Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογική έρευνα «βορά» καναλιού

Μπορεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να εκδίδει αρνητικές γνωμοδοτήσεις για θέματα που θεωρεί ότι παραβαίνουν την αρχαιολογική νομοθεσία και δεοντολογία, αλλά φαίνεται πως έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ ο ρόλος του, ώστε ακόμα και οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι το παρακάμπτουν, ειδικά αν έχουν εξασφαλίσει την ανοχή των... πολιτικών προϊσταμένων.

Οταν εγκρίθηκε από το ΚΑΣ - και μάλιστα ανορθόδοξα - η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Καλύμνου, με το βαθυσκάφος που αγόρασε το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τα μέλη του Συμβουλίου ήταν κατηγορηματικά αντίθετα στη βιντεοσκόπηση της έρευνας από το τηλεοπτικό κανάλι «Alhpa Sky» και αυτή η αντίθεση του ΚΑΣ συμπεριλήφθηκε στη γνωμοδότησή του. Θυμίζουμε ότι εκείνο το βράδυ είχε γίνει παρατήρηση στην Εφορεία, επειδή πρώτα έκανε τη συμφωνία με το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και μετά ζητήθηκε η γνώμη του ΚΑΣ.

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε το ντοκιμαντέρ που προέκυψε από την έρευνα που έγινε και φυσικά αφορούσε τον εντοπισμό αρχαιοτήτων. Με άλλα λόγια Εφορεία και Κέντρο αγνόησαν την απόφαση του ΚΑΣ, αν και, όπως είπε η Λιάνα Παρλαμά, η απόφαση είχε σταλεί πριν ακόμα καθαρογραφεί.

Εκτός από το γεγονός ότι το συμβάν δηλώνει υποβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου και περιφρόνηση της γνώμης του, η βιντεοσκόπηση μιας αρχαιολογικής έρευνας και μάλιστα η προβολή της στο πανελλήνιο αποτελεί ξεκάθαρη υπόδειξη θέσεων σε επίδοξους αρχαιοκάπηλους, ακόμα κι αν η πρόθεση δεν είναι τέτοια! Αραγε θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που χρειάζεται;


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ