Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ποιος μας προστατεύει από τους προστάτες;

ΥΠ.ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Τη βδομάδα που πέρασε πολλοί «ειδικοί» από το διεθνή χώρο στα περί «ασφαλείας» ζητήματα έμειναν για τρεις μέρες στη χώρα μας, συμμετέχοντας στη διεθνή διάσκεψη που οργάνωσε η ΕΛ.ΑΣ. και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ασφάλεια των Αγώνων. Μαζί με τους εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ιντερπόλ και της Ευροπόλ, ήταν εκπρόσωποι εθνικών ολυμπιακών επιτροπών από 202 χώρες και εκπρόσωποι χορηγών.

Συνολικά 350 άτομα ενημερώθηκαν για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ολυμπιακής ασφάλειας και για τη λειτουργία του ολυμπιακού κέντρου πληροφοριών, όπου παρουσιάστηκε το σύστημα επιλογής και επεξεργασίας πληροφοριών από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Αλλωστε, το θέμα της συγκέντρωσης και οργάνωσης των πληροφοριών αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών συνέδρων.

Το στρατιωτικοποιημένο σχέδιο ασφάλειας περιλαμβάνει στρατοκρατούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, με ελεγχόμενες ζώνες πλάτους 50-400 μέτρων και περιμέτρους 100-1.000 μέτρων. Σε αυτές θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις, συστήματα με 1.026 κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια και περιπολίες. Ανάλογη εικόνα θα υπάρχει σε 213 ξενοδοχεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, της Πάτρας και του Βόλου. Για τους ιθαγενείς και τους τουρίστες στους δρόμους της Αττικής αναμένονται ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης που θα ελέγχονται από 298 κάμερες. Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων - κυκλοφορίας που η εγκατάστασή του αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, στο κτίριο της ΓΑΔΑ, θα καταλήγουν τα ηλεκτρονικά «μάτια». Οι κάμερες δε θα αφορούν μόνο το έργο της τροχαίας, αλλά θα συνεπικουρούν το έργο της αστυνόμευσης, ακόμα και υπηρεσιών όπως η κρατική ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ. θα εφοδιαστεί δε με 4.025 συστήματα εντοπισμού οχημάτων.


Motion Team

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η τωρινή έχουν δηλώσει ότι το «πνεύμα», η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας θα μείνουν στην Ελλάδα ως «επένδυση», αλλά και ως προϊόν για εξαγωγή. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, έχει δηλώσει πως η Ελλάδα μετά την Ολυμπιάδα «θα είναι σε θέση να εξαγάγει εμπειρία, τεχνογνωσία, εκπαίδευση αλλά και εξοπλισμό. Θα μπορεί να παίζει κεντρικό ρόλο στη χάραξη ενιαίας διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Η όλη διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μέτρων ολυμπιακής ασφάλειας, κατά τον υπουργό, θα συμβάλλει «στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, που θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ενίσχυση του τουρισμού».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, «εχθρός» της ασφάλειας δε θα είναι μόνο η τρομοκρατία, οι φυσικές καταστροφές, τα τεχνολογικά ατυχήματα, το οργανωμένο και κοινό έγκλημα, οι πυρκαγιές, αλλά και οι κοινωνικοί... κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από όσους κινητοποιούνται κατά της παγκοσμιοποίησης ή διαδηλώνουν κατά της λεγόμενης «γιορτής των λαών», που διοργανώνουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία τζιράρουν δισ. σε κάθε Ολυμπιάδα.

Και μια λεπτομέρεια. Η αμερικανική εταιρία SAIC, διαπλεκόμενη με τη CIA, που ανέλαβε την εγκατάσταση του εξοπλισμού της παρακολούθησης, προφανώς έχει την τεχνική δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα και το έργο που επιτελεί. Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες; 'Η πιο σωστά από τους Αμερικανούς τρομοκράτες;


Eurokinissi


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ