Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Χτίζουν για το σοσιαλισμό και διαπαιδαγωγούνται

Στην υπηρεσία της Κουβανικής Επανάστασης, δουλιά με κέφι, αλλά και συνείδηση του τι φτιάχνουν, δουλιά με την μπογιά και το πινέλο, με τα τούβλα, το καρότσι και το σφυρί, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των υπεύθυνων, σύμφωνα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Camilo Cienfuego στο Ματάνσας της Κούβας. Εκεί, που από την περασμένη Τετάρτη, δέκα μπριγαδίστες της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας μεταφέρουν στον κουβανικό λαό το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή της ΚΝΕ αυτό το καλοκαίρι στο Νησί της Επανάστασης, στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης στην Κούβα που συνδιοργανώνουν δώδεκα Κομμουνιστικές Νεολαίες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Οι εργασίες της δεύτερης ελληνικής μπριγάδας έχουν ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου του Ματάνσας, εκατό περίπου χιλιόμετρα από την Αβάνα. Οι μπριγαδίστες της ΚΝΕ δουλεύουν σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Μαζί τους, Κουβανοί φοιτητές (οι οποίοι σταθερά και κάθε χρόνο συμμετέχουν σε ομάδες εθελοντικής εργασίας μέσα στην πανεπιστημιούπολή τους κατά τη διάρκεια του Ιούλη), που υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα τα μέλη της ΚΝΕ. Παράλληλα, με την ελληνική αναμενόταν να φτάσει εκεί και η μπριγάδα της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας Γερμανίας.

Το πρόγραμμα των αποστολών είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιστορικά μέρη, όπως η Σάντα Κλάρα και ο κόλπος των Χοίρων, αλλά και συναντήσεις με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κούβας. Πέρα από τη δουλιά, οι μπριγαδίστες συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είχαν την πρώτη τους γνωριμία με το ...καρναβάλι του Ματάνσας.

Δεν πρόκειται για μια απλή επίσκεψη στην Κούβα, όπως δηλώνουν οι μπριγαδίστες της ΚΝΕ, αλλά για ευκαιρία διαρκούς διαπαιδαγώγησης στα ιδανικά ενός λαού που μάχεται, για να έχει τη ζωή του στα δικά του χέρια. Ενός λαού που στους τοίχους του γράφει «Επανάσταση είναι να χτίζεις», που γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αλλά δίνει με πείσμα αυτή τη μάχη σε όλα τα επίπεδα και επιλέγει να ζει χωρίς πολυτέλειες, ώστε έτσι να μπορεί να προσφέρει δωρεάν Παιδεία, όχι μόνο στα δικά του παιδιά, αλλά και σε νέους από όλο τον κόσμο. Στο πανεπιστήμιο του Ματάνσας συγκεκριμένα, σπουδάζουν φοιτητές από 48 άλλες χώρες. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε μάλιστα στους νέους της ΚΝΕ ότι οι Κουβανοί θεωρούν τιμή τα σημάδια της δουλιάς: Οταν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου επισκέφτηκε το χώρο εργασίας της ελληνικής αποστολής και τα μέλη της ΚΝΕ δίστασαν να του σφίξουν το χέρι, εκείνος απάντησε «όταν τα χέρια είναι λερωμένα από τη δουλιά, όλα είναι καλά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ