Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Δημόσιο η οικία Ιόλα;

Στην απευθείας εξαγορά κατέληξε το υπουργείο Πολιτισμού για το σπίτι - και τον περιβάλλοντα χώρο - του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα (1908 - 1987) στην Αγία Παρασκευή, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο από το 1998.

Τη σχετική πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟ υιοθέτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, ως μια «διαδικασία σύντομη και αποτελεσματική», δεδομένης της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτίριο, αλλά και ο περιβάλλων χώρος του, μετά από χρόνια λεηλασίας, βανδαλισμών και καταστροφών που υπέστη, μερικές από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες.

Βέβαια, η απευθείας εξαγορά του κτιρίου από το ΥΠΠΟ, προϋποθέτει τη συναίνεση του σημερινού ιδιοκτήτη του, ο οποίος είναι μια κατασκευαστική εταιρία, στην οποία πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Ιόλα. Η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είναι περισσότερο χρονοβόρα, δεδομένου ότι ανάλογη απόπειρα που είχε γίνει από το Δήμο της Αγίας Παρασκευής το 2002 έπεσε στο κενό. Αυτό γιατί η απαλλοτρίωση θα γινόταν για να χρησιμοποιηθεί το κτίριο από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, χρήση η οποία δεν προχώρησε κι έτσι την ίδια χρονιά έγινε ανάκληση της απαλλοτρίωσης.

Θυμίζουμε ότι το κτίριο φιλοξενούσε χιλιάδες έργα τέχνης μεγάλης αξίας τα οποία «εξαφανίστηκαν», με διάφορους τρόπους, ενώ κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλους καλλιτέχνες. Το θέμα της χρήσης του κτιρίου σε περίπτωση που «περάσει» στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μένει ανοιχτό, αφού προηγείται φυσικά η αποκατάσταση και συντήρησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ