Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αξιος κομμουνιστής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη φυλακή οδηγήθηκε, τελικά, ο 80χρονος Κάρελ Χόφμαν, πρώην στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, που καταδικάστηκε για το ρόλο του στην καταστολή της αντεπανάστασης την 21 Αυγούστου του 1968. Τα δικαστήρια της νέας αστικής τάξης πραγμάτων τον έκριναν ένοχο για «σαμποτάζ», επειδή διέταξε την παύση της λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το βράδυ της 20ής Αυγούστου!

Λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στη φυλακή ο Χόφμαν δήλωσε τα εξής: «Ημουν, είμαι και θα είμαι κομμουνιστής... Τα δικαστήρια απέδειξαν ότι σταμάτησα τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Σας παρακαλώ, τα δικαστήρια δεν είχαν τίποτα να αποδείξουν. Ποτέ δεν το έκρυψα. Από την αρχή όχι μόνο το παραδέχτηκα αλλά υποστήριξα την πράξη μου... Δικάζομαι για την αφοσίωση μου στο σοσιαλισμό».

Ο Χόφμαν είναι μόλις ο τέταρτος άνθρωπος πάνω από τα 70 χρόνια που εκτίει ποινή στην Τσεχία. «Λεπτομέρεια» αποτελεί το γεγονός ότι οι άλλοι τρεις δε βρίσκονται στις φυλακές...

Ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε ότι εξαιτίας της ηλικίας του ενδεχομένως να του απονείμει χάρη. Ωστόσο, ο ίδιος ο Χόφμαν έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί χάρη, αλλά την απόδοση της δικαιοσύνης. Η κομμουνιστική του στάση τον τιμά. Εχει την αλληλεγγύη και των Ελλήνων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ