Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Από του χρόνου η αποκατάσταση

Την Ανοιξη του 2005 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του αρχιτεκτονικού στολιδιού του Πειραιά, του Δημοτικού Θεάτρου, μετά τη χτεσινή, ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υπέρ της σχετικής προκαταρκτικής μελέτης δημοπράτησης που συνοδεύεται και από τον καθορισμό των βασικών λειτουργιών του κτιρίου.

Από την έναρξη των εργασιών θα χρειαστούν 2,5 χρόνια για την αποπεράτωσή τους, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο βρίσκεται «προς ένταξη» στο ΚΠΣ. Πρόκειται, βέβαια, για θετική εξέλιξη, αν και ενδεικτική των αργών, έως αδιαφορίας, «αντανακλαστικών» του κράτους, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι το Δήμο Πειραιά. Αυτό διότι το σημαντικό αυτό θέατρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1895 με αρχιτέκτονα τον Ι. Λαζαρίμο, είχε αφεθεί κυριολεκτικά στην «τύχη» του, παρά το πλήθος των μελετών αποκατάστασης και συντήρησής του, κυρίως από το σεισμό του 1981 και μετά.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά το σεισμό του 1999, οπότε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη σχετική αυτοψία, διαπίστωσε «ρηγματώσεις λόγω ψαθυρότητας της λιθοδομής», άρα, «περιορισμένη ασφάλεια για τους χρήστες του κτιρίου». Εκτοτε δεν έγινε τίποτα από πλευράς ΥΠΠΟ ή δήμου, σε αντίθεση με τη Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση», η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στις ανοιχτές καταγγελίες για να διασωθεί το θέατρο, αλλά κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις. Από πέρυσι ακόμη η παράταξη προειδοποιούσε δήμο και υπουργείο ότι κρέμεται από μια «κλωστή» μεγάλο κομμάτι της εσωτερικής ταράτσας, ζημιά που υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές. Ακόμη όμως και μετά τη χτεσινή εξέλιξη επιβάλλονται άμεσες σωστικές παρεμβάσεις πριν την εφαρμογή της μελέτης, αφού ένας χρόνος αρκεί για να προκληθούν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.

Πολύ συνοπτικά η μελέτη προβλέπει: Στατικές επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, έρευνα για τα υφιστάμενα υλικά δόμησής του, ανάδειξη, ανακαίνιση και συντήρηση όλου του εσωτερικού διάκοσμου, εγκατάσταση κλιματισμού, εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της Σκηνής, ανασχεδιασμός των χώρων εξυπηρέτησης των θεατών και αναδιαρρύθμισης των υποστηρικτικών χώρων (καμαρίνια, γραφεία, ανεξάρτητη αίθουσα για πρόβες, βεστιάριο, θεατρικό και φωτογραφικό αρχείο, βιβλιοθήκη κ.ά). Σήμερα το Θέατρο στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, το Μουσείο του σκηνογράφου Π. Αραβαντινού και αποθηκευτικούς χώρους του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ