Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρέκβιεμ για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Αχρείο πνεύμα Νέας Τάξης και θανάτου,

Αισχρέ πατέρα,

Κάθε φριχτού, τιποτένιου και απατηλού,

Γκρεμίσου, χάσου και σβήσου από δω πέρα,

Εξω απ' τη Δόξα της δικής μας γης και τ' ουρανού!

Αγανάχτηση και φρίκη! Αποτροπιασμό και απογοήτευση! Κι ακόμα θλίψη και ταπείνωση θέλω να εκφράσω για την καταστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων, τώρα που η χαριστική βολή δόθηκε εδώ, στον τόπο που γεννήθηκαν!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε χρειάζονται χολιγουντιανή γκλαμουριά, πολυτέλειες, επίδειξη πλούτου (που δεν έχουμε).

Δε χρειάζονται την ακριβότερη σκιά του πλανήτη, τεχνητές λίμνες, λέιζερ, ξένους πανάκριβους αρχιτέκτονες μια κι η αρχιτεκτονική έχει εδώ βαθιές ρίζες.

Δε χρειάζονται «χορηγούς» για στήριγμα, αφού στην ουσία οι Ολυμπιακοί Αγώνες στηρίζουν τους χορηγούς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι παραλιακό μαγαζί που χρειάζεται «προστάτες» κι όμως μας ήρθαν. Με πρωτοφανή εξοπλισμό, με στρατό, ναυτικό, εκατοντάδες ράμπο, συστοιχίες Πάτριοτ, Αβαξ, ακόμα και Τσέπελιν, κι ολ' αυτά πανάκριβα, πληρωμένα από μας! Και ποιοι μας απείλησαν, ο Μπιν Λάντεν μήπως; Οχι! Ο Μουλάς Ομάρ ίσως; Ούτε! Εμ είναι γνωστό ποιοι μας απείλησαν: Οι ίδιοι οι «προστάτες» με «πληροφορίες» για τρομοκρατικά χτυπήματα: Για να πουλήσουν, βέβαια, την πανάκριβη «προστασία»! Αν είναι δυνατό οι δολοφόνοι των λαών να είναι και προστάτες... Κι αν φοβούνται για τον εαυτό τους, που έχουν λόγους, (πατέρας Μπους, Τόνι Μπλερ κ.ά.), θα μας δώσουν μεγάλη χαρά να μην έρθουν! Κι εδώ που τα λέμε εκεί που απειλήθηκαν οι ίδιοι (Ν. Υόρκη, Λονδίνο, Ιταλία) τέτοια μέτρα δεν πάρθηκαν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν, λένε, εκεχειρία! Ποια εκεχειρία, γεράκια του πολέμου; Με Ιράκ, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, εμπάργκο, απειλές πολέμου.

Και πάνω απ' όλα, στων Ολυμπιακών Αγώνων τα έργα, ούτε σταγόνα αίμα δεν έπρεπε να χυθεί. Κι όμως, στο κυνήγι του κέρδους, 13 ζωές χάθηκαν ως τώρα!...

Στα αιτήματα για περισσότερες παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στους μισθούς, στις συντάξεις, η απάντηση ήταν στερεότυπη: Δεν υπάρχουν χρήματα! Και δε μας λένε τώρα πού βρέθηκε τόσο χρήμα κι απ' τα 500 δισ. του προϋπολογισμού των αγώνων φτάσαμε στα 3,5 τρισ., χώρια η ασφάλεια!;;;

Και κάτι ακόμα ενδεικτικό: Πέρα απ' όλ' αυτά, εκατομμύρια Ευρά ακούγεται πως θα κοστίσουν οι ανθοδέσμες απ' την Ολλανδία που θα προσφέρονται στους νικητές. Κι όμως δε θα ήταν άσχημο, αντίθετα ωραίο, πρωτότυπο και σύμφωνο με το Ολυμπιακό πνεύμα θα ήταν, αν προσφέραμε κάτι που φυτρώνει εδώ: στεφάνια δάφνης, αγριελιάς, μυρτιάς! Αλλά κι εδώ μυρίζει γερή εργολαβία...

Μια ελπίδα υπάρχει: Τα αθλούμενα νιάτα της γης, που τα δίνουν όλα για την Ολυμπιακή Ιδέα. Αφού όμως χαθεί μια για πάντα το αχρείο πνεύμα Νέας Τάξης και θανάτου!

  • Ο Γιώργος Κακουλίδης λείπει σε διακοπές

Του
Γιάννη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ*
* Ο Γιάννης Στεφανίδης είναι ζωγράφος - συγγραφέας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομολογίες για πιέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το C4i(2010-06-08 00:00:00.0)
Ποιος μας προστατεύει από τους προστάτες;(2004-05-30 00:00:00.0)
Ας ισχυριστούμε πως είμαστε ελέφαντες...(2004-05-16 00:00:00.0)
Μακριά από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες η Παιδεία και ο Πολιτισμός(2004-03-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-01-17 00:00:00.0)
Νηστεία(2000-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ