ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org