Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ
Το να θυμάσαι είναι όρος για να μπορείς να ζήσεις

Η κόρη του θρυλικού Τσε τίμησε χτες τους εκτελεσμένους πατριώτες του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Η Αλέιδα Γκεβάρα παρακολουθεί την εκδήλωση μαζί με τον δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο
Η Αλέιδα Γκεβάρα παρακολουθεί την εκδήλωση μαζί με τον δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο
Τους εκτελεσμένους πατριώτες στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου του 1944, τίμησε χτες το βράδυ με την παρουσία της η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του μεγάλου επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. «Είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάποιος να πεθάνει για την ειρήνη», τόνισε η Αλέιδα Γκεβάρα, καταθέτοντας στεφάνι στο ηρώο της μάντρας. «Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή για να μην επαναληφθούν παρόμοιες εκτελέσεις».

Καλωσορίζοντας την Αλέιδα Γκεβάρα, ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά των κατοίκων της πόλης και της Δημοτικής Αρχής «να καλωσορίσουμε την Αλέιδα, όπως θα καλωσορίζαμε, αν ήταν δυνατόν, τον Τσε, τον μεγάλο επαναστάτη. Στο πρόσωπό της, πρόσθεσε, χαιρετίζουμε ένα λαό περήφανο, τον κουβανικό λαό και τον Φιντέλ. Είναι χαρά μας, που, στη σημαντικότερη επέτειο της πόλης μας, υποδεχόμαστε εδώ την πρέσβειρα της ειρήνης, της επανάστασης και της αδελφοσύνης των λαών. Τέλος, ο δήμαρχος, αναφερόμενος σε ένα τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον Τσε Γκεβάρα, υπενθύμισε τους στίχους: «Εδώ θα μείνει για πάντα το ζεστό το πέρασμά σου» κι ευχήθηκε να είναι ζεστό το πέρασμά τους, να 'ναι πέρασμα για τη λευτεριά, την ειρήνη, για έναν κόσμο καλύτερο. Και θα 'ναι ζεστό το πέρασμα, αν εμείς με τον αγώνα μας παλέψουμε να μην περάσει η βαρβαρότητα.

«Σ' έναν τόπο σαν αυτό, δήλωσε από την πλευρά της η Αλέιδα Γκεβάρα, μερικές φορές δεν είναι απαραίτητο να μιλάς. Μου έρχεται να κλάψω. Οταν ένας λαός δραστήριος κλαίει, η αδικία τρομάζει. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ απόψε, για να τιμήσουμε ανθρώπους με αξία και θάρρος. Να μην τους αφήσουμε να πεθάνουν. Το να θυμάσαι, είναι όρος για να μπορείς να ζήσεις. Αλλά δε θέλουμε να γυρίσουμε, να ζήσουμε τις στιγμές που θυμόμαστε απόψε. Πρέπει να πολεμήσουμε δυνατά, να μην ξαναγίνουν τέτοια γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Απόψε, καταθέτοντας αυτό το στεφάνι, είναι σαν να καταθέτω την αγάπη μου στον ελληνικό λαό».

Τέλος, αφού επισήμανε ότι «οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι και να ενώνουν τις δυνάμεις τους, τόνισε πως ο ιρακινός λαός είναι πολύ μόνος. Εμείς αντιστεκόμαστε σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν είμαστε ικανοί να τον φρενάρουμε. Ετσι πρέπει να κάνουμε πολλά σ' αυτήν τη φάση. Πρέπει να μάθουμε από τους νεκρούς μας να ζούμε με πολλή αξιοπρέπεια».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος της πόλης προσέφερε στην Αλέιδα Γκεβάρα αναμνηστικό για τα 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, που δημιούργησε η Κλέρη Γεωργίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, διαβάστηκε γραπτό μήνυμα που έστειλε η Μάρω Λοΐζου, σύζυγος του Μάνου Λοΐζου, η οποία, καλωσορίζοντας την Αλέιδα Γκεβάρα, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας της Ελλάδας, όπως και της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζουν να μάχονται στο δρόμο που χάραξε ο πατέρας Τσε, κόντρα στις ποικίλες πλανηταρχικές διαθέσεις στον οποιοδήποτε.

Στη συνέχεια, η Αλέιδα Γκεβάρα παρακολούθησε συναυλία από το σύνολο έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με τον Μ. Ανδρουλιδάκη, που ήταν αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρώην δήμαρχος Βέρα Νικολαΐδου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης, ο Δημήτρης Μαυράκης, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, η Δέσποινα Κρομμυδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», ο Παναγιώτης Κρητικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Συρίγος, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας Κορυδαλλού» και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ