Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονη «τραγωδία» της «τύφλωσης»

Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στις 20-21 Αυγούστου, στην Επίδαυρο. Στις «Τραχίνιες» παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα της ζωής του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, περιμένει με αγωνία, στην Τραχίνα, να μάθει νέα για την τύχη του άντρα της που λείπει. Ενας απεσταλμένος του Ηρακλή καταφτάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Μαζί του φέρνει και μια νέα και όμορφη αιχμάλωτη, την Ιόλη. Σύντομα, αποκαλύπτεται ότι η Ιόλη είναι ερωμένη του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, απελπισμένη από έρωτα και ζήλια, αποφασίζει να διεκδικήσει την καρδιά του άντρα της με μάγια. Του στέλνει δώρο ένα χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Κενταύρου. Ο Ηρακλής το φορά και καίγεται ολόκληρος. Η Δηιάνειρα μαθαίνει το τραγικό μαντάτο από τον γιο της Υλλο, ο οποίος απαρνιέται τη μάνα του σαν φόνισσα του πατέρα του. Η Δηιάνειρα απελπισμένη αυτοκτονεί, ενώ ο πάσχων Ηρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Ιόλη.

Οι «Τραχίνιες» συγκροτούν έναν κόσμο ζοφερό, αβυσσαλέο, μέσα και έξω από τις ψυχές των πρωταγωνιστών. Αποτελεί για πολλούς ένα από τα καλύτερα έργα του Σοφοκλή, αλλά παίζεται ελάχιστα. Το ΚΘΒΕ, συμμετέχοντας στο γιορτασμό των 2.500 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, επέλεξε αυτήν την παράδοξα «σύγχρονη» τραγωδία του σκότους και της τύφλωσης, όπου, μέσα στους ανθρώπους δε ζούνε «θεοί», αλλά «τέρατα».

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα - Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Ανέζα Παπαδοπούλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Κολοβός, Γιάννης Τσορτέκης, Ευτυχία Γιακουμή, Δημήτρης Καρέλλης, Ακύλας Καραζήσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ