Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακάλυψαν την Αμερική!

«

Ανακαλύπτοντας την Αμερική» θα μπορούσε να ονομαστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το σίριαλ Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου. Δεν είναι λίγοι οι υπευθυνοανεύθυνοι εκάστοτε παράγοντες της πολιτείας, του αθλητισμού, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάνουν λες και γεννήθηκαν λίγο πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων! Ολοι αυτοί, λοιπόν, ανακάλυψαν το σύστημα που υπερασπίζονται!

Ακούμε στα δελτία ειδήσεων πως στο σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό τα αναβολικά κυριαρχούν και πως αυτό συνδέεται με τους χορηγούς, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως η εμπορευματοποίηση βλάπτει σοβαρά τον αθλητισμό. Ανακάλυψαν πως η πλειοψηφία των επαγγελματιών αθλητών χρησιμοποιεί αναβολικά, ανιχνεύσιμα ή μη. Ανακάλυψαν πως στο βωμό των κερδών των χορηγών οι αθλητές λειτουργούν ως μηχανές, μέχρι να ξεθωριάσει η μπογιά τους. Ανακάλυψαν πως μετά τη λήξη της αθλητικής τους καριέρας, τους μένει μόνο ο υψηλός τραπεζικός λογαριασμός και η υγεία τους το λιγότερο έχει καταστραφεί.

Ποιοι τα ανακάλυψαν αυτά και άλλα τόσα; Αυτοί που υμνούσαν και δόξαζαν τους «εθνικούς ήρωες» και τους «προπονητές των Ολυμπιονικών». Είναι οι ίδιοι που κραύγαζαν για την «ελληνική ψυχή» που καταφέρνει τα πάντα. Είναι οι ίδιοι που υπόσχονταν και έχουν το θράσος να υπόσχονται ακόμα «κάθαρση». Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν κάθε τόσο με ύφος 100 καρδιναλίων πως το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και θα γίνει και... ΕΔΕ, αλλά μετά... ξεχνιούνται. Είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν με ένα εμετικό χαμόγελο «υπερήφανοι» και έτοιμοι να εισπράξουν κι αυτοί τα «συχαρίκια» για την «προσφορά» τους. Είναι τα ίδια «λαμόγια» (έστω κι αν δεν είναι «δόκιμος» είναι ο πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός) που ανακαλύπτουν την Αμερική κάθε τόσο και μετά τη χάνουν...

Φυσικά, όλα αυτά δε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον παγκόσμιο αθλητισμό των χορηγών, γιατί άλλο αθλητισμός και άλλο αθλητισμός των χορηγών. Οι χορηγοί του «πολιτισμένου» κόσμου όπου βρίσκουν ένα κατάλληλο προϊόν κάνουν τα πάντα για να θησαυρίσουν όσο μπορούν περισσότερο. Το φτιάχνουν στα μέτρα που χρειάζεται και το πουλάνε στην αγορά. Οταν περάσει η ημερομηνία λήξης του βρίσκουν κάποιο άλλο προϊόν και ο κύκλος των ρεκόρ συνεχίζεται...

Η «ισχυρή Ελλάδα» του «σκληρού πυρήνα της ΕΕ» των τελευταίων χρόνων έγινε τόπος απίστευτων κερδών και φυσικά απ' το μεγάλο φαγοπότι δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι εταιρίες των... ρεκόρ. Η ευθύνη των κυβερνήσεων και όσων διαθέτουν και διέθεταν εξουσία στο χώρο του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια. Ακόμη και ένα μικρό παιδί δεν πιστεύει το παραμύθι τού «δε γνώριζα». Κανείς δεν πιστεύει πως βρέθηκε ξαφνικά ο κακός Τζέκος που μόλυνε τον αγνό αθλητισμό μας.

Αυτή η αισχρή υποκρισία, αλλά, και το ουσιαστικότερο, η βιομηχανία παραγωγής ανθρώπων - ρεκόρ δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές. Στην πράξη μόνο παλεύεται και η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θέμα μιλάει για πράξη: «... αθλητές, προπονητές, νεολαία να απορρίψουν την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και να διαμορφώσουν ένα ρωμαλέο κίνημα υπεράσπισής του, που θα συγκρούεται με την πολιτική των κερδών και τη χειραγώγηση συνειδήσεων».


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ